Hirdetés
. Hirdetés

Csapó Gergely Gábor: A következő évek kihívásai és trendjei izgalmas lehetőségeket rejtenek

|

A Rackhost Zrt. az elmúlt években Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő akkreditált domain regisztrátorává és hosztingszolgáltatójává vált. A vállalat vezérigazgatóját többek között arról kérdeztük, hogy milyen jelentős változások történtek az életükben, mire számítanak az elkövetkezendő időszakban, és melyek a tágabb jövőre vonatkozó terveik.

Hirdetés

Nagy horderejű változások történtek az elmúlt időszakban a vállalat életében, amelyek nemcsak a cég szempontjából jelentős, hanem az egész magyarországi IT szektorban kulcsfontosságú lépést jelentenek.

ComputerTrends: A magyar tulajdonú Rackhost Zrt. felvásárolta a Deninet Kft. hoszting és adatközpont szolgáltatási üzletágát. Jelentős iparági fejleményként jellemezték az akvizíciót, miért?

Csapó Gergely Gábor: Az akvizíció lehetővé tette a Rackhost Zrt. számára, hogy megerősítse pozícióját az iparágban, és megakadályozza a nemzetközi bekebelezést. Ez a lépés tovább erősítette a magyar tulajdonú vállalatok jelenlétét egy olyan területen, amelyet egyre inkább külföldi befektetők uralnak.

A Rackhost Zrt. és a Deninet Kft. már eddig is számos sikertörténetet írt a hoszting és domain regisztráció területén, az akvizíció óta pedig összehangolt erőforrásokkal és szakmai tudással állunk ügyfeleink rendelkezésére, ennek hatására javult az ügyfélszolgálat hatékonysága és a szolgáltatások minősége egyaránt. A felvásárlás eredményeként a szektor egyik legnagyobb, legmeghatározóbb szereplőjévé váltunk.

A Rackhost Zrt. már 620 Gbit/s-os megnövelt hálózati kapacitással büszkélkedhet. Ügyfeleinket az ország két különböző helyszínén, Budapesten és Szegeden, összesen közel 400 négyzetméternyi területű, korszerű szerverteremben szolgáljuk ki, amelyekben az ország legnagyobb hírportáljait és webshopjait üzemeltetjük, valamint több mint 100.000 domain nevet kezelünk.

CT: A piacon ennyire hangsúlyos probléma a nemzetközi bekebelezés vagy a magyar tulajdon megtartása általános cél?

Csapó Gergely Gábor: Néhány éve már megfigyelhető tendencia, hogy az alacsonyabb munkabérek, mégis magas szakképzettség révén igen kecsegtető piacnak tekintik a külföldi befektetők a magyar IT ágazatot. Ám ennek hátulütője, hogy a magyar tulajdonú cégek egyre gyengébb pozícióba kerülnek a versenyben, korlátozva mozgásterüket az árverseny és az új piacok felfedezése terén. A magyar tulajdon megtartása és a nemzetközi bekebelezés megakadályozása hozzájárul a hazai befektetők bizalmának megerősítéséhez, továbbá hosszú távú stabilitást teremthet az érintett iparágban és az ország gazdaságában.

A magyar IT szektorban tapasztalható külföldi befektetők növekvő jelenléte és a magyar tulajdonú vállalatok felvásárlása komoly kihívást jelent az ágazat számára. Az önerőből történő piacépítés nehezítetté vált az elmúlt években, ezáltal a magyar tulajdonú vállalatok szerepe nélkülözhetetlen az ágazat stabilitásában és fejlődésében. A felvásárlás így nemcsak számunkra kulcsfontosságú, hanem az egész hazai ágazatnak. Büszkén jelenthetjük ki, hogy a piacvezető szereplők közé értünk és a magyar tulajdon megtartása általános célunk a jövőben is.

CT: Mikor kezdődött a folyamat és mikor zárult, volt-e bármilyen akadály?

Csapó Gergely Gábor: Több hónapos egyeztetés és átvilágítás előzte meg a felvásárlást, mely során számos kérdés merült fel, és természetesen néhány nehézséggel is szembe kellett néznünk. Az egyeztetési folyamat során alaposan megvizsgáltuk az üzleti lehetőségeket és az esetleges kockázatokat is.

Végül minden akadályon sikerült túljutni, és a hosszas előkészítés eredményeként 2023. november 8-án sikeresen lezárult a stratégiai akvizíció. Ez a folyamat alapos tervezést és összehangolt együttműködést igényelt mindkét fél részéről, de az eredmények bizonyítják, hogy a közös erőfeszítések meghozták gyümölcsüket.

CT: Mi indokolta az üzletet, miben volt erős a Deninet, amit nem tudtak házon belül megvalósítani?

Csapó Gergely Gábor: Az üzlet indokát elsősorban a Deninet Kft. erős piaci jelenléte és kiváló szolgáltatási portfóliója adta. A cég jelentős piaci szereplőként volt ismert a szerver hoszting- és adatközpont üzletágban, több mint 400 m²-es budapesti szervertermével.

Az akvizíció lehetővé tette számunkra, hogy komoly fejlődési lehetőségeket valósítsunk meg. A domain- és tárhelyszolgáltatás területén korábban is a piacvezetők között szerepeltünk, viszont az akvizíciónak köszönhetően most már az ország két pontján, Budapesten és Szegeden is rendelkezünk szerverteremmel. Ezáltal szélesebb körben, magasabb színvonalon és még nagyobb szakértelemmel tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket, illetve szolgáltatási portfóliónk is jelentősen bővült.

CT: A stratégiai akvizíció eredményeként hogyan változik a portfólió?

Csapó Gergely Gábor: Az akvizíció eredményeként jelentős változások történtek a szolgáltatási portfóliónkban. A legnagyobb eredmény a korábban már említett két korszerű szerverterem, amelyek az ország két különböző helyszínén, Budapesten és Szegeden találhatók. Ennek köszönhetően ügyfeleink számára immár mindkét városban biztosítani tudunk szerver hoszting, szerver bérlés és szerverüzemeltetés szolgáltatásokat. Mindez nagyon fontos lépés volt, hiszen az IT szektor főként Budapesten koncentrálódik, így a hoszting üzletágunk központját is lehetőségünk nyílt áthelyezni a fővárosba.

Ezenkívül a szolgáltatási portfóliónk üzleti internetszolgáltatással, rackszekrény bérlési lehetőséggel, illetve IP-cím tartománybérléssel is bővült. Ezek az új szolgáltatások még szélesebb körben teszik lehetővé ügyfeleink igényeinek kielégítését, és erősítik vállalatunk piaci pozícióját.

CT: Hogyan történt a két cég egyesítése, miben változott a menedzsment, illetve minden szakembert átvettek-e?

Csapó Gergely Gábor: A Deninet Kft. tulajdonosa, Virág Zoltán hoszting és datacenter igazgatóként továbbra is aktív szerepet vállal a cég életében, cégvezetőként személyesen is részt vesz a menedzsmentben. Emellett kivétel nélkül átvettük a budapesti szervertermi operátor kollégákat is, így a korábbi szegedi csapatunk kiegészült a budapesti munkatársakkal.

Szerencsére jogosnak bizonyult a további bővítés, ennek köszönhetően pedig folyamatosan növekszik a csapat létszáma, munkájuk nagymértékben hozzájárul a cég további fejlődéséhez és sikeréhez.

A képen Reich Gábor, az Inter.link közép- és kelet-európai értékesítési vezetője és Csapó Gergely Gábor, a Rackhost Zrt. vezérigazgatója látható.

CT: Nyitnak-e a külpiacok felé?

Csapó Gergely Gábor: Természetesen igen. Az európai piacok felé történő nyitás már régóta tervezett stratégiai lépés volt számunkra, a háttérmunkálatok hónapok óta zajlanak. Örömmel osztom meg a hírt, hogy a román piacra történő belépésünk már meg is történt 2024 márciusában. Ezenkívül folyamatban van a terjeszkedés több egyéb európai ország felé is, melynek célja a regionális jelenlétünk erősítése és az ügyfélbázisunk bővítése ezen a fontos piactéren.

Továbbá fontosnak tartjuk a külföldi együttműködéseket is. Példaként említhetem az Inter.link-kel való partnerségünket, amelynek révén a Rackhost Zrt. IP-tranzit és DDoS-védelmi szolgáltatásokkal gazdagodott, míg az Inter.link, a globális fenntartható hálózati szolgáltatásokat nyújtó NaaS vállalat támogatást nyert a magyarországi terjeszkedéséhez. Ez a partnerség mindkét fél számára előnyös, és része egy nagyobb stratégiának, amelynek célja a nemzetközi piacokon való erős jelenlét kialakítása.

Az Inter.link és a Rackhost Zrt. képviselői 2023 októberében találkoztak a HUNOG_1-en, a hazai hálózatüzemeltetők első magyarországi konferenciáján, amelynek médiatámogatója egyébként a ComputerTrends volt. Az Inter.link volt a rendezvény fenntarthatósági támogatója, és Nógrádi Nicol, az Inter.link speciális projektekért felelős vezetője tartott előadást a hálózati iparág fenntarthatóságáról.

CT: Milyen jövőbeli terveik vannak a piacon?

Csapó Gergely Gábor: Egyik legfontosabb jövőbeni tervünk a hazai piacvezető szerep megtartása és erősítése. Azonban nem csupán erre összpontosítunk, hanem szeretnénk a Magyarországon szerzett tapasztalatokat és sikereket kamatoztatni a nemzetközi piacokon is. Célunk, hogy a Rackhost Zrt. egy nemzetközileg elismert, magyar tulajdonú branddé váljon, amelyre büszkék lehetünk.

Ehhez szükség lesz a folyamatos innovációra, az ügyfélélmény állandó javítására, valamint az üzleti folyamatok hatékonyságának növelésére. Kiemelt figyelmet fordítunk az új technológiák követésére és alkalmazására, hogy versenyképesek maradjunk mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.
Terveznek-e újabb felvásárlást?

A jövőre vonatkozó terveink között természetesen szerepel az üzleti lehetőségek folyamatos felmérése és értékelése, ideértve a potenciális felvásárlásokat is. Nem zárkózunk el egy újabb akvizíciótól, és amennyiben az adott feltételek megfelelőnek bizonyulnak, vagy a jövőben ilyen lehetőség adódik, fontolóra vesszük egy újabb felvásárlás eshetőségét.

Fontos számunkra azonban, hogy minden lépésünket alaposan átgondoljuk. Kizárólag olyan akvizíciókat veszünk számításba, amelyek hozzájárulnak a vállalat fejlődéséhez, valamint összhangban vannak az üzleti céljainkkal és értékeinkkel.

CT: Milyen trendet és kihívásokat lát az elkövetkezendő 5 évben?

Csapó Gergely Gábor: Az elkövetkező években az IT és hoszting piacán számos izgalmas kihívás és trend várható, amelyekre fel kell készülnünk. Feltehetően az egyik legfontosabb trend a felhőalapú szolgáltatások térnyerése és az ehhez kapcsolódó infrastruktúrák fejlődése lesz. Az üzleti szereplők egyre inkább igénylik a rugalmasságot és skálázhatóságot, amit a felhőalapú megoldások kínálnak. Emellett a biztonság és adatvédelem továbbra is kiemelt figyelmet igényel, hiszen az adatok védelme és integritása kulcsfontosságú az üzleti folyamatok zavartalan működése szempontjából.

Az automatizáció és mesterséges intelligencia területén is komoly előrelépésre számíthatunk. Az önállóan működő rendszerek és folyamatok képesek lesznek hatékonyabban kezelni az ügyfelek kérdéseit és a felmerülő problémákat, ezzel javítva az ügyfélszolgálat hatékonyságát és gyorsaságát.

Hirdetés

Természetesen fontos kiemelni a fenntarthatóság és környezettudatosság szerepének növekedését is. Az energiahatékonyság és zöld IT megoldások iránti igény egyre erőteljesebben jelenik meg az üzleti szférában, és mi, mint az egyik piacvezető szolgáltató, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ezen a területen is úttörő szerepet vállaljunk.

Összességében, a Rackhost Zrt. számára az elkövetkező évek kihívásai és trendjei izgalmas lehetőségeket rejtenek. Ügyfeleink számára továbbra is magas színvonalú, innovatív és megbízható szolgáltatásokat kívánunk nyújtani annak érdekében, hogy hozzájáruljunk sikerükhöz és fejlődésükhöz.

Hogyan értékeli az akvizíciót Virág Zoltán, a Deninet Kft. tulajdonosa:

"Pozitív érzésekkel tekintettem a felvásárlásra már az ötlet felmerülésétől kezdve. Az elmúlt időszakban személyesen is alkalmam nyílt meggyőződni a Rackhost Zrt. szakmai hozzáértéséről és elkötelezettségéről, ami alapján biztos voltam benne, hogy ez az akvizíció kiváló lehetőséget kínál mindkét vállalkozásnak és ügyfeleinknek egyaránt. A Rackhost Zrt. szakmai hozzáértése és a szolgáltatások minősége iránti elkötelezettsége meggyőzött arról, hogy ügyfeleink a legjobb kezekben vannak. A cég aktív marketingtevékenysége és jól felépített márkája pedig biztos alapot teremt a további növekedéshez. Úgy gondolom, hogy ez az együttműködés hosszú távon is sikeres lesz, és hozzájárul a további fejlődéshez és növekedéshez."

NÉVJEGY
A cég neve és telephelye: Rackhost Informatikai Zrt., Szeged
Alapítás éve: 2015
Saját dolgozók száma: 20 fő
2023-as nettó árbevétel: 391 238 000 HUF
A 100%-ban magyar tulajdonú Rackhost Zrt. akkreditált domain-regisztrátorként több mint 15 éves tapasztalattal nyújt web- és szerverhoszting szolgáltatást széles ügyfélköre számára, legyen szó kis- vagy nagyméretű vállalkozásról, emellett a társadalmi felelősségvállalás jegyében ingyenes webtárhely-szolgáltatást nyújt egyesületek, alapítványok, valamint nonprofit és közhasznú tevékenységet ellátó cégek számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.