Az ingatlanpiac igazodhat az ipari beruházásokhoz

Jelentősen megnőtt az eladó ingatlanok iránti kereslet az otpotthon.hu ingatlankereső- és hirdetési portál adatai szerint, az év első három hónapjában 40 százalékkal több érdeklődés érkezett egy-egy hirdetésre, mint 2023 első negyedévében. Az első negyedév 2024-ben két vidéki iparváros, Kecskemét és Debrecen, valamint Szeged erősödését mutatja az otpotthon.hu-n található közel 160 ezer ingatlanhirdetés és havi több mint 1 millió oldallátogató adatai alapján.

Az ingatlanpiac igazodhat az ipari beruházásokhoz

Az adatok is azt mutatják, hogy 2024 első negyedévében felpörgött az ingatlanpiac Magyarországon. Az otpotthon.hu-n található ingatlanhirdetésekre minden hónapban 35-40 százalékkal több érdeklődő érkezett, mint 2023 első negyedévében. 2024 március végére kevesebb is lett az eladó lakás (-2,8%), mint 2023 első negyedévének végén az otpotthon.huingatlankereső portál adatai szerint. Eközben egyre több eladó házat hirdettek meg (+2,5%) ugyanebben az időszakban. A különféle ingatlantípusokat összehasonlítva az látszik, hogy a meghirdetett ingatlanok között egy év alatt a tégla lakások felől eltolódott az arány (27,8%-ről 25,73%-ra) a családi házak irányába (34,1%-ről 36,2%-ra).

Hol van a legtöbb eladó ingatlan az országban?

Ha a településeket Budapest kerületeivel hasonlítjuk össze, akkor az otpotthon.hu adatai szerint nem a fővárosban, hanem a legtöbb ingatlant Debrecenben hirdették az első negyedévben. Ezt követi a főváros XIII. kerülete, majd Pécs, Kecskemét, Nyíregyháza és Szeged. Az első tízbe a budapesti városrészekből még a XI., a III. és a VIII. kerület került. Egy éve Pécs után a XIII. kerület következett, és Kecskemét nem volt az első ötben a meghirdetett ingatlanok száma szerint. Ha a kiadó ingatlanokat is tekintetbe vesszük, akkor Pécs, XIII. kerület, Debrecen az első három helyezett az otpotthon.hu-n található hirdetések száma alapján.

Összességében az idén azonban a legtöbb hirdetést Budapesten adták fel, amit Pest vármegye követett, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében adták fel a legtöbb hirdetést. Hajdú-Bihar, Somogy, Csongrád-Csanád következik sorban. A legkevesebb ingatlanhirdetés Nógrád vármegyében található, előtte Tolna és Vas állnak.

Drágulás?

2022 és 2023 év elejét összehasonlítva azt láttuk, hogy a legjobban az üdülők drágultak, amit az új építésű ingatlanok árnövekedése követett. 2024 első negyedévének átlagos négyzetméterárait összehasonlítva a tavalyi év elejével viszont az üdülőknél már 4,5 százalékos árcsökkenést mutatnak az otpotthon.hu adatai. Az új építésű szektorban 5 százalékos emelkedés volt ugyanebben az időszakban.

2024 elején, országosan az ingatlanok átlagosan 3 százalékkal voltak olcsóbbak, mint 2023 első negyedévében, ami elsősorban a nem lakás célú ingatlanok – kereskedelmi és ipari célú ingatlan, garázs - áresése miatt alakult így.  A lakóingatlanokra szűrve országosan 3,7 százalékos hirdetési árnövekedésről beszélhetünk ebben az időszakban.

Mely vármegyékben nőtt a legjobban a négyzetméterár?

2024 első negyedévét nézve az ingatlanjukat eladni szándékozók a legnagyobbat Csongrád-Csanád vármegyében emeltek a hirdetési áron, ahol a családi házak négyzetméterára átlagosan 37 százalékkal nőtt 2023 első negyedévéhez képest, utána drágulásban Békés vármegye következik. A harmadik legnagyobb arányú áremelkedés Somogyban volt (25%) a családi házaknál.

