Hitetlenkedve nézzük, hogyan takarítják ki a tokiói metrót kétszer egy hónapban

Másfél éve a katari focivébén tátott szájjal néztük, ahogy a japán szurkolók gondosan kitakarítják a meccs után a stadiont. Ezek után nem olyan meglepő, hogy a hivatásos takarítók sem végeznek félmunkát – esetünkben a tokiói metróban.

Japán szurkolók takarítanak Katarban

 

Talán kevésbé maradt meg az emlékezetben a focivébé után másfél évvel, de nemcsak a japán válogatott szurkolói pucolták ki maguk után akkurátusan a stadionokat, de maguk a játékosok is az öltözőt. A németek kiejtése után feltakarítottak a focisták, majd origami-hajtogatásokat és egy „Köszönöm!” feliratot hagytak maguk után,

Ezek után nem meglepő, mégis lenyűgöző, amit a profik csinálnak. Például a napi hatmillió utast szállító, kilenc vonallal és 180 állomással rendelkező tokiói metró tisztántartásával.

A Csioda vonalon 41 szerelvény közlekedik, ezeket folyamatosan karbantartják – a napi tisztítás mellett 15 naponta alapos nagytakarításra kerül sor.

Kívülről egy négyfős csapat mossa le a szerelvényt, hasonlóan, mint egy tisztességes autómosóban. Odabent tizen dolgoznak, szisztematikusan haladva fentről lefelé, különös figyelmet szentelve a kapaszkodóknak.

Bár igazából nem tudjuk, miért mondják ezt, mert a videó alapján mindennek különös figyelmet szentelnek: az utasokkal közvetlenül érintkező részeknek, az utasok által először megpillantott részeknek (ajtók környéke), a nagyon szem előtt lévő részeknek (ablakok, hirdetések), de még az ajtósín réseit is külön kis pálcikával pucolják ki.

Évente kétszer újrawaxolják a szerelvények padlóját, de a normál munkamenetben nagyjából egy óra alatt végeznek a nagytakarítással, utána pedig egy szigorú ellenőr nézi át a terepet.

 

Bár bennünket elsősorban a jármű tisztántartása nyűgözött le, a videó második részében bemutatják egy állomás takarítását is. Ott többek közt ózonos tisztítást is végeznek, hogy ne csak a baktériumok, de a kellemetlen szagok is eltűnjenek. A térd alatti, különösen szennyezett területekhez piros, a térd fölötti zónákhoz zöld rongyot használnak, hogy elkerüljék a keresztszennyezést.

Egyedül a Covid idején volt némi visszaesés, miután csökkentették a takarítószemélyzet létszámát. Azóta viszont minden visszaállt a normális kerékvágásba, és lényegében folyamatosan takarítanak mindent.

Nehéz kiemelni bármit is ebből a szertartásos tisztításból, de azért a magányos rágófoltot spaklival felkaparó alkalmazott látványa egészen szürreálisnak hat innen a távolból. Hasonlóan rituálészerű a metró érkezésének idejére a fal mellé húzódó munkás: miután a takarítók ruháját piszkosnak tartják, ők illedelmesen távol maradnak az utasoktól, és erre a kis időre felfüggesztik a tevékenykedésüket.

(Forrás: Insider , fotók: GettyImages)

tokió | metró | közlekedés | japán

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom