Hirdetés
. Hirdetés

5 milliárdos infrastruktúra- és eszközfejlesztési program 5 budapesti szakképzési intézményben

|

Az intézmények felújítási terveit a megújult Országos Építészeti Tervtanács ellenőrzi majd.

Hirdetés

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum (BGSZC) öt fővárosi intézményében ötmilliárd forint értékben indul infrastruktúra- és eszközfejlesztési program. Az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) program keretében országosan összesen 34 helyszínen 96 milliárd forintnyi forrás áll majd rendelkezésre a szakképzési központok fejlesztésére és eszközbeszerzésére.

Az intézményfejlesztési program a szakképzési rendszer átalakítását szolgáló tervek egyik pillére - ide tartozik még a humán erőforrás-fejlesztés, valamint a magas minőségű továbbképzés lehetőségének biztosítása az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) által, továbbá az oktatás tartalmi részének átalakítása a gazdasági szereplőkkel együttműködve, az általuk támasztott változó igények tananyagba történő beépítésével.

Mindazonáltal, a szakképzés nem csak a gazdaság szereplőit szolgálja, hanem karrierlehetőséget is jelent a diákok számára. Azzal, hogy összekapcsolták az okleveles technikus képzést a a felsőoktatással, a szakképzés mára a mérnökképzés előszobájává vált. Ezt jól mutatja, hogy 7500-ról 17 ezerre nőtt a felsőoktatási intézményekbe felvettek száma.

Hirdetés

Az intézmények felújítási terveit a megújult Országos Építészeti Tervtanács ellenőrzi majd. A projektben konzorciumi partnerként résztvevő Építési és Közlekedési Minisztérium felel a projektben a tervezéssel és kivitelezéssel összefüggő feladatokért.

A program keretében a Szily Kálmán Technikum és Kollégium épületének teljeskörű felújítása és energetikai korszerűsítése révén az épület prímenergia felhasználása 30 százalékkal csökkenhet. A Fáy András Technikumban a meglévő két tanműhely bontása után alternatív hajtásláncú gépjárművek oktatásához tanműhelyt hoznak létre, továbbá energetikai korszerűsítéseket is végrehajtanak. A kivitelezési munkálatok a két technikumban várhatóan 2026-ban fejeződnek be.

A másik három intézményben - Bánki Donát Technikum, Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Technikum, Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum - nagy értékű eszközök beszerzésére kerül sor a programnak köszönhetően.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.