Media1: jövő csütörtökön lehet az MTVA választási vitaműsora

Media1: jövő csütörtökön lehet az MTVA választási vitaműsora

Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója az RTL Híradó 2023. január 22-i riportjában (Forrás: RTL)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő csütörtökön, május 30-án este tartja az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) és a Duna Médiaszolgáltató a június 9-i európai parlamenti választásokat megelőző élő televíziós választási vitaműsorát az EP-listavezetők számára – értesült több forrásból a Media1.

A portál úgy tudja, a műsorvezetésre Novák Katalin volt kommunikációs igazgatója, Volf-Nagy Tünde mellett azt a Németh Balázst kérték fel, aki sokáig az állami hírtévé egyik arca volt, 2022 augusztusa végén saját kérésére távozott, majd az atlétikai vb-t szervezető cég vezérigazgatója lett. A Media1.hu úgy tudja, hogy Németh Balázs felkérése a tévévitára egyszeri megbízást jelent. Az információt a műsorvezetők személyéről és a vitaműsor időpontjáról több, egymástól független, megbízható forrás is megerősítette a Media1.hu részére. A Telex elérte Németh Balázst, aki nyilatkozni nem szeretett volna ebben a témában, de a felkérést nem cáfolta.

Mint ismert, Magyar Péter, a Tisza Párt EP-listavezetője Miskolcon követelt először élő választási vitát a köztévén, amikor hallgatósága előtt lényegében tíz napos ultimátumot adott az MTVA vezetésének: a köztévé vagy megszervezi ennyi időn belül a pártok EP-listavezetőinek nyilvános vitaestjét, vagy óriási tüntetést szerveznek a székház elé. Először úgy tűnt, hogy a közmédia vezetése nem szervez vitát, és közleményében nyomásgyakorlásnak nevezték Magyar Péter üzenetét. Később viszont váratlanul egy rövid levélben arról értesítette a pártokat Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója, hogy lesz vita és megkezdték ennek előkészítését. Részleteket akkor még nem közöltek, így mostanáig az sem derült ki, hogy kik lesznek a műsorvezetők. Több politikus, így Magyar mellett a Mi Hazánk is feltételeket támasztott az MTVA-s tévévitán való részvételét illetően. Hogy pontosan milyen körülmények között kerül sor az élő tévévitára az M1 csatornán, arról az MTVA ígérete szerint Pünkösd után tájékoztatja az EP-választásra jelöltet állított pártok illetékeseit levélben.  

A választási viták körül egyébként is forr a levegő: a legfrissebb nyilatkozatok alapján több, a választásra készülő fontos politikus vagy visszautasította a vitafelkéréseket, vagy újabb és újabb feltételeket támaszt a részvételhez. Így például Karácsony Gergely főpolgármester először visszautasította az ATV meghívását egy hármas főpolgármester-jelölti vitára Szentkirályi Alexandrával és Vitézy Dáviddal, majd a legutóbbi információk szerint meggondolta magát és vállalja a párbajt. Csütörtökön Deutsch Tamás fideszes EP-listavezető tette nyilvánvalóvá a Mandinernek adott interjúban, hogy nem megy el a Partizán internetes televízió műsorába, csak az MTVA-hoz, hasonlóan Magyar Péterhez. A partizános vita azóta már lezajlott, ezen a DK-tól Dobrev Klára, a Momentumtól Donáth Anna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviseletében Le Marietta, míg a Mi Hazánktól Toroczkai László vitáztak. Deutsch Tamás és Magyar Péter – ahogy jelezték – nem kívántak élni a lehetőséggel.