Ha nem is vitáztak, azért péntek este is kommentcsatát vívtak Magyar Péter és a DK-sok

Ha nem is vitáztak, azért péntek este is kommentcsatát vívtak Magyar Péter és a DK-sok

Magyar Péter Hajdúszoboszlón, 2024. május 6-án. (Fotó: Kiss Brigi))

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha Magyar Péter és Deutsch Tamás nem is vettek részt a péntek esti Partizán-vitán, azért a Facebookon ismét bekóstolták egymást a szemben álló felek. A közvélemény-kutatásokat vezető kormánypárti és ellenzéki erő távollétét természetesen a vita közben is tematizálták a jelenlévők. Már a nyitóbeszédeikben többen sérelmezték, hogy Magyar és Deutsch nincsenek ott. Nemcsak a baloldali és liberális ellenzékiek, de a Mi Hazánk éléről Toroczkai László is kemény hangon kérte számon ezt. A vitáról egyébként itt írtunk péntek este.

A Demokratikus Koalíció alelnöke, Molnár Csaba – aki mostanában rengeteg pénzt költ a Magyart támadó posztjainak hirdetésére – péntek este így számolt be a vita elejéről: „Elkezdődött a listavezetők vitája a Partizánon. Deutsch Tamás és Magyar Péter nem mertek eljönni. Az ő pulpitusuk üresen áll. Kár, hogy csak ennyire becsülik a választókat.”

Magyar Péter a posztra mindössze három emojival reagált: „🥶🥶🥶” Molnár erre válaszolva írta: „kommentelni bátor, vitázni gyáva - mint a többi fideszes. Hiába, kutyából nem lesz szalonna.” De felbukkant a szintén DK-s Vadai Ágnes is, azt üzenve: „Tisztelt Magyar Péter! Szerintem hasznos lett volna a részvétel. Azt tudjuk, hogy vízállás-jelentésben már jó, de azért mégis fontos lenne tudni, hogy amikor kint lesz, mert mégis csak felveszi a mandátumot, akkor magyar európai képviselőként milyen álláspontot fog képviselni például közös európai hadsereg vagy éppen a Facebook kapcsán, amelyik most sorra kapja az EU-tól a büntetéseket. Ebben az ügyben Facebook-jogtanácsos jelöltjének az álláspontja kifejezetten érdekel. Szép estét! Senkitől se féljetek! Közös Haza, Közös Európa, Közös Lista!”

A Facebook-threadben megjelent a szintén DK-s Kálmán Olga is: „Pedig kíváncsi lettem volna Deutsch Tamás és Magyar Péter mit gondol hazánk és az Unió jövőjéről. Kár, hogy a fideszes fiúk nem szeretik a demokratikus vitákat”. Barkóczi Balázs pedig ugyancsak hangot adott kritikájának: „A mai vitában érvelni kellett, nem emojikat dobálni, úgyhogy én egyik fideszes távollétén sem lepődtem meg túlságosan.”

Az említett Meta-jogtanácsos, Dávid Dóra egyébként, hasonlóképp a Tisza Párt többi EP-képviselőjelöltjéhez, interjút egyelőre nem adott az érdeklődő sajtóorgánumoknak. A Telex szombaton számolt be róla, hogy hiába szeretné megszólaltatni a jelölteket, erre eddig nem volt lehetőség.

Gulyás Márton a vita kezdetén azt közölte, Deutsch Tamás korábban visszautasította a meghívást, Magyar pedig néhány órával korában tájékoztatta arról, hogy nem lesz ott. Ez egyébként végül fizikailag sem lett volna lehetséges, a Pest megyében kampányoló Magyar az estét Gyálon és Érden töltötte.

Magyart a 444 Söjtörön kérdezte még az EP-listavezetői vitáról. A Tisza Párt politikusa azt válaszolta erre: „Ha rögtön igent mondtunk volna akár az RTL Klub, akár az ATV, akár a Partizán, akár a Blikk meghívására, akkor esélyünk se lett volna arra, hogy legyen köztelevíziós vita, és eljussunk azokhoz a milliókhoz, akikhez eddig csak a propaganda jutott el. Egyébként nem is értem az ellenzéki pártokat. 14 éve nem tettek semmit, hogy legyen egy ilyen vita, és most rögtön azt mondják, menjünk a Partizánba. Minek menjünk oda, ahova nem jön a Fidesz képviselője? Akivel vitatkozni kellene arról, hogy 14 év alatt hogyan tették tönkre az országot. Minek akarunk egy külön ellenzéki vitát? Miért egymással akarunk vitatkozni? Nem leszek abban partner, hogy lebaloldalizzon megint a kormánypropaganda, amiért elmegyek a Partizánba ellenzéki pártokkal és néhány egy- vagy nullaszázalékos, a Fidesz által létrehozott szatellitpárttal vitatkozni. Érdemi vitát a kétharmados hatalom képviselőivel, jó esetben nem is Deutsch Tamással, hanem érdemi képviselővel lehetne folytatni. És a nagyobb ellenzéki pártokkal. Annak, hogy ezt degradáljuk, semmi értelme nincs.”

A köztévés vitáról szombat délelőtt posztolt ismét Magyar, beszámolva a levélről, amely szerint a csatorna pünkösd után tájékoztat minden listavezetőt a részletekről. A politikus ezt úgy kommentálta: „Majd egy hét után válaszolt a rogáni propaganda ökle, a »köz«televízió a listavezetői vitával kapcsolatos kérdéseimre. Vagyis nem válaszolt. A két mondatból sem az nem derült ki, hogy mikor, hol és milyen feltételek mellett lenne a vita, sem az, hogy élőben adnák-e a beszélgetést. Két dolog viszont kiderült. Az, hogy a Rogánpress húzza az időt és az, hogy a nevét senki sem meri adni ehhez. Felhívom Papp (hírhamisító) Dániel, MTVA vezér figyelmét arra, hogy normálisan működő országokban a vitában részt vevő pártok képviselői egyeztetnek a vita részleteiről, a közmédia csak helyszínt és lehetőséget biztosít a műsorhoz.”

Molnár Csaba hasonlókat osztott meg követőivel szombaton: „Nyilván a válaszuk csak egy időhúzó, elmosó kamuszöveg. Ahogy ezt Orbán médiájától megszoktuk. De Dobrev Klára ott lesz a »köztévés« vitán (már ha tényleg lesz), ahogy ott volt tegnap a Partizán-vitán, és elmegy az RTL és az ATV vitájára is. Reméljük, hogy Deutsch Tamás és Magyar Péter bátrabbak lesznek, mint tegnap, és ezekre a vitákra már eljönnek.”