Eper - 9 ok, amiért érdemes fogyasztani

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az eper szezonja májustól júliusig tart. Ez a gyümölcs nemcsak finom, hanem táp- és biológiai értéke is magas. Mit érdemes tudnunk az eperről? Milyen tápanyagokat tartalmaz? Milyen előnyökkel jár egészségünk szempontjából, ha étrendünkbe illesztjük? Van-e, aki nem fogyaszthatja? Cikkünkben megtalálja a válaszokat.

1. Támogatja az immunrendszert

Az eper sok C-vitamint tartalmaz, ami hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez és támogatja a sebgyógyulást. Az eperszemek C-vitamin-tartalma függ attól, hogy mennyire érettek, de átlagosan 100 g gyümölcsben 58 mg C-vitamin található. Ezzel az eper még a citrusféléket (citromot, narancsot és grapefruitot) is lekörözi.

2. Antioxidáns hatással rendelkezik

Az eper számos antioxidánst tartalmaz, például antociánokat, ellágsavat és flavonoidokat. Ezek az úgynevezett másodlagos növényi anyagok védik a szervezetünket az oxidatív stressztől, csökkentik a gyulladásokat és a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát mérsékelhetik.

3. A szív egészségét is támogathatja

Az eper polifenolokat is tartalmaz, ezek a vegyületek egyébként számos más növényi élelmiszerben is megtalálhatóak. A polifenolok a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát csökkenthetik, azáltal, hogy hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához, a koleszterinszint csökkentéséhez, a vérkeringés javításához és a vérerek működésének támogatásához.

4. Jó hatással van a csontokra

Az eper egy egész sor ásványi anyagot tartalmaz, köztük magnéziumot és mangánt. Mindkettő fontos szerepet játszik a csontképződésben. A magnézium ráadásul az izom- és idegi funkciókat is támogatja.

5. Értékes káliumforrás

100 g eper 160 mg káliumot tartalmaz. A kálium fontos ásványi anyag, ami több funkciót is betölt szervezetünkben: döntő szerepet játszik a folyadékháztartás és elektrolitegyensúly szabályozásában. A túl alacsony káliumszint (hipokalémia) izomgörcsöket, gyengeséget, szívritmuszavarokat és egyéb panaszokat okozhat.

6. Folsavforrás – Kismamáknak is ajánlott fogyasztani

Az eper folsavat tartalmaz, amit B9-vitaminnak is neveznek. Ez az esszenciális vitamin támogatja a sejtnövekedést és a sejtosztódást, illetve a vörösvértestképzést. A folát a terhesség során is fontos szerepet játszik, mivel a magzati idegrendszer egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Emiatt magasabb a várandós nők folsavszükséglete.

7. Kalóriaszegény nassolnivaló

Az eper kalóriatatalma sok más gyümölcshöz képest alacsony. 100 grammja csak hozzávetőleg 32 kilokalóriát tartalmaz. Kellemes textúrája és természetes édessége révén remek lehetőség az édesség iránti vágy csillapítására.

8. Rostforrás

Az eperben az oldható ballasztanyagok közül megtalálható a pektin. Az élelmi rostok növelik a teltségérzetet, és pozitív hatással vannak a vércukorszintre.

9. Jót tesz a bőrnek

Az epernek magas a víztartalma, a benne lévő C-vitamin pedig segíti a kollagénszintézist, fogyasztása ezek miatt is kedvező hatású a bőrre.

Az eperben található szalicilsav támogatja a bőr legfelső elszarusodó hámrétegének leválását és megújulását. A pattanásos bőr kezelésében is segítséget nyújthat. Erre a célra külsőleg alkalmazva felel meg, peeling formájában. Ehhez egy marék epret pürésítsünk és keverjünk össze egy teáskanál kristálycukorral és annyi olívaolajjal, hogy kenhető állagú masszát kapjunk, vigyük fel az arcunkra, és néhány percig hagyjuk hatni ezt a pakolást, majd tiszta vízzel alaposan mossuk le. A bőrünk bársonyos lesz utána.

Tipp

Az epret lehetőleg a szezonjában és hazai termelőtől vásároljuk. A frissen szedett ízletes eper nemcsak a legfinomabb, hanem a legegészségesebb is. Az importált epret gyakran éretlenül gyűjtik be, így az kevesebb íz- és tápanyagot tartalmaz. Az éretten leszüretelt gyümölcsökben azonban több a vitamin és ásványi anyag. Ezért a legjobb epret hazai termelőtől május és július között vásárolni. Válasszunk bioepret, hogy a növényvédőszer-maradékoknak kevésbé tegyük ki magunkat.

Van, aki nem ehet epret?

Aki allergiás az eperre, hisztaminintoleranciában, fruktózintoleranciában vagy fruktózfelszívódási zavarban (malabszorpció) szenved, annak kerülendő az eper fogyasztása.

A jelenlegi ajánlások szerint 2 éves kor alatti gyermekek számára az eper fogyasztása nem ajánlott, ugyanis ekkor nagyobb valószínűséggel válthat ki allergiás reakciót.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: So gesund sind Erdbeeren: 9 Gründe, sie regelmäßig zu essen (Onmeda)

Cikkajánló

Táplálkozás
Táplálkozás

Energiaszükséglet az életkor függvényében.

Rovarcsípés
Rovarcsípés

Mi a teendő rovarcsípés esetén?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.