Tengernyi érdekesség egyetlen tóban: a Tisza-tó mindig új arcát mutatja

ZónánTúl

Tengernyi érdekesség egyetlen tóban: a Tisza-tó mindig új arcát mutatja

Ötcsillagos halélményekért nem kell messzi földre utazni. A Tisza-tó körül mindent megkaphat az, aki a vadvizek élővilágára kíváncsi. Minden évszakban olyan élményekkel gazdagodhatunk, amelyek egy életre szólnak. Szórakozás, ismeretszerzés, kikapcsolódás és felejthetetlen feltöltődés, és nem csak nyáron: irány a Tisza-tó!

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava, egyben a legváltozatosabb is. Ember alkotta, de a természet formálta és formálja ma is. Gazdag élővilága, sokszínű medencéi, különleges szigetei, a tavat övező kedves települések teszik egyedülállóvá.

Megismerni a Tisza-tavat, az Tisza völgyének csodálatos élővilágát nem könnyű feladat. Talán nem is tudnánk minden évszakban felkerekedni, megnézni télen és nyáron, végigsiklani a vízen, belátogatni a nádasba és a víz alá, bejárni az ártéri erdőket meg a szigeteket, aztán még felemelkedni, hogy egyben is lássuk, amikor olyan, mint egy térképre festett műalkotás. Pedig ez a páratlan vadvízi világ tengernyi érdekességet rejt magában.

Tokok (sőregtok, vágótok és kecsege) a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk erről a csodálatos kincsünkről, elég egyetlen napot eltölteni Poroszlón, ahol a Tisza-tavi Ökocentrum várja a látogatókat, hogy elmeséljen majdnem mindent a Tiszáról. Hazánk egyedülálló turisztikai látogató- és szabadidőközpontja az egész család számára nyújt kellemes és hasznos időtöltést. Messziről felismerhető a sík tájból az ég felé törő torony, az épület jobban megfigyelve egy felszálló madárra hajaz. Találó építészeti megoldás a vízimadarakban gazdag tó partján!

A látogatóközpont a maga nemében egyedülálló Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszerével. A 735 ezer liter űrtartalmú vizes élőhelyen összesen 35, a Tiszában őshonos hajfajtát figyelhetünk meg.

Az üvegfalak mögött egészen közelről láthatjuk a halakat, sőt, egy üveg alagúton is áthaladhatunk, ahol felettünk is halak úsznak. Ez egészen különös élmény, ahogy körülöttünk csupa hal úszkál, és mi mégsem vagyunk vizesek. Egyben kicsit hátborzongatónak tűnt – legalábbis számomra – alulról látni a hatalmas vizákat. A kép torzításmentes, tehát a valóságban ezek tokfélék éppoly