Mintegy három órára le kellett zárni a müncheni nemzetközi repülőteret szombat reggel, miután klímaaktivisták egy csoportja bejutott a futópályákhoz. Mintegy 60 járatot töröltek, de budapestieket – a Liszt Ferenc-repülőtér honlapja szerint – nem érintett az eset.

Mind a nyolc klímaaktivistát letartóztatták, köztük a futópályák különböző részein kettesével leülő hat embert is, akik úgy jutottak be a zárt területre, hogy átvágták a repülőtér biztonsági kerítését – idézi az MTI a rendőrség beszámolóját.

A repülőtér szóvivője közölte: csaknem két óra elteltével a két futópálya egyikét újra megnyitották, majd körülbelül egy órával később a másodikat is. Az ideiglenes zárlat miatt csaknem tíz járatot átirányítottak, körülbelül hatvanat töröltek, és a délelőtti időszakban előfordulhatnak késések.

A szombati akcióért a múltban hasonló tiltakozásokat végrehajtó Last Generation klímacsoport vállalta a felelősséget, amely – állítása szerint – ezzel kívánta megzavarni a pünkösdi hosszú hétvégét. A klímacsoport a légi közlekedést jelentős mértékben felelősnek tartja a globális felmelegedésért.