„Köszönjük,
A lényeg

Továbbra is életveszélyben van Robert Fico – ezt a honvédelmi miniszter közölte

16/05/2024 15:01

| Szerző: Klubrádió

Robert Fico egészségi állapota továbbra is súlyos – mondta a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy az orvosok mindent megtesznek, hogy jobban legyen, még nincs túl az életveszélyen. A sérülések mértéke négy lőtt seb után igen jelentős. A Biztonsági Tanács ülése után Kaliňák megköszönte az emberek támogatását, és mielőbbi gyógyulást kívánt Robert Ficónak.

Szerinte a Robert Fico elleni merénylet érvénytelenítette az ország demokratikus fejlődéséért tett több éves erőfeszítést. "Lehet, hogy Robert Fico ilyen súlyos sérülése miatt sok mindent újra meg kell tanulnia, lehet, hogy demokráciánknak újra meg kell tanulnia járni és eltűrni a más véleményt" – tette hozzá Kaliňák. Azzal folytatta, hogy tervezett volt a Ficóval szembeni támadás, az elkövető már a támadás előtt is tüntetett. Kaliňák felszólította a médiát, hogy csak valós információkat és tényeket terjesszen. "Minden olyan információt közzé fogunk tenni, amit csak tudunk” – tette hozzá.

Közben a  belügyminiszter a merénylet ügyében indított nyomozásról azt mondta, hogy az elkövető intenzíven részt vett politikai eseményekben, és a támadás oka feltehetően az volt, hogy nem értett egyet az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek leállításával, a különleges ügyészség megszüntetésével. A lövöldöző nem tagja semmilyen radikális csoportnak, de megerősítette, hogy az elkövető részt vett kormányellenes tüntetésekben.

A kormányfő elleni merénylet után Zuzana Čaputová leköszönő államfő és Peter Pellegrini megválasztott elnök bejelentette: közösen meghívják az Elnöki Palotába az összes parlamenti párt vezetőjét, hogy a helyzet csillapításáról egyeztessenek. Azért nyilatkozunk együtt, mert ebben a feszült helyzetben a megértés jelét akarjuk közvetíteni – mondta Caputova.

Peter Pellegrini közölte: a Fico elleni merénylet a demokrácia elleni merénylet. A Robert Fico elleni lövöldözést egyéni tettnek minősítették, de hozzátették, a társadalomban tapasztalható gyűlöletért mindannyiunk felelőssége. Peter Pellegrini megválasztott államfő szerint a miniszterelnök elleni merénylet a demokrácia elleni merénylet. Pozsonyban ma délelőtt ülésezett a Biztonsági Tanács.