A kabinetiroda csütörtökön közzétett előzetes GDP adatai szerint a japán gazdaság január-márciusban éves szinten 2 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest.

A lefelé módosított adatok alapján alig nőtt 2023 negyedik negyedévében a bruttó hazai termék, a beruházási kiadásokra vonatkozó becslések lefelé történő módosítása végett – írja a Reuters. Az általános csökkenés a lap szerint arra mutat rá, hogy nem volt jelentős növekedési motorja a japán gazdaságnak az első negyedévben.

A japán jegybank számára ez némi bizonytalanságot jelenthet, mivel 2007 óta először emelt kamatot márciusban, és jelezte, hogy tovább kíván szigorítani.

Yoshimasa Maruyama, az SMBC Nikko Securities vezető piaci közgazdásza szerint ugyan a gazdaság a folyó negyedévben félhetően fellendül az emelkedő bérek miatt, továbbra is nagy a bizonytalanság a szolgáltatói szektor fogyasztása körül.

A gyenge jen kétségbeeséses gazdaságot eredményezett a szigetországban, ahol az export és az idegenforgalom javarészt profitál a piacképesebb árfolyamból, ugyanakkor az importált áruk drágulása miatt szoronganak a kisvállalkozások és a lakosság.

Idén az elmúlt három évtized legnagyobb béremelését hajtották végre a japán nagyvállalatok, ez pedig a jegybank szerint megteremtette a feltételeit annak, hogy az évtizedek óta tartó radikális monetáris ösztönzésnek vége legyen.

Évtizedek óta nem volt ennyire lent Japán

Kazuo Ueda, a japán jegybank elnöke szerint nincs jelentős hatással az inflációra a gyengülő valuta.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→