Tanyájukon vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek – a Szorgos Gazda megálmodóival beszélgettünk

Tanyájukon vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek – a Szorgos Gazda megálmodóival beszélgettünk

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Tanyájukon vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek – a Szorgos Gazda megálmodóival beszélgettünk

Manapság sokan érezzük biztosabb döntésnek, ha egy nagyvárosban telepedünk lett, ott alapítunk családot, töltjük a mindennapjainkat. Azonban vitathatatlanul van a vidéki életnek is egy semmihez sem fogható varázsa, amelyre Gulyás Gergely és felesége, Melinda is rálelt, egyúttal pedig azt is bebizonyították, hogy rengeteg szépség lakozhat abban is, ha az ember egyenesen a tanyasi élet mellett dönt.

Az ő esetükben ez egy önellátó családi gazdaság és a saját márkájuk, a Szorgos Gazda megszületését is jelenti, amelynek kínálatában bőségesen találhatók friss, vegyszermentes zöldségek, gyümölcsök, de például szörpök, savanyúságok, befőttek, pesztó és zakuszka is, amelyek egytől egyig nagy odafigyelés és rengeteg munka gyümölcseként kerülnek a vásárlókhoz.

Honnan ered a természet iránti szeretetetek, és mi az eredeti foglalkozásotok?

Melindával, a feleségemmel mindketten kertész végzettséggel rendelkezünk, születésünk óta a természet szeretete irányítja utunkat. Nagy álmunk volt, hogy tanyára költözzünk, családot alapítsunk, és helyben gazdálkodjunk. Hogy mi a vonzó ebben? 

Fotó: Szorgos Gazda

A tanyán minden nap csoda történik: madarak csicseregnek, virágok nyílnak, zöldségek és gyümölcsök növekednek, háziállatok hangoskodnak, de ami a legfontosabb: gyermekeink hangos, vidám kacagása.

Fotó: Szorgos Gazda

Mi adta az ötletet annak idején a vállalkozásotok létrehozásához?

2013-ban Melindával találtuk ki, hogy költözzünk tanyára, miután összeházasodtunk. Magunknak és a családunknak vegyszermentes zöldségeket szerettünk volna termeszteni. Később jött az ötlet, hogy ezeket értékesítsük is valamilyen formában.  Azt vettük észre, hogy az emberek egyre nyitottabbak a kistermelői zöldségek vásárlására és fogyasztására, ezáltal a mi termékeinkre is. 

Fotó: Szorgos Gazda

Szerintem fontos, hogy az emberek tudják, honnan származik a zöldség. Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az igény erre a közvetlen értékesítési formára. Számunkra fontos, hogy az emberek felismerik, a kistermelői zöldségek sokkal ízletesebbek. Illetve reméljük, hogy ezt a tudatosságot a gyermekeikbe is átültetik.

Fotó: Szorgos Gazda

Mit jelent pontosan, hogy biointenzív módszerrel termeltek?

Vetésforgóval és biológiai módszerekkel védekezünk a kártevők ellen. Arra figyelünk, hogy a növény mindent idejében megkapjon, akkor, amikor valóban szüksége van rá. Így kisebb az esélye annak, hogy valamilyen hiánybetegségben szenvedjen, és a kártevők célpontjává váljon. 

Fotó: Szorgos Gazda

Hogy érzitek, mennyire változott meg az életetek, amióta egy önellátó családi gazdaságot vezettek?

A vegyszermentes gazdálkodásnak köszönhetően megpróbálunk egészségtudatosan élni, ugyanakkor a környezetünk védelmére is nagy hangsúlyt fektetünk. Próbálunk mindent csomagolóanyag-mentesen értékesíteni, késztermékeinket visszaváltható üvegben árusítjuk, így mindez újra felhasználhatóvá válik.

Fotó: Szorgos Gazda

Mi várja azokat, akik ellátogatnak hozzátok piacozni?

Számunkra nagyon fontos a vásárlóinkkal való személyes kapcsolat. Vegyszermentes, ízletes szezonális zöldségeket, illetve azok üveges, feldolgozott, természetesen tartósítószermentes változatát áruljuk. Termékeinket mi magunk visszük a piacokra. Jelenleg több helyen találkozhatnak velünk a vevők: Budapesten a római parti piacon, a Pancs-Gasztroplaccon és a Zuglói Kenyérközösségben, a fővároson kívül pedig a gödi és érdi piacon. 

Fotó: Szorgos Gazda

Milyen élményekkel gazdagodhatnak, akik a Nyitott Porta eseményeiteken vesznek részt?

Több alkalommal hirdetünk Nyitott Portát, amikor szívesen látjuk azokat, akik érdeklődnek a gazdálkodásunk és az életformánk iránt. Ezen alkalmakkor is megosztjuk tudásunkat és tapasztalatainkat azokkal, akik belekóstolnának a tanyasi életbe, a vegyszermentes gazdálkodás és állattartás szépségeibe és nehézségeibe.

Fotó: Szorgos Gazda

Mivel bíztatnátok másokat arra, hogy egész évben megéri friss, szezonális élelmiszereket fogyasztani?

Mindenkit csak ösztönözni tudunk a friss, szezonális vegyszermentes zöldségek fogyasztására, hiszen a természetes idejükben beérő zöldségek és gyümölcsök íze, tápanyagtartalma és egészségre gyakorolt pozitív hatása nem vitatható.

Fotó: Szorgos Gazda

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben, és milyen jövőbeli terveitek vannak?

Minden vevői visszajelzést szívesen veszünk, de a piaci személyes találkozások, beszélgetések visszajelzéseinek örülünk a legjobban. Jövőbeli terveink között szerepel egy nagyobb feldolgozóüzem létrehozása, kialakítása, valamint ehhez kapcsolódóan új munkaerő- és gépjármű beszerzés. Szeretnénk a mostani termelési potenciált megtartani, fejleszteni, lehetőleg minél kevesebb munkával.

Nyitófotó: Szorgos Gazda

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!