Lengyelország mintegy 2,5 milliárd dollárt fordít a biztonság és az elrettentés fokozására az Oroszországgal és a vele szövetséges Fehéroroszországgal közös határon – közölte Donald Tusk miniszterelnök. Tájékoztatása szerint 

megkezdődtek a Keleti Pajzs projekt munkálatai, a terv új katonai erődítmények kiépítését is magában foglalja. 

Lengyelország Tusk szavai szerint a NATO és az Európai Unió keleti szárnyán kiemelt felelősséget visel Európa biztonságáért.

„Úgy döntöttünk, hogy mintegy 10 milliárd zlotyt (2,5 milliárd dollár) fektetünk be a biztonságunkba és mindenekelőtt a biztonságos keleti határba” – idézi az MTI a lengyel kormányfőt. „Megkezdjük a biztonságos határ építésének nagyszabású projektjét, 

beleértve az erődítményrendszert és a terep és a környezet olyan átalakítását, amely áthatolhatatlanná teszi ezt a határt egy potenciális ellenség számára.

Annak érdekében, hogy Lengyelország határát békeidőben biztonságossá, háború idején pedig az ellenség számára áthatolhatatlanná tegyük” – mondta Tusk lengyel katonák előtt Krakkóban, a második világháborúban a nácik elleni Monte Cassino-i csatában aratott szövetséges győzelem 80. évfordulója alkalmából.

Lengyelország előző kormánya 400 millió dolláros beruházással erősítette meg a fehérorosz határt az onnan 2021-ben megindult migránsáradat megfékezésére, de a jelenlegi kormány szerint ezt erődítéssé kell fejleszteni.