Bár tagadta a külügy, belső dokumentumok bizonyítják, hogy tudtak az orosz kibertámadásokról

  • narancs.hu
  • 2024. május 16.

Belpol

Szijjártó Péter óvatosságra intette az újságírókat, miután szembesítették a bizonyítékokkal.

Két éve a Direkt36 tárta fel, hogy orosz hackerek megtámadták a magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium informatikai rendszerét, ezzel számos belső és egyben érzékeny adathoz jutottak hozzá. A Külügyminisztérium akkor ezt kampányhazugságnak minősítette. 

Most viszont 444.hu 

olyan belső dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy Putyin hackerei valóban megtámadták a magyar külügy rendszereit, és erről a külügyben is tudtak.

Szabó Hedvig altábornagy, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akkori főigazgatója 2021-ben a támadásokról szóló jelentésében azt írta, hogy "több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná". Mindez azt is jelenti, hogy Putyin hackerei láthatták a külügy levelezéseit, a munkatársak személyes adatait és számos más érzékeny információt.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat ezenkívül arról is tudott, hogy oroszok állnak a támadások mögött. "Az elmúlt időszakban történt támadások a támadási attribútumok révén az APT 28 (orosz, GRU) és APT 29 (orosz, FSB v. SVR) csoportokhoz köthetők"– idézi a lap a támadásról szóló belső jelentést. (Az APT az advanced persistent threat rövidítése, amely az állami vagy államok által finanszírozott hekkercsoportokra utal.A GRU az orosz Felderítő Főcsoportfőnökség, vagyis a katonai hírszerző szolgálat rövidítése.Az FSB (FSZB) az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot jelenti, amely Oroszország legkiterjedtebb belföldi titkosszolgálata.Az SVR (SZVR) pedig Oroszország külföldi hírszerző szolgálata.)

444.hu idén május 13-án egy pilisi lakossági fórumon megkérdezte Szijjártó Pétert, hogyan lehetséges az, hogy két évvel ezelőtt orosz hackerek feltörték a külügy informatikai rendszerét. A lap mindezt azért kérdezte, mert pár nappal korábban Orbán Viktor arról beszélt, Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere. Szijjártó a lapnak azt válaszolta, hogy neki nincs tudomása orosz támadásokról. A 444.hu most azonban szembesítette a minisztert a birtokába jutott dokumentumokkal.

Ekkor már Szijjártó sem tudta tagadni a tényeket, azt mondta, hogy "az erre hatáskörrel és képességgel rendelkező szervezetek" megtették a szükséges lépéseket azért, hogy a veszélyt elhárítsák. Majd azt firtatta, hogy jogszerűen vannak-e a lap birtokában ezek a dokumentumok, egyúttal óvatosságra intette a 444 .hu szerkesztőségét. Szijjártó ugyanis azt feltételezi, hogy valamilyen külső titkosszolgálat segítségével jutottak el a laphoz az információk.

 Óvatosak legyenek szerintem

– mondta Szijjártó Péter a 444.hu-nak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Nyereséges évet zárt a Penny

  • narancs.hu

A "szolidan vásárlók boltja" több mint négymilliárdos nyereséget könyvelhetett el, míg több üzletlánc is veszteséggel zárta a tavalyi évet.