Akár életfogytiglant is kaphat Fico merénylője

Akár életfogytiglant is kaphat Fico merénylője

Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén. (Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Védett személy ellen előre kitervelt emberölési kísérlettel gyanúsították meg azt a 71 éves férfit, aki szerdán többször rálőtt Robert Fico szlovák miniszterelnökre Nyitrabányán – adta hírül a Markíza TV. Mint közölték, Juraj Cintula jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyitrai kirendeltségén van őrizetben. Egy korábban a közösségi médiában terjedő felvétel szerint a már rendőrkézen lévő Cintula azt mondta, azért támadta meg Ficót, mert nem értett egyet a kormány intézkedéseivel. Szlovák sajtóértesülések és a belügyminiszter szerint is politikai motivációi voltak a tettének.

A Markíza úgy tudja, hogy a férfi előre eltervezte a támadást – amelyet engedéllyel tartott fegyverével követett el –, de állítólag nem akarta megölni a miniszterelnököt. Ennek némileg ellentmond, hogy Cintula ötször lőtt rá Ficóra, amikor az a kormány kihelyezett ülése után az utcán üdvözölte a rá váró embereket. Közvetlen közelről adta le a lövéseket, amelyek közül a hírek szerint három találta el a politikust. A csatorna szerint a tettéért 25 évtől akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

Ficót előbb a helyi kórházban látták el, majd mentőhelikopterrel Besztercebányára vitték, ahol öt órán át operálták. Az ottani Roosevelt-kórház igazgatója csütörtök reggel azt nyilatkozta, hogy az állapota stabil, de rendkívül súlyos.