Amerikai elemzők lesik Magyarország csádi kavarását

  • narancs.hu
  • 2024. május 16.

Külpol

A Robert Lansing Intézet szerint Moszkva és Budapest között Orbán Gáspár a kapocs.

Magyarország Csádban valójában egy katonai hírszerző központ kialakításán dolgozik, és ebben a munkában részt vesz Orbán Gáspár, a magyar miniszterelnök fia – erre a megállapításra jutott a híreket elemezve a Robert Lansing Intézet

A magyar sajtóban 2023 őszén jelentek meg először cikkek arról, hogy a magyar Honvédség Csádban indítja el első bilaterális misszióját, és kétszáz magyar katona utazik az afrikai országba, hogy a Száhel övezet biztonságára ügyeljen.

Az is nyilvánossá vált, fura körülmények között, hogy Orbán Gáspár készíti elő a missziót. A Honvédelmi Minisztérium arról adott ki közleményt, hogy „a fogadó ország átmeneti időszakára tekintettel és a stabilitás támogatása érdekében – a csádi fél kérésének megfelelően – a magyar védelmi szerepvállalás előkészítése a közelgő elnökválasztást követően fog folytatódni, annak érdekében, hogy az a lehető legerősebb demokratikus támogatással rendelkezzen” – írta a Honvédelmi Minisztérium áprilisban.

A napokban lezajlott elnökválasztás a jelek szerint olyan eredménnyel járt, ami kedvez a missziónak, mivel Orbán Viktor miniszterelnök gratulált az elnökválasztás győztesének, aki nem akárki:

 A Robert Lansing Intézet értesült arról, hogy Magyarország a migráció megállítása és a terrorizmus elleni harc érdekében vesz részt a csádi misszióban. Ezt azonban ürügynek minősítette az Egyesült Államok egyik korábbi külügyminiszteréről elnevezett, biztonságpolitikai és külügyi folyamatokkal foglalkozó think-tank.

 
Férfi voksol egy utcai szavazóhelyen a csádi elnökválasztás első fordulójában a fővárosban, N'Djamenában 2024. május 6-án. Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre
 

 Az intézet elemzői szerint valószínűbb, hogy Magyarország ott is segít Oroszországnak abban, hogy megkerülhesse az ellene bevezetett szankciókat. Csádban uránlelőhelyek vannak, Magyarország az orosz Roszatommal együttműködve bővíti a Paksi Atomerőművet, nem is csatlakozott a magyar állam a Roszatommal szembeni szankciókhoz. Az amerikai intézetnél összeállt a kép: Magyarország segít Oroszországnak abban, hogy teret nyerjen ott, kiterjessze befolyását az uránlelőhelyekre, kiszorítva onnan Franciaországot. 

Az amerikai elemzők aggódnak, Orbán Gáspár szerintük fontos kapocs Budapest és Moszkva között. Úgy látják, megvan a kockázata annak, hogy Oroszország a magyar partner révén, amellyel politikai és katonai hírszerzése is együttműködik, érzékeny adatokhoz juthat az Európai Unióról és a NATO-ról, és nagyobb lesz a befolyása Európában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk