Idén 800-850 milliárd forint keretre jelenik meg felhívás a vállalkozások számára

A 2021-2027-es időszakra szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) 2500 milliárd forint keretéből az idén mintegy 800-850 milliárd forint forrásra jelenik meg felhívás a vállalkozások számára - hangsúlyozta Greinstetter Balázs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Idén 800-850 milliárd forint keretre jelenik meg felhívás a vállalkozások számára


A helyettes államtitkár a GINOP Plusz Regionális Roadshow utolsó állomásán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában tartott sajtótájékoztatón elmondta, az idén hat felhívást terveznek megjelentetni közvetlenül kis- és közepes vállalkozásoknak.

Részletezte, 380 milliárd forint értékben lesz nulla százalékos kedvezményes vállalati hitelprogram három hullámban. Ennek első hulláma már ismert, április 30-ától az ország kevésbé fejlett régióiban lévő vállalkozások adhatják be igényeiket, a kkv-technológiai plusz hitel program nagyságrendileg 150 milliárd forintos kerettel rendelkezik.

Jelezte, ennek budapesti "tükörlába" is megjelenik majd az év hátra lévő részében, és várható még egy nagyobb összegű kombinált hitel vállalati program is.

Greinstetter Balázs ismertette, négy kutatás-fejlesztési felhívást terveznek az idén 200 milliárd forint keretösszeggel. Ennek kisebb részét teszik ki az állami tulajdonban lévő kutatási infrastruktúrák laboratóriumi fejlesztései, a nagyobb rész pedig két cél között oszlik meg. Támogatni szeretnék a nagyobb volumenű vállalati alap- és iparkutatásokat, illetve a mikro és kisvállalkozások folyamat, gyártási innovációját, marketing innovációját.

Jelezte, folytatódnak a döntően már futó munkaerőipaci programok is, ahol a keretösszeget emelik meg, és a szakképzés 4.0 stratégia mentén ágazati képzőközpontok további fejlesztését is tervezik.

A felhívások a következő hetekben megismerhetők lesznek, kellő felkészülési idő után a tervek szerint ősszel lehet majd beadni a pályázatokat - mondta a helyettes államtitkár.

Greinstetter Balázs emlékeztetett arra, hogy a GINOP Plusz 2021-ben indult, és a több hullámban érkezett válságok miatt sokkal gyorsabban kezdett a korábbi gazdaságfejlesztési programoknál.

A GINOP Plusz programok célja, hogy 2030-ra a magyar kkv-k bruttó hozzáadott értékteremtő képessége növekedjen, továbbá a foglalkoztatási ráta 85 százalékra emelkedjen - tette hozzá.

A GINOP Plusz erősen fókuszál az országon belüli területi egyenlőtlenségek felszámolására, kiegyenlítésére. Az ország négy leghátrányosabb régiójába a források 65 százalékát allokálják. A Pest vármegye és Budapest között korábban meglévő feszültség a 2021-2027 -es fejlesztési időszakban megváltozik. A Pest vármegyei vállalkozások fejlesztését nem hozza hátrányba az uniós szinten magasnak mondható fővárosi fejlettségi szint. A GINOP Plusz keretének mintegy 10 százaléka a fővárosi vállalkozások számára lesz elérhető, döntően vállalkozásfejlesztési hitelek és kutatás-fejlesztési támogatások keretében - ismertette a helyettes államtitkár.

Greinstetter Balázs beszámolt arról, hogy az országjárás során mind a hat régiót felkeresték. Számot adtak a tavaly decemberben zárult 2014-2020-as GINOP eredményeiről, és bemutatták az új vállalkozásfejlesztési GINOP Plusz programot.

Hangsúlyozta, a 2014-2020 között a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) segítségével 3400-3500 milliárd forint került a magyar gazdaságba 156 felhíváson keresztül, a programoknak több tízezer kedvezményezettje volt, és meghatározott szerepet játszott a magyar gazdaság, a munkaerőpiac fejlesztésében. A GINOP forrásainak mintegy egyharmada kedvezményes hitel, kockázati tőke és kombinált program volt, a kihelyezés a Magyar Fejlesztési Bank MFB pont hálózatán jutott el a kedvezményezettekhez.

Kasziba Levente, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. EU üzleti igazgatóság igazgatója elmondta, 2014-2020 között 1100 milliárd forint pénzügyi eszközt helyeztek ki az MFB Pontok közreműködésével, a mostani fejlesztési ciklusban 1400 milliárd forint forrás lesz. A 2014-2020-as forrás legnagyobb részét, 41 százalékát vállalkozásfejlesztésre fordították, ezen kívül a kutatás-fejlesztésre, a digitalizációra, a zöldátmenetre fókuszáltak. A mostani fejlesztési ciklusan is hasonlóak a fókuszpontok, várhatóan a zöldátmenet a források kétharmadát viheti majd el.

A GINOP Plusz források eddigi fizetésére vonatkozó MTI-kérdésre válaszolva Greinstetter Balázs elmondta, a szerződött állomány 600 milliárd forintra tehető, ennek meghatározó része már előlegként ott van a kedvezményezetteknél.

Balog Ádám, a roadshow utolsó állomásának helyet adó Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) általános alelnöke, a rendezvény házigazdájaként köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, a vállalkozásoknak a pályázati forrásokból tudásuk gyarapítását kellene finanszírozniuk, majd ebből a tudásból újabb tőkét teremthetnének. Szerinte ez viszi előre a gazdaságot, a BKIK pedig tudásalapú kamaraként ezt a folyamatot támogatja.

 

Kapósak a kínai elektromos autók

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben is lefedő Használtautó.hu adatai szerint az elmúlt 2 évben átlagosan felére/harmadára csökkent a francia, a japán, az olasz, a dél-koreai és a német elektromos autók iránti kereslet, miközben elsősorban a Teslának köszönhetően az amerikai modellek is csupán stagnálni tudtak. A kínai elektromos autók eközben a BYD megjelenésével kevesebb, mint 1 év alatt egészen a képzeletbeli dobogó alsó fokáig törtek előre.
2024. 06. 01. 02:30
Megosztás:

A Toncoin TVL új rekordot ért el! A Raboo megelőzi a Solanát, ahogy az előértékesítés 40%-kal emelkedik

A kriptovilágban mindig történik valami, és a Toncoin most új rekordot állított fel a Total Value Locked (TVL) tekintetében, felkeltve a befektetők figyelmét. Ez az eredmény kiemeli a Toncoin növekvő befolyását a piacon.
2024. 06. 01. 02:00
Megosztás:

Mémcoin kereskedő aranyat talált: 2,7 millió dolláros nyereséget ért el mindössze három nap alatt. Vajon ez az 5 érme követni fogja?

Egy szerencsés mémcoin befektető három nap alatt óriási, 2,7 millió dolláros nyereséget ért el. Ez a kereskedő, akit "0x303" pénztárcaként ismernek, 535 000 dollárt fektetett be, hogy 6 milliárd $MAGA érmét gyűjtsön össze a Lookonchain szerint május 27-én az X platformon.
2024. 06. 01. 01:30
Megosztás:

Nyugdíjas férfiak - így kaphat szolgálati időt gyerekneveléssel az apa

Minden év júniusában ünnepeljük az Apák napját. Ebből az alkalomból tekintsük át, mikor szerezhet nyugdíjra jogosító szolgálati időt az apuka gyermeknevelési ellátásokkal.
2024. 06. 01. 01:00
Megosztás:

Több mint 4 milliárd forint a tét az Ötös-és Hatoslottón

Fokozódik a lottóláz: 3 hónapja nincs telitalálatos szelvény a Szerencsejáték Zrt. két legnépszerűbb számsorsjátékán, így ezen a hétvégén több mint 4 milliárd forintért szállhatnak versenybe az Ötös- és Hatoslottó játékosai.
2024. 06. 01. 00:30
Megosztás:

Jön a 100-szoros profit? Az AI mém érme WienerAI már 3,5 millió dollárt gyűjtött az előértékesítésben

A WienerAI egy olyan mém érme, amely egyesíti a tacskók báját a mesterséges intelligenciával és a kripto kereskedéssel.
2024. 06. 01. 00:01
Megosztás:

Fellendülés várható idén a vendéglátásban

A javuló gazdasági helyzet és a turizmus folyamatos erősödése fellendülést hozhat idén a vendéglátóhelyek és az üzlethelyiségek piacán, amit az elmúlt években a pandémia és a megugró energiaárak is kihívások elé állítottak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 31. 23:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének

Simon Balázs lett a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) új elnöke - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 31. 22:00
Megosztás:

Javultak az IDC előrejelzései

Idén 1,21 milliárd okostelefont szállítanak ki világszerte, 4 százalékkal többet a tavalyinál - áll az International Data Corporation (IDC) amerikai informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára fölkerült legfrissebb előrejelzésében. A szervezet eddig kisebb, 2,8 százalékos idei bővüléssel számolt.
2024. 05. 31. 21:00
Megosztás:

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 05. 31. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak pénteken az európai indexek

Vegyes kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 31. 19:00
Megosztás:

Kis mínuszban zárt a BUX pénteken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,68 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel 67 906,51 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 31. 18:30
Megosztás:

Megbírságoltak egy cseh online lámpakereskedőt

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 126 millió forint bírságot szabott ki a lampak.hu világítástechnikai webáruházat üzemeltető cseh cégre - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel, miután lezárta a versenyfelügyeleti eljárást a vállalkozással szemben.
2024. 05. 31. 18:00
Megosztás:

Ismét olajat talált a Mol Vecsésen

Ismét olajat talált a Mol a közép-magyarországi Vecsésen - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 31. 17:30
Megosztás:

Aprilisban csökkentek az ipari termelői árak idehaza

Az idén áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 2,0 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 5,0, az exportértékesítéséi 0,4 százalékkal csökkentek - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 31. 17:00
Megosztás:

Nőtt az unióban az export-import az első negyedévben

2024. első negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,4 milliárd eurót ért el, 83 millió euróval többet a 2023. első negyedévinél - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 31. 16:30
Megosztás:

Márciusban csökkent mind az export, mind az import februárhoz képest

2024. márciusban a kivitel volumene 10, a behozatalé 15 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az aktívum 1,6 milliárd eurót tett ki, az egyenleg 572 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 31. 16:00
Megosztás:

Áprilisban csökkent a német kiskereskedelmi forgalom

A német kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb mértékben csökkent áprilisban havi összevetésben, és éves szinten is visszaesést regisztrált a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis a pénteki jelentése szerint.
2024. 05. 31. 15:30
Megosztás:

Korábban kezdődhet az idei dinnyeszezon

A meleg tavaszi időszak miatt idén várhatóan már július elején beindulhat a hazai görögdinnye szezonja. Ebben az évben a tavalyinál kissé nagyobb területen, mintegy 3000 hektáron ültettek dinnyét a termelők, akik kedvező időjárás esetén a tavalyihoz hasonló felvásárlási árakra számíthatnak idén is - állapította meg pénteken kiadott előrejelzésében az Agroinform.hu.
2024. 05. 31. 15:00
Megosztás:

Májusban csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítménye

Csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítménye májusban, miközben a szolgáltatóipar teljesítménynövekedése lassult az ázsiai ország statisztikai hivatalának pénteken ismertetett adatai szerint.
2024. 05. 31. 14:30
Megosztás: