A Robert Fico elleni fegyveres merénylet kapcsán beszélgetett egymással az ATV Egyenes Beszéd műsorában Rónai Egon és vendége, Tarjányi Péter. 

„Orbán Viktort rengeteget froclizzák amiatt, hogy bizony golyóálló mellény van rajta, a biztonságáért felelősök nyilván erre kötelezik őt, hogy nem volt a szlovák miniszterelnökön ebben az esetben ilyen?” – tette fel a kérdést a biztonságpolitikai szakértőnek a műsorvezető.

Tarjányi Péter elmondta, hogy „a mellényt nem minden esetben hordják a védett vezetők, mert cikinek tartják, vagy egy olyan szintű beismerésnek, hogy a szavazóktól neki valamilyen okból félnie kell, tehát az ő politikája gyűlöletet kelt. Ilyen szempontból számtalan történetet hallottam az elmúlt évtizedekben, amikor a védett vezetők ezt megideologizálták, hogy miért nem kell, miért nem veszik fel”. 

Van azonban egy olyanfajta konkrét fenyegetettségi szint, akkor igenis neki kötelessége, nem tiltakozhat, nem mondhatja azt, hogy nem veszem fel. Ha azt mondja a személyzet, hogy ez igenis valami miatt szükséges, akkor fel kell vennie.

– fejtette ki a műsorban a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint a szlovák miniszterelnök elleni „támadásról fogalma nem volt az egész biztonsági rendszernek. Nem csak a személyi biztosítóknak, hanem a háttérben dolgozóknak sem”.

Tarjányi Péter úgy látta: „nagyon komoly biztonsági fiaskót láttunk. Igen, hibáztak a testőrök, nem volt rendben a védett személy közvetlen biztosítása, nem volt rendben a menekítés sem, a jármű hosszú másodpercekig a helyszínen tartózkodott és nem vitte el azonnal a kórházba a védett vezetőt...Azt is látnunk kell, hogy itt egy olyan személyről van szó, akiben gyűlt a harag, valamilyen politikai meggyőződés, aminek kapcsán úgy döntött, hogy ő ezt a támadást végre fogja hajtani. Az, hogy ő a helyszínen meg tudott jelenni fegyverrel és ezt nem vették észre, kivéthetetlen helyzettel találta magát szembe a személyi biztosítók csoportja”.

Ez az amit leírnak a nagy könyvben, és akkor jön a valóság...A védett személyeknek van egy furcsa szokásuk, hogy szeretnek odamenni emberekhez a tömegben, akik hívják őket. Itt is ez történt az információk szerint maga a merénylő kérte a szlovák miniszterelnököt, hogy jöjjön közelebb és lépjen oda hozzá és odament

– idézte fel a történteket Tarjányi Péter, aki szerint „ebben az esetben egy nagyon fontos elv sérült. Ezt azért tudják a személyi biztosítók, azzal is tisztában vannak, hogy a védett vezetőjüknek vannak ilyen szokásai. Ebben látom én az egyik legsúlyosabb hibát a testőrök oldaláról, hogy amikor ezt hallották nem álltak úgy a támadó és a védett vezető közé” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.