A használt lakások négyzetméterára a legnagyobb arányban Zala vármegyében drágult (35%), utána Hajdú-Bihar vármegye következik, ahol átlagosan 25 százalékkal nőttek a lakásárak, a harmadik Fejér, ahol 21 százalékos volt a növekedés egy év alatt.

A városokat nézve a hirdetési ár a legnagyobbat Salgótarjánban nőtt a családi házaknál (79%), igaz, nagyon alacsony négyzetméterárról indulva (2023: 139 ezer forint/nm), ahogy Tatabányán is harminc százalék fölötti volt a hirdetési árakban az emelés (39%), majd Szolnok 25 százalékkal a harmadik ezen a listán. A használt lakások Tatabányán (10%) és Siófokon (40%) drágultak a legjobban.

Sokat mondanak ezek az adatok arról is, hogy miképpen alakul egyes városok potenciálja. Egy jó példa erre Hajdú vármegye, valamint az ország egyik legsikeresebb vármegyéjének számító Győr-Moson-Sopron összehasonlítása. Egy évvel ezelőtt a lakások átlagos négyzetméterára ebben a két vármegyében ugyanakkora volt, egy évvel később viszont Hajdú sokkal jobban megdrágult (Győr-Moson-Sopron csak 9 százalékot). Hajdú vármegye és Debrecen vonzerejét az odaköltöző nemzetközi cégek jelenthetik - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások ügyvezetője.

Globális polikrízisek a logisztikában: sok a kihívás, de állandó az alkalmazkodás a szektorban

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) május folyamán számos szakmai rendezvénnyel, köztük több konferenciával is készült. Az események sokszínű kavalkádjában górcső alá kerültek a logisztikai geopolitika aktualitásai, de a szektor innovációi is. Nem kevés a kihívás, de úgy néz ki, rendszerint alkalmazkodnak a szereplők az aktualitásokhoz.
2024. 06. 01. 07:00
Megosztás:

Körforgás a lízingpiacon: a zöldebb megoldás?

Az operatív lízing, más néven tartós bérlet egyre népszerűbb autófinanszírozási forma a vállalatok körében, mivel egyszerű és költséghatékony: az autó a flottakezelő tulajdonában marad, így a lízingbe vevő áfamentesen jut hozzá, emellett a magán és üzleti célra is használt céges járművek esetében a bérleti díj áfájának legalább 50 százaléka is visszaigényelhető.
2024. 06. 01. 06:00
Megosztás:

Javultak a globális reklámpiac idei kilátásai

A globális reklámköltések összértéke idén várhatóan eléri a 754,4 milliárd dollárt, ami 5 százalékos bővülést jelent az előző évi 718,6 milliárd dollárral szemben – áll a dentsu globális kreatív, marketing- és médiaügynökségi hálózat által frissen közzétett, a világ 56 országára kiterjedő előrejelzésében. A hazai reklámpiac növekedési üteme csaknem a duplája lesz a világátlagnak.
2024. 06. 01. 05:00
Megosztás:

MBH Bank: jelentős állománynövekedés és 92,8 milliárd forint eredmény az első negyedévben

Jelentős növekedés mellett kimagasló pénzügyi eredményeket ért el 2024 első negyedévében az MBH Bank Nyrt.: mérlegfőösszege közel 11 785 milliárd forintra növekedett, ami több mint 1 337 milliárd forinttal magasabb a tavalyi bázisidőszakhoz képest, adózás előtti eredménye elérte a 92,8 milliárd forintot, tőkearányos megtérülése pedig a nemzetközi viszonylatban is kimagasló 30,4%-ot. Emellett jelentős állománynövekedéssel zárta az év első három hónapját a társaság, miután a bruttó hitelállománya meghaladta az 5 643 milliárd forintot, ügyfélbetétállománya pedig 7 588 milliárd forintot tett ki.
2024. 06. 01. 04:00
Megosztás:

Kapósak a kínai elektromos autók

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben is lefedő Használtautó.hu adatai szerint az elmúlt 2 évben átlagosan felére/harmadára csökkent a francia, a japán, az olasz, a dél-koreai és a német elektromos autók iránti kereslet, miközben elsősorban a Teslának köszönhetően az amerikai modellek is csupán stagnálni tudtak. A kínai elektromos autók eközben a BYD megjelenésével kevesebb, mint 1 év alatt egészen a képzeletbeli dobogó alsó fokáig törtek előre.
2024. 06. 01. 02:30
Megosztás:

A Toncoin TVL új rekordot ért el! A Raboo megelőzi a Solanát, ahogy az előértékesítés 40%-kal emelkedik

A kriptovilágban mindig történik valami, és a Toncoin most új rekordot állított fel a Total Value Locked (TVL) tekintetében, felkeltve a befektetők figyelmét. Ez az eredmény kiemeli a Toncoin növekvő befolyását a piacon.
2024. 06. 01. 02:00
Megosztás:

Mémcoin kereskedő aranyat talált: 2,7 millió dolláros nyereséget ért el mindössze három nap alatt. Vajon ez az 5 érme követni fogja?

Egy szerencsés mémcoin befektető három nap alatt óriási, 2,7 millió dolláros nyereséget ért el. Ez a kereskedő, akit "0x303" pénztárcaként ismernek, 535 000 dollárt fektetett be, hogy 6 milliárd $MAGA érmét gyűjtsön össze a Lookonchain szerint május 27-én az X platformon.
2024. 06. 01. 01:30
Megosztás:

Nyugdíjas férfiak - így kaphat szolgálati időt gyerekneveléssel az apa

Minden év júniusában ünnepeljük az Apák napját. Ebből az alkalomból tekintsük át, mikor szerezhet nyugdíjra jogosító szolgálati időt az apuka gyermeknevelési ellátásokkal.
2024. 06. 01. 01:00
Megosztás:

Több mint 4 milliárd forint a tét az Ötös-és Hatoslottón

Fokozódik a lottóláz: 3 hónapja nincs telitalálatos szelvény a Szerencsejáték Zrt. két legnépszerűbb számsorsjátékán, így ezen a hétvégén több mint 4 milliárd forintért szállhatnak versenybe az Ötös- és Hatoslottó játékosai.
2024. 06. 01. 00:30
Megosztás:

Jön a 100-szoros profit? Az AI mém érme WienerAI már 3,5 millió dollárt gyűjtött az előértékesítésben

A WienerAI egy olyan mém érme, amely egyesíti a tacskók báját a mesterséges intelligenciával és a kripto kereskedéssel.
2024. 06. 01. 00:01
Megosztás:

Fellendülés várható idén a vendéglátásban

A javuló gazdasági helyzet és a turizmus folyamatos erősödése fellendülést hozhat idén a vendéglátóhelyek és az üzlethelyiségek piacán, amit az elmúlt években a pandémia és a megugró energiaárak is kihívások elé állítottak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 31. 23:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének

Simon Balázs lett a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) új elnöke - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 31. 22:00
Megosztás:

Javultak az IDC előrejelzései

Idén 1,21 milliárd okostelefont szállítanak ki világszerte, 4 százalékkal többet a tavalyinál - áll az International Data Corporation (IDC) amerikai informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára fölkerült legfrissebb előrejelzésében. A szervezet eddig kisebb, 2,8 százalékos idei bővüléssel számolt.
2024. 05. 31. 21:00
Megosztás:

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 05. 31. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak pénteken az európai indexek

Vegyes kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 31. 19:00
Megosztás:

Kis mínuszban zárt a BUX pénteken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,68 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel 67 906,51 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 31. 18:30
Megosztás:

Megbírságoltak egy cseh online lámpakereskedőt

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 126 millió forint bírságot szabott ki a lampak.hu világítástechnikai webáruházat üzemeltető cseh cégre - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel, miután lezárta a versenyfelügyeleti eljárást a vállalkozással szemben.
2024. 05. 31. 18:00
Megosztás:

Ismét olajat talált a Mol Vecsésen

Ismét olajat talált a Mol a közép-magyarországi Vecsésen - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 31. 17:30
Megosztás:

Aprilisban csökkentek az ipari termelői árak idehaza

Az idén áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 2,0 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 5,0, az exportértékesítéséi 0,4 százalékkal csökkentek - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 31. 17:00
Megosztás:

Nőtt az unióban az export-import az első negyedévben

2024. első negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,4 milliárd eurót ért el, 83 millió euróval többet a 2023. első negyedévinél - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 31. 16:30
Megosztás: