Megerősítik az iskolák, szerkesztőségek és politikusok védelmét Szlovákiában

Megerősítik az iskolák, szerkesztőségek és politikusok védelmét Szlovákiában

Rendőr áll a besztercebányai (Banská Bystrica) Roosevelt kórház épülete előtt, ahova Robert Fico szlovák miniszterelnököt szállították, miután lőfegyveres támadás érte a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után 2024. május 15-én. (MTI/TASR/Jan Kroslak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel a Rorbert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet követően a kormány tagjait, de más politikusokat is fenyegetések érték, a rendőrség a politikai élet valamennyi szereplőjének Szlovákia egész területén biztosítja a képviselők védelmét – közölte a csütörtök délutáni rendkívüli sajtótájékoztatón Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány. A Denník N tudósítása szerint a szlovák főügyészség által elrendelt információs embargó értelmében nem közölték, hogy kezdeményezik-e az emberölés kísérletével gyanúsított Juraj Cintula előzetes letartóztatását.

Elmondták viszont, hogy a merénylet óta „jelentősen megugrott a hibrid fenyegetések száma”, ezért rendőrség megerősíti az iskolák és a szerkesztőségek védelmét is, fokozza a rendőri jelenlétet a parlament környékén, és extra védelmet kap minden szlovák parlamenti képviselő és közjogi méltóság. A szerdai merényletet követően a támadóról, Juraj Cintuláról készített videóról, illetve az elkövető személyi igazolványáról készült fotó kiszivárogtatásával kapcsolatban Ľubomír Solák elmondta: a legvalószínűbb, hogy a támadóról a lövöldözés után egy rendőr készített felvételeket, illetve adta ki a fotót. Belső vizsgálat indult, de egyelőre senkinek sem függesztették fel a szolgálati viszonyát.

A rendőrfőkapitány ugyanakkor cáfolta, és álhírnek nevezte azt a sajtóinformációt, amely szerint a támadó élettársa egy ukrán nő lett volna, akinek hatására radikalizálódott. A rendőrség eddig 32 ember ellen indított eljárást, mert kommentekben helyeselték a miniszterelnök ellen elkövetett szerdai merényletet. Eközben a cseh rendőrség bejelentette, hogy a szlovák kormányfő elleni merénylet miatt megszigorítják a biztonsági intézkedéseket a jégkorong-világbajnokságon, különösen Ostravában, ahol a szlovák csapat is játszik.

Robert Ficóra szerda délután, egy kihelyezett kormányülés után adott le több lövést 71 éves támadója, akit még a helyszínen elfogtak, csütörtökön pedig a rendőrség előre eltervelt emberölés kísérletével gyanúsította meg.