Rájuk lőtt a repülő, lezuhant, eltették egy darabját

Kultúra

Abszurd történeteket is bemutat a csongrádi múzeum új állandó kiállítása.

Csongrád 1956-ban ünnepelte alapításának ezredik évfordulóját, több rendezvénnyel, október elején például a felszabadulási emlékmű, az ún. Zója felavatásával. Az új szobrot az országos események hatására október 24-én már bele is lökték a Tiszába a felvonulók.

Néhány nappal később a Kossuth téri tüntetők fölé katonai repülőgép szállt, a tömegre lőtt, aztán – műszaki hiba miatt – a város határában lezuhant. Darabjait széthordták az emberek.

Mindezt egy tárló meséli el a csongrádi Tari László Múzeum új állandó kiállításán. Az illusztráció egy darab a lezuhant repülőgépből.

Ez pedig abban a házban látható, ahol kisgyerekkorában Vida Ferenc is lakott, aki később a Nagy Imre-per vezető bírójaként vált ismertté. Az épület azonban – ahogy Gyöngyössy Orsolya, a Tari László Múzeum igazgatója a Narancs.hu-nak elmondta – arról is nevezetes, hogy Molecz Lajos ügyvéd építtette, aki evangélikus vallású volt a szinte teljesen katolikus városban. A múzeum vigyázott az eredeti polgári miliőre most is, hogy a város történetét, örökségét bemutató új állandó kiállítás berendezésével együtt felújították. Abban a teremben, ahol a megnyitóünnepséget tartották, a kristálycsillár ad alkalmat arra, hogy a látogatóknak az épület történetéről is beszéljenek. 

A május 10-i avatást is abban a teremben tartották. Gyerekek énekeltek citera- és tekerőlant-kíséret mellett, Bedő Tamás (független) polgármester arról beszélt, hogy a legutóbbi állandó kiállítás húsz éve készült el. Egyrészt jó lenne, ha a következőig nem kellene ennyi időt várni, viszont ez most mégis olyan, amit sokáig érdemes nézni. Ódor János, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke a Magyar genius programban országszerte 3,5 milliárdból elkészült 38 állandó és 26 időszaki kiállítást említette.

 
Kapukulcsok a szőlőművelés kultúráját bemutató kisház ajtaján
Fotó: A szerző felvétele
 

A csongrádi épület felújítására és arra, hogy a város történeteit új módon meséljék el, 93 millió forint pályázati támogatás jutott. Az állandó kiállítás két fő kurátora Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató és Borsódi Martin régész, a látványterv és az összes grafikai munka Kálmán Ároné. A kivitelező a First Construction Kft. volt. A csongrádi múzeum szakmai tanácsot kért és kapott a Szegedi Tudományegyetemtől, a Nemzeti Múzeumtól, Facebook-oldalán pedig mindig tudósított arról, épp hol tart a kiállítás építése. Erre sokan úgy reagáltak, hogy hoztak be olyan tárgyat, ami illett oda. 

Ez az a múzeum, amelyet a korábbi, országszerte jellemző összevonás után idén inkább leválasztott a könyvtárról az önkormányzat, látva a munkatársak ambícióját:

A magyarázó szövegek tömörek, érzékletesek, a tárgyak, képek, a csontváz, a földvár makettje, a város által ügyvédnek fogadott Kossuth Lajos levele mellett hangok is vannak. Helyi születésű színészek itteni történeteket mesélnek el, hallani lehet az ártéri varjak károgását, a Szentes és Kiskunfélegyháza között járó vonat indulását, a bökényi béka- és tücsökkoncertet, a Géza komphajót, a piroskavárosi piac szombat reggeli zsivaját, a Nagyboldogasszony-templom harangját, a Tiszán átvezető fahíd pallóinak döngését.

 
Fotó: A szerző felvétele
 

 „A Truman-sípot, amely a Fűtőber és a bútorgyár munkásainak szólt, jelezte a műszak kezdetét és végét, az egész város hallotta, egészen harminc évvel ezelőttig” – mondta Gyöngyössy Orsolya. – „Magát a kürtöt megkaptuk, egy kft. fel is újította nekünk. A hangot úgy szereztük meg, hogy a Truman Alapítvány három héttel ezelőtt beindította a gőzmozdonyát, a kérésünkre megszólaltatta a sípot, úgy, hogy a vonat már állt, és felvette nekünk.”

 
A KISZ-iroda tárlója
Fotó: A szerző felvétele
 

A múzeum kapcsolatairól sokat elmond az állandó kiállítással egy időben megnyitott Légy hűséges, Terka! című időszaki bemutató is. A tárgyak tulajdonosa, Kupeczki Sándor építési vállalkozó a csongrádi Kéttemető úti tanyavilágban született. Húsz éve fordult vele nagyot a világ, amikor a mórahalmi régiségvásárban meglátott egy asztali petróleumlámpát. Elkezdte gyűjteni a paraszti, polgári használati és emléktárgyakat, amelyek nagyrészt üvegből, porcelánból vagy kemény cserépből készültek a történelmi Magyarország területén az 1800-as évek elejétől a második világháborúig. Mára 4600 darabos gyűjteménye van, akármelyik múzeum megirigyelhetné. A csongrádi múzeum két termében kollekciójának három százaléka látható. Kupeczki Sándor értéket akar menteni, az a célja, hogy saját néprajzi múzeumot nyisson. Ezekben a tárgyakban ő is, az időszaki kiállítást rendező Kékegyi Dorottya kulturális antropológus is az embert látta fontosnak, aki ezeket a holmikat szépnek találta, megvette, vigyázott rájuk. Az időszaki kiállítás egy elképzelt csongrádi házaspár életét mutatja be tárgyakon keresztül a megismerkedéstől a halálig.

A Fekete vár virága című kiállítás megtekinthető a csongrádi Tari László Múzeumban keddtől péntekig 8 és 17, szombaton 9 és 13 óra között.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.