A kamatstop megvédte a kkv-kat

A kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól; az intézkedés kivezetése sem jelentett többletterhet számukra a csökkenő hitelkamatoknak és a bankokkal megszületett megállapodásnak köszönhetően - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára kedden a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján.

A kamatstop megvédte a kkv-kat

Lóga Máté hangsúlyozta: tavaly az államilag támogatott hitelprogramok, köztük a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH), a Széchenyi Kártya Program vagy a Garantiqa Hitelgarancia kezességvállalásai révén sikerült megakadályozni a vállalati hitelezés teljes visszaesését és betölteni a jegybank Növekedési Hitelprogramja után hagyott űrt.

Az államtitkár sikeresnek nevezte a kormány és a bankszövetség közötti egyeztetéseket, amelynek célja a gazdasági növekedéshez elengedhetetlen piaci alapú hitelezés beindítása. Fontosnak nevezte, hogy a fogyasztás felpörgetése és a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében fennmaradjon a lakáshiteleknél az önkéntes hitelplafon. A THM-szint az intézkedés 2023. októberi bevezetése óta 1,2 százalékponttal 7,3 százalékra csökkent - mondta.

Hozzátette, a bankok vállalták, hogy a 2024. február 1 és április 30. között szerződött és idén folyósítandó beruházási hiteleknél a Bubor feletti felárat 6 hónapra elengedik, mindez 2-4 százalékponttal mérsékelte a vállalati hitelek kamatszintjét - ismertette.

A Széchényi Kártya MAX+ esetében nulla százalékra mérséklődött a beruházási hitelek után fizetett garanciadíj, míg a folyó- és likviditási hiteleknél a garanciadíjak a felére estek. Ezzel összességében a hitelköltségek 30 bázisponttal csökkenhettek - fűzte hozzá.

A BGH keretében a támogatott euróhitelek iránt folyamatosan számottevő a kereslet - mondta. A hitelaktivitás 2023. végi felfutását az magyarázza, hogy a program meghosszabbítását tavaly év végén jelentették be.

Az első negyedévet a lakossági hitelezés normalizálódása, míg a vállalati oldal aktivitását az óvatosság jellemezte. Az új lakáshitel-szerződések összértéke 2023. januárja óta több mint kétszeresére nőtt és megközelítette a 2022-es átlagos havi szintet, míg a piaci hitelek havi szerződéses összege elérte a világjárvány előtti szintet.

Az első negyedévben a vállalati forint hiteltranzakciók visszaestek, ami összefüggésbe hozható az európai gazdaság gyengélkedése miatt elmaradó hazai beruházásokkal. Ezzel párhuzamosan emelkedett a devizahitelezés volumene - ismertette.

A tárca várakozása szerint a forintkamatok folyamatos normalizálódásával a vállalatok beruházási hajlandóságát övező óvatosság "oldódhat" és az év második felére megállhat a forint tranzakciókban tapasztalható negatív trend.

A piaci alapú hitelezés alakulására a hozamkörnyezet mellett a vállalatok piaci kilátásai is hatással vannak. Sok vállalat jelezte, hogy az exportpiacok gyengélkedése miatt halasztotta el beruházását.

Hangsúlyozta: a vállalatok részéről ennek az óvatossági motívumnak az enyhülése is elengedhetetlen a gazdasági növekedéshez.

A hozamkörnyezet alakulásával kapcsolatban megjegyezte: az év elejéhez képest laposabb kamatpályával számolnak az elemzők és a kormány várakozásai szerint a jegybanki kamatcsökkentések is megállhatnak az év közepén. A 6,7 százalékos tízéves magyar állampapír hozama régiós összevetésben magasnak számít, de az év végére a többi országhoz képeset meredekebb esés várható és a hozam 2025 első negyedévére elérheti a 6 százalékot.

A kormány által célul kitűzött jövő évi 4 százalékos gazdasági növekedés kulcsa a fogyasztás megerősítése és a beruházások ösztönzése.

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy a reálbéremelkedéssel pozitív spirál indult el, ami a fogyasztás visszapattanása révén az ipari értékesítés növekedését, a termelő ágazatokban a befektetések bővülését és ezzel a vállalati profitok emelkedését hozhatja, amely pozitív fiskális hatással jár.

A limitemelést próbálják kijátszani a csalók!

Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
2024. 06. 11. 13:30
Megosztás:

Itt a nyár, de az iparban még a tél végét várjuk

Ma reggel ipari termelési adatokat is közzétett a Központi Statisztikai Hivatal az idei negyedik hónapra vonatkozóan.
2024. 06. 11. 13:00
Megosztás:

Folytatódik az oktatási-nevelési intézmények korszerűsítése Nyíregyházán

A második, 5,9 milliárd forint beruházási értékű ütemmel folytatódik az oktatási-nevelési intézmények korszerűsítése Nyíregyházán - tette közzé Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros Fidesz-KDNP-s polgármestere a közösségi oldalán pénteken.
2024. 06. 11. 12:30
Megosztás:

Már a biztosítási megtakarításokat is támadják a kibercsalók

Ismét telefonos csalási kampányt folytatnak magukat a jegybank munkatársainak hazudó kiberbűnözők, a csalók már az ügyfelek biztosítási, illetve befektetési jellegű megtakarításait is meg akarják szerezni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 11. 12:00
Megosztás:

Csökkent a török ipari termelés áprilisban

Csökkent a török ipari termelés áprilisban márciushoz és tavaly áprilishoz képest.
2024. 06. 11. 11:30
Megosztás:

A Forbes magazin szerint ő a legbefolyásosabb cseh nő

Továbbra is Renáta Kellnerová, a 2021-ben az Egyesült Államokban helikopter-balesetben tragikusan elhunyt leggazdagabb cseh állampolgár, Petr Kellner özvegye, a PPF pénzügyi csoport társtulajdonosa a legbefolyásosabb nő Csehországban - írta honlapján az amerikai Forbes magazin cseh kiadása kedden.
2024. 06. 11. 11:00
Megosztás:

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra kaszáláskor

A mezőgazdasági kaszálási munkák során fokozottan ügyelni kell az őzgidák és az egyéb vadászható, valamint védett fajok védelmére - hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közös közleményében.
2024. 06. 11. 10:40
Megosztás:

Miért az ügyfélközpontúság a legfontosabb értéke egy webáruháznak?

Az ügyfél az első – egyre több vállalat vallja ezt, és nem is véletlenül. Az online térben pedig ez még inkább így van. Gondoljunk csak bele, ha mi magunk szeretnénk vásárolni valamit az interneten: ha nem tetszik, amit látunk, azonnal továbbállunk. A sok-sok webáruház között pedig onnan fogunk rendelni, ami leginkább megfelel egyedi igényeinknek. E-kereskedőként pontosan ezt kell megérteni, és a vevők fejével gondolkodni.
2024. 06. 11. 10:21
Megosztás:

Agrárkamara: Megkezdődött a tagdíj-megállapítási és -befizetési időszak

Megkezdődött június elsejével a gazdálkodó szervezetek, őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a tagdíjfizetési határidő idén július 15-e - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 11. 10:00
Megosztás:

Gyenge az ingatlanpiac az északi agglomerációban, mégis emelik az árakat az eladók

Míg a kínálat jelentős, addig gyenge a kereslet most Budapest északi agglomerációjának ingatlanpiacán, ahol fővárosi szinten járó ingatlanárakkal találkozhatnak az érdeklődők. Sem az állami támogatásoknak, sem a hitelezés fellendülésének nem érezni egyelőre a hatását.
2024. 06. 11. 09:30
Megosztás:

BÉT: Iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 369,54 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel, új történelmi csúcson, 70 248,97 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 11. 09:00
Megosztás:

Sose hozz haza magot az unión kívülről!

Az Európai Unión kívüli nyaralásból soha ne hozzanak haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket, ezt tanácsolja az utazóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács.
2024. 06. 11. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd reggelre

Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 11. 08:00
Megosztás:

Sem a Bonk, sem a Dogwifhat, hanem ez a vezető mém érme lehet a következő kriptomilliomosok kulcsa

A Solana-alapú mém érmék hatalmas növekedési potenciált mutatnak, ahogy a kriptodeviza piac érik.
2024. 06. 11. 07:30
Megosztás:

A Legújabb és Legérdekesebb Programozási nyelvek

Az utóbbi években megkezdődött a digitális társadalom korszaka, amelyben már több az emberek közötti digitális interakció, mint a való életben való interakció. A világunkat ma már nagymértékben különféle számítógépes programnyelvek irányítják.
2024. 06. 11. 07:29
Megosztás:

Számos újdonság is vár Rád a a Művészetek Völgye Fesztiválon idén!

Ezúttal sem maradunk újdonságok nélkül, hiszen több új helyszín, szakmai partner is csatlakozott az idei fesztiválhoz.
2024. 06. 11. 07:17
Megosztás:

Rekordot döntött a globális halászat és akvakultúra ágazat

A világ halászati és akvakultúra termelése új csúcsot döntött, miután utóbbi – először a történelemben – meghaladta a halászat kibocsátását – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében.
2024. 06. 11. 06:30
Megosztás:

11 éves mélypontra csökkent a munkanélküliség Törökországban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,6 százalék után áprilisban 8,5 százalékra, 2012 novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) hétfői közlése szerint.
2024. 06. 11. 06:00
Megosztás:

Száz százalékos részesedést szerzett egy bolgár nyíltvízi földgázmezőben az OMV Petrom

Száz százalékos részesedést szerzett egy bolgár nyíltvízi földgázmezőben az OMV Petrom energetikai konzorcium - jelentette szombaton az economedia.ro című román gazdasági hírportál.
2024. 06. 11. 05:30
Megosztás:

Terv szerint halad a kivitelezés az M4-es építésénél

Ütemterv szerint halad a kivitelezés az M4-es építésénél, Törökszentmiklós-Kisújszállás jelenleg épülő szakaszán gerendabeemelés, Törökszentmiklós elkerülő szakaszán útépítés miatt forgalmi terelés várható - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 11. 05:00
Megosztás: