Európai ipar: kis éves visszaesés és még kisebb havi növekedés márciusban

2024. 05. 15., 11:40

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbitól azonban így is 1,0 százalékkal elmaradt az ipari termelés volumene az Európai Unióban 2024 márciusában.

Az Eurostat tájékoztatása szerint év/év alapon csupán a beruházási javak termelése haladta meg a 2023. márciusi szintet (1,5 százalékkal), a további felhasználására készült termékek gyártása 2,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 7,5 százalékkal, a nem tartós fogyasztói cikkeké 5,1 százalékkal csökkent, az energiatermelés volumene pedig 2,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól 2024. márciusban.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb éves visszaesést Finnországban (mínusz 7,7 százalék), Bulgáriában (mínusz 6,7 százalék) és Ausztriában (mínusz 7,0 százalék) regisztrálták.

Magyarországon 2,8 százalékkal maradt el a termelés volumene az egy évvel korábbitól 2024 márciusában. (A KSH már a részletes adatokat is közzétette.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-10 15:10:00
Számos munkakör esetében elkerülhetetlen az éjszakai munkavégzés, ami viszont nagyobb megterhelést jelent a munkavállalóra. Az éjszakai munkavégzésre vonatkozó külön előírásokat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-06-10 12:10:26
A vállalkozásösztönző program azzal a céllal indított idén országos konferenciasorozatot, hogy segítse a hazai kkv-k növekedését, vevőkörük bővítését.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS