Erős volt a Magyar Telekom első negyedéve

A Magyar Telekom 2024. első negyedéves számai minden soron meghaladták a konszenzust és az Erste várakozását is. A társaság frissítette a korrigált adózott eredményre és a szabad készpénzáramra (FCF) vonatkozó 2024-es iránymutatást is.

Erős volt a Magyar Telekom első negyedéve

A bevételek az előző év azonos időszakához képest 14,5%-kal 224,2 milliárd forintra nőttek, elsősorban a magasabb adat- és SMS- valamint vezetékes szélessávú bevételek, illetve az inflációkövető díjkorrekció pozitív hatásai miatt. A készülékértékesítést a szezonális akciók befolyásolták pozitívan.

Az egy előfizetőre jutó mobil bevétel (vegyes mobil ARPU) 18,2%-kal nőtt Magyarországon az előző év azonos időszakához képest. A mobil előfizetői bázis 77 ezerrel bővült. A magyar mobilhálózat-korszerűsítés elérte a 82%-ot. A száloptikát használó felhasználók száma 29 ezerrel bővült. A vegyes vezetékes szélessávú ARPU 17,3%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, míg a TV ARPU 11,6%-kal nőtt.

Az EBITDAaL éves szinten 51,4%-kal 77,0 milliárd forintra nőtt 2024 első negyedévben, amit a közműadó januári kivezetése is segített. Ez utóbbi pozitív hatást figyelmen kívül hagyva az EBITDAaL 16,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A marzs 70 bázisponttal javult, főként a bevételek pozitív hatása miatt. A villamosenergia-költségek csökkenése ellensúlyozta az egyéb költségek inflációs nyomását.

A nettó eredmény 33,7 milliárd forint lett, ez több mint háromszorosa az egy évvel korábbinak. A korrigált nettó eredmény 38,1 milliárd forint volt.

A spektrumengedélyek nélkül számított CAPEX AL 16,1%-kal, 19,7 milliárd forintra csökkent, főként a magyarországi beszerzések időbeli eltérései miatt. Az FCF spektrumlicencek nélkül 0,9 milliárd forint készpénzkiáramlást jelentett. A nettó adósság/EBITDA az év végi 1,50-ről a negyedév végére 1,36-ra csökkent.

2024-es kilátások: A társaság megerősítette az 5-10%-os éves árbevétel növekedésre és a 20-25%-os EBITDAaL növekedésére vonatkozó várakozását. A korrigált adózott eredmény tekintetében a korábbi 130 milliárd forint helyett már 140 milliárd forintra számítanak, a spektrumlicencek nélküli szabad készpénzáramlás (FCF) pedig 120 milliárd forint helyett 130 milliárd forint lehet. Ennek oka a vártnál kedvezőbb hozamkörnyezet és a forgótőke vártnál kisebb romlása.

Részvény-visszavásárlási aukció: A részvényesi javadalmazás részeként 2024. május 23-én maximum 24,0 milliárd forint összértékű részvény-visszavásárlási aukció tart a Magyar Telekom.

Véleményünk: A bevétel és az EBITDAaL is az éves célkitűzések feletti mértékben nőtt az első negyedévben. A fő mozgatórugó az adatok iránti folyamatos kereslet és a stabil működési számok voltak, miközben a nem szolgáltatási bevételek is jól teljesítettek. Kérdés, hogy hogyan alakul az eszközértékesítés és az IT az év hátralévő részében. Az EBITDAaL 6%-kal, a nettó eredmény 18%-kal haladta meg a konszenzust.

Kilövés előtt a Dogecoin, a Dogeverse-t pedig hamarosan listázzák

A kriptovaluták térképén nagy a mozgás, főleg a mém érmék földterületén. A tartósan népszerű Dogecoin (DOGE) szívós konkurenciát kapott a tőle sokoldalúbbnak számító érméktől, mint amilyen a Shiba Inu és a Floki.
2024. 06. 02. 00:01
Megosztás:

Stagnált az Egyesült Államokban személyes fogyasztási árindex

Áprilisban már a harmadik hónapja 2,8 százalékon stagnált a személyes fogyasztási kiadások (PCE) élelmiszer és energiaárak nélküli árindexe az Egyesült Államokban, a Fed preferált inflációs mutatója, ami így 2021 márciusa óta a legalacsonyabb ugyan, de még mindig jóval meghaladja a 2 százalék körüli célt.
2024. 06. 01. 23:00
Megosztás:

A japán TDK 26 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet hozhat létre Szombathelyen

A japán TDK 26 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet hozhat létre Szombathelyen, ráadásul a fejlesztésnek nem csak helyi, és nem is csak magyar, hanem komoly nemzetközi jelentősége is van - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szombathelyen.
2024. 06. 01. 22:00
Megosztás:

Amerikai bankot vásárolt fel Romániában az Intesa Sanpaolo

Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
2024. 06. 01. 21:00
Megosztás:

Ekkora bevételt ért el a Duna House az első negyedévben

A Duna House csoport első negyedéves konszolidált árbevétele 8,9 milliárd forintot tett ki, ami 5 százalékos csökkenés a tavalyi első negyedévhez képest; a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyeresége (EBIDTA) 19 százalékkal nőtt, és 992 millió forint volt - közölte a cégcsoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 01. 20:00
Megosztás:

Sikeres volt a fiatal vállalkozók számára indított harmadik START Pro program

Szerencse, pénz és főként tehetség kell ahhoz, hogy egy start up elinduljon és sikeres legyen, ezt felismerve indította el a Nemzeti Tehetség Program 2022-ben a START vállalkozói programot - mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára a START Pro program Demo Day rendezvényen pénteken Budapesten.
2024. 06. 01. 19:00
Megosztás:

Visszavonták a másodfokú riasztásokat

Visszavonta a hevesebb zivatarok veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat a HungaroMet Zrt. szombaton késő délután.
2024. 06. 01. 18:00
Megosztás:

A Moody's is változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot

A fokozódó háborús helyzet ellenére töretlen a bizalom Magyarország iránt: a Moody's is változatlanul befektetésre ajánlja hazánkat - emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez szombatra virradóra eljuttatott közleményében.
2024. 06. 01. 17:00
Megosztás:

A fiatalok többsége nem tudja, hogy az MI szerzői jogi problémákat is okozhat

A fiatalok kétharmada tisztában van azzal, hogy a mesterséges intelligencia (MI) használata felvethet szerzői jogi aggályokat, összességében mégis kevesebben vannak, akik fizetnének az ilyen módon előállított tartalmakért, és a megkérdezettek 36 százaléka nem is hallott arról, hogy a MI használatának van szerzői jogi vetülete - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) idei kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 01. 16:00
Megosztás:

Egy év alatt ennyi új férőhely jutott a bölcsődéseknek

Az elmúlt egy évben csaknem ötezer új bölcsődei férőhely jött létre az országban - jelentette ki a kormányszóvivő pénteken Jászkiséren.
2024. 06. 01. 15:00
Megosztás:

Befejezik az orfűi Pécsi-tavat övező kerékpár- és gyalogútat

Megépítik a mecseki üdülőtelepülésen, Orfűn található Pécsi-tavat körülölelő elválasztás nélküli kerékpár- és gyalogút hiányzó szakaszát - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 01. 14:00
Megosztás:

Győrben is tesztelik a hidrogénmeghajtású Solaris Urbino autóbuszt

Júniusban Győrben is teszteli a hidrogénmeghajtású Solaris Urbino autóbuszt a Volánbusz és a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség Zrt. az egy évig tartó mintaprojektje során - jelentette be pénteken a közlekedési társaság és az ügynökség.
2024. 06. 01. 13:00
Megosztás:

A vártnál magasabb lett az euróövezeti infláció

Az euróövezeti infláció az elemzők által várt 2,5 százaléknál magasabb, 2,6 százalék volt májusban, meghaladta az áprilisi 2,4 százalékot - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nem végleges adatként pénteken.
2024. 06. 01. 12:00
Megosztás:

Az első negyedévben nőtt a 4iG árbevétele és EBITDA-ja

A 4iG Nyrt. konszolidált nettó értékesítési árbevétele 157,6 milliárd forint volt az idei első negyedévben, 36,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál; a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) pedig 49,2 százalékkal, 54,1 milliárd forintra nőtt éves összevetésben - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 06. 01. 11:00
Megosztás:

Lezárult a Hungarian Startup University Program tanéve

Lezárult a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) gondozásában futó Hungarian Startup University Program (HSUP) idei tanéve, az innovációval és a startup-alapítással kapcsolatos elméleti képzést nyújtó első félévét 33 intézményben 4232 hallgató végezte el, a második félévben akadémiai és piaci szakemberek, mentorok segítségével a startup vállalkozás felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudás megszerzésére volt lehetőség - közölte az innovációs ügynökség pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 01. 10:00
Megosztás:

Már vidéken is terjednek a rozsdaövezeti fejlesztések

Egy szűk esztendő alatt közel megtízszereződött a kijelölt rozsdaövezeti akcióterületek száma és található már közöttük több fővároson kívüli is. Az e területeken épített otthonok árelőnnyel versenyezhetnek az újlakások piacán és szerencsés esetben a tágabb környezetük ingatlanjait is felértékelhetik.
2024. 06. 01. 09:00
Megosztás:

Kiderült, hogyan üdülnek idén a Balatonnál a magyarok

Az idei évben minden harmadik (36%) magyar* biztosan tervez legalább egy balatoni üdülést, a legtöbben nyáron pihennék ki magukat a magyar tengernél – mutat rá a Mandilla Hotel és Opinio kutatócég közös reprezentatív felmérése. Leginkább pár napot, illetve 1 hetet szeretnének eltölteni a vendégek a Balaton környékén, ahol többségük naponta legalább 10-20 ezer forintot költene el fejenként. A déli mellett sokan az északi partot választják a kulturális programok, a nyugalom, a természet és a helyi gasztronómia élmények miatt. A szállás kiválasztásánál pedig az ár mellett az elhelyezkedés, a minőségi szolgáltatások, a szoba felszereltsége, valamint a vendégszeretet is kiemelt szempont.
2024. 06. 01. 08:00
Megosztás:

Globális polikrízisek a logisztikában: sok a kihívás, de állandó az alkalmazkodás a szektorban

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) május folyamán számos szakmai rendezvénnyel, köztük több konferenciával is készült. Az események sokszínű kavalkádjában górcső alá kerültek a logisztikai geopolitika aktualitásai, de a szektor innovációi is. Nem kevés a kihívás, de úgy néz ki, rendszerint alkalmazkodnak a szereplők az aktualitásokhoz.
2024. 06. 01. 07:00
Megosztás:

Körforgás a lízingpiacon: a zöldebb megoldás?

Az operatív lízing, más néven tartós bérlet egyre népszerűbb autófinanszírozási forma a vállalatok körében, mivel egyszerű és költséghatékony: az autó a flottakezelő tulajdonában marad, így a lízingbe vevő áfamentesen jut hozzá, emellett a magán és üzleti célra is használt céges járművek esetében a bérleti díj áfájának legalább 50 százaléka is visszaigényelhető.
2024. 06. 01. 06:00
Megosztás:

Javultak a globális reklámpiac idei kilátásai

A globális reklámköltések összértéke idén várhatóan eléri a 754,4 milliárd dollárt, ami 5 százalékos bővülést jelent az előző évi 718,6 milliárd dollárral szemben – áll a dentsu globális kreatív, marketing- és médiaügynökségi hálózat által frissen közzétett, a világ 56 országára kiterjedő előrejelzésében. A hazai reklámpiac növekedési üteme csaknem a duplája lesz a világátlagnak.
2024. 06. 01. 05:00
Megosztás: