„Lepattantak” Láncziék a Magyar Ügyvédi Kamaráról

„Lepattantak” Láncziék a Magyar Ügyvédi Kamaráról

Hivatalosan is kinevezték Lánczi Tamást a Szuverenitásvédelmi Hivatal élére (Fotó: Novák Katalin / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a jogszabályokra hivatkozva elutasította a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresését, hogy a köztestület bizonyos ügyekben tájékoztassa a hivatalt az ügyvédek tevékenységéről – írta meg a Telex a kamara hírlevele alapján. Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke áprilisban kereste meg a kamara elnökét, hogy „a Hivatal és a Magyar Ügyvédi Kamara között megállapodás jöjjön létre a Hivatal feladatainak ellátásához szükséges tájékoztatás nyújtása érdekében”. A közleményben ezen túl az olvasható, hogy „a Hivatal elnöke levelében részletezte az együttműködés elvárt formáit”.

A kamarai elnök, Havasi Dezső azonban arra jutott, hogy a „levélben foglaltak, illetőleg az abban körvonalazott együttműködés formái összeegyeztethetetlenek az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvényben foglaltakkal, különösen annak azon rendelkezésével, hogy az Üttv. egyes rendelkezései alól csak az Üttv. adhat felmentést”. Havasi ezt válaszlevelében is megírta és közölte: „Őszintén bízunk abban, hogy ezzel a levélváltással ez az ügy lezárult”. A portál megkeresésére Havasi azt mondta, „a Szuverenitásvédelmi Hivatal jogszabályból adódó feladata, hogy állami szervként védje a magyar szuverenitást, amivel egyetértünk, csak a címzettjei nem mi vagyunk ennek a megkeresésnek, mi ugyanis egy köztestület vagyunk, nem állami szerv”. A kérdésre, hogy a megkeresés azt jelentette-e volna, hogy a kamarának tájékoztatást kellene adnia olyan ügyvédekről, akik valamilyen módon sérthetik az ország szuverenitását, Havasi azt válaszolta, értelmezésük szerint ennek az együttműködésnek nagyon leegyszerűsítve ez lett volna a lényege.