Holnaptól lesznek elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint százötvenmilliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Holnaptól lesznek elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Nagy Márton hangsúlyozta: Magyarországon közel teljes a foglalkoztatottság, a munkaerőpiaci tartalékot az inaktív emberek jelentik, őket kell aktivitásra ösztönözni. A hazai munkaerő-tartalék 300 ezer ember, ezt a csoportot szeretnék megmozgatni - jelezte a miniszter.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a GINOP Plusz program keretében megvalósuló projekt célja a 30-64 éves álláskeresők és inaktívak elhelyezkedésének segítése. Kiemelten támogatják a hátrányos helyzetű állástalanokat, egyebek mellett bértámogatással, valamint lakhatási, utazási és képzési támogatással.

Nagy Márton ismertette: a kormány célja, hogy a 20-64 éves korosztály foglalkoztatási rátája 2030-ra elérje a 85 százalékot, jelenleg 81 százalék ez a mutató.

Magyarországon van az egyik legmagasabb foglalkoztatási ráta, illetve az egyik legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az Európai Unióban, a hazai mutatók jobbak az uniós átlagnál, de ezeket szeretnék még tovább javítani - mondta. Hozzátette: törekedni kell arra, hogy a jelenleg még inaktívak is elhelyezkedjenek, akkor lehet vendégmunkásokat hozni, ha nincs több munkaerő.

Nagy Márton felidézte, hogy a munkaerő-tartalék mozgósítása érdekében idén több programot is indítanak. A GINOP Plusz keretében összesen 461,4 milliárd forint áll rendelkezésre uniós forrásból foglalkoztatási célokra. Márciusban elindult a munkahelyi képzéseket támogató pályázat és április 15-től lehet belépni a megerősített Ifjúsági Garancia programba.

A háromszázezres munkaerő-tartalékról a miniszter elmondta: negyvenezer a rövid távon elhelyezhető álláskeresők, és ötvenezer a képzéssel jó eséllyel elhelyezhető álláskeresők száma. Mintegy hatvanezer olyan inaktív van, aki képessé tehető és motiválható a munkába állásra, százötvenezren pedig komplex segítséget, fejlesztést igényelnek ahhoz, hogy megjelenjenek a munkaerőpiacon.

A program keretében legalább hetvenhétezer álláskeresőt és inaktív embert, közülük legalább 50 ezer hátrányos helyzetűt szeretnének elérni - mutatott rá Nagy Márton.

Czomba Sándor hangsúlyozta: a tervezett gazdasági növekedés egyik legfontosabb feltétele, hogy megfelelő munkaerő álljon rendelkezésre.

A csütörtökön induló programról az államtitkár elmondta: a célcsoportba tartozik minden, 30. évét betöltött álláskereső és inaktív, ugyanakkor kiemelt támogatást kaphatnak a hátrányos helyzetűek, többek között a tartós álláskeresők, az 50 év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűek, a kisgyermekesek és a vidéki térségben élők.

A támogatás több elemből áll; a bértámogatásnál ennek mértéke a havi bruttó bér 50 százaléka, maximum kétszázötvenezer forint lehet. A hátrányos helyzetű munkavállalók esetében 6, a nem hátrányos helyzetűeknél 4 hónap a támogatás időtartama.

Lakhatási támogatást kaphat, aki állandó lakhelyétől legalább 60 kilométerre lévő településen lép munkába, a támogatás mértéke a kötelező legkisebb munkabér 70 százaléka, száznyolcvanhatezer forint lehet. A munkahelyüktől 60 kilométernél közelebb lakók utazási támogatásra jogosultak. Az érintettek emellett képzési támogatást is kaphatnak - ismertette az államtitkár. Hozzátette: a korábbiaknál hangsúlyosabb szerep jut a foglalkoztatást elősegítő különböző szolgáltatásoknak.

A kiírásra cégek jelentkezhetnek, a támogatás a munkáltatónak ítélhető oda, a munkaadókat és a munkavállalókat a munkaügyi szervezet köti majd össze - jelezte Czomba Sándor.

Nagy Márton kérdésekre válaszolva rendkívül hasznosnak értékelte németországi látogatását, ahol nagy autóipari cégek vezetőivel is találkozott.

Az elektromos autózásé a jövő, az átállás megállíthatatlan, de lassabb lesz, mint azt korábban hittük - fogalmazott. Hangsúlyozta: Magyarország uniós elnöksége 2024. második félévében lehetőséget ad arra, hogy felvethessen és napirenden tarthasson olyan kérdéseket, mint az elektromos autózás és az ezzel kapcsolatos átállás. Erről akciótervet dolgoz ki a kormány, amelyet július elején elküld a tagállamoknak - közölte.

Kitért arra is, hogy Magyarországon jelentős kínai beruházások vannak úton, amelyek főként az elektromos autózáshoz kapcsolódnak, ezek döntően autó- és akkumulátorgyárak.

A miniszter úgy fogalmazott: "hatalmas" termelés kezd kialakulni, amit el is kell szállítani. Hozzátette, hogy ez elsősorban vasúton valósulhat meg, ezért további fejlesztések szükségesek, például a Budapest Belgrád vasútvonal mellett a V0-ás vasúti körgyűrű.

Májusban tovább nőtt a FAO globális élelmiszerár-index

A globális terményárakat lekövető mutató már a harmadik hónapja nő, miután a gabonafélék és a tejtermékek drágulása ellentételezte a cukor és növényi olajok alacsonyabb jegyzését – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a mai napon.
2024. 06. 11. 15:30
Megosztás:

Egyre többet költenek külföldi utazásra a magyarok

Az idén is több magyar ment külföldre, mint tavaly, és a pénzt is költik, aki síelni, nyaralni ment, napi 31 ezer forintot költött. Az utasbiztosítási szektor is rekord esztendőre számíthat 2024-ben - írja a Bank360.hu.
2024. 06. 11. 15:00
Megosztás:

Ezek most a világ legelképesztőbb téglaépületei

Idén 11. alkalommal adták át Bécsben a világ egyik legtekintélyesebb téglaépítészeti elismerését. A Wienerberger által életre hívott és kétévente megrendezett Brick Award-on a modern és innovatív téglaépítészet legkreatívabb példáit díjazzák a nemzetközi téglaépítészet független platformjaként. A nemzetközileg elismert építészekből álló zsűri 54 ország 743 pályázata közül választotta ki az öt kategóriagyőztes projektet.
2024. 06. 11. 14:30
Megosztás:

Kell az ügyfél a bankoknak – tovább tart a lakáshitelek kamatversenye

Folyósított összegben már csúcsközelben van a lakáshitelezés, a szerződések számában viszont még komoly az elmaradásunk. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint épp ezért zajlik továbbra is komoly kamatverseny a bankok között az ügyfelekért.
2024. 06. 11. 14:00
Megosztás:

A limitemelést próbálják kijátszani a csalók!

Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
2024. 06. 11. 13:30
Megosztás:

Itt a nyár, de az iparban még a tél végét várjuk

Ma reggel ipari termelési adatokat is közzétett a Központi Statisztikai Hivatal az idei negyedik hónapra vonatkozóan.
2024. 06. 11. 13:00
Megosztás:

Folytatódik az oktatási-nevelési intézmények korszerűsítése Nyíregyházán

A második, 5,9 milliárd forint beruházási értékű ütemmel folytatódik az oktatási-nevelési intézmények korszerűsítése Nyíregyházán - tette közzé Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros Fidesz-KDNP-s polgármestere a közösségi oldalán pénteken.
2024. 06. 11. 12:30
Megosztás:

Már a biztosítási megtakarításokat is támadják a kibercsalók

Ismét telefonos csalási kampányt folytatnak magukat a jegybank munkatársainak hazudó kiberbűnözők, a csalók már az ügyfelek biztosítási, illetve befektetési jellegű megtakarításait is meg akarják szerezni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 11. 12:00
Megosztás:

Csökkent a török ipari termelés áprilisban

Csökkent a török ipari termelés áprilisban márciushoz és tavaly áprilishoz képest.
2024. 06. 11. 11:30
Megosztás:

A Forbes magazin szerint ő a legbefolyásosabb cseh nő

Továbbra is Renáta Kellnerová, a 2021-ben az Egyesült Államokban helikopter-balesetben tragikusan elhunyt leggazdagabb cseh állampolgár, Petr Kellner özvegye, a PPF pénzügyi csoport társtulajdonosa a legbefolyásosabb nő Csehországban - írta honlapján az amerikai Forbes magazin cseh kiadása kedden.
2024. 06. 11. 11:00
Megosztás:

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra kaszáláskor

A mezőgazdasági kaszálási munkák során fokozottan ügyelni kell az őzgidák és az egyéb vadászható, valamint védett fajok védelmére - hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közös közleményében.
2024. 06. 11. 10:40
Megosztás:

Miért az ügyfélközpontúság a legfontosabb értéke egy webáruháznak?

Az ügyfél az első – egyre több vállalat vallja ezt, és nem is véletlenül. Az online térben pedig ez még inkább így van. Gondoljunk csak bele, ha mi magunk szeretnénk vásárolni valamit az interneten: ha nem tetszik, amit látunk, azonnal továbbállunk. A sok-sok webáruház között pedig onnan fogunk rendelni, ami leginkább megfelel egyedi igényeinknek. E-kereskedőként pontosan ezt kell megérteni, és a vevők fejével gondolkodni.
2024. 06. 11. 10:21
Megosztás:

Agrárkamara: Megkezdődött a tagdíj-megállapítási és -befizetési időszak

Megkezdődött június elsejével a gazdálkodó szervezetek, őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a tagdíjfizetési határidő idén július 15-e - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 11. 10:00
Megosztás:

Gyenge az ingatlanpiac az északi agglomerációban, mégis emelik az árakat az eladók

Míg a kínálat jelentős, addig gyenge a kereslet most Budapest északi agglomerációjának ingatlanpiacán, ahol fővárosi szinten járó ingatlanárakkal találkozhatnak az érdeklődők. Sem az állami támogatásoknak, sem a hitelezés fellendülésének nem érezni egyelőre a hatását.
2024. 06. 11. 09:30
Megosztás:

BÉT: Iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 369,54 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel, új történelmi csúcson, 70 248,97 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 11. 09:00
Megosztás:

Sose hozz haza magot az unión kívülről!

Az Európai Unión kívüli nyaralásból soha ne hozzanak haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket, ezt tanácsolja az utazóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács.
2024. 06. 11. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd reggelre

Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 11. 08:00
Megosztás:

Sem a Bonk, sem a Dogwifhat, hanem ez a vezető mém érme lehet a következő kriptomilliomosok kulcsa

A Solana-alapú mém érmék hatalmas növekedési potenciált mutatnak, ahogy a kriptodeviza piac érik.
2024. 06. 11. 07:30
Megosztás:

A Legújabb és Legérdekesebb Programozási nyelvek

Az utóbbi években megkezdődött a digitális társadalom korszaka, amelyben már több az emberek közötti digitális interakció, mint a való életben való interakció. A világunkat ma már nagymértékben különféle számítógépes programnyelvek irányítják.
2024. 06. 11. 07:29
Megosztás:

Számos újdonság is vár Rád a a Művészetek Völgye Fesztiválon idén!

Ezúttal sem maradunk újdonságok nélkül, hiszen több új helyszín, szakmai partner is csatlakozott az idei fesztiválhoz.
2024. 06. 11. 07:17
Megosztás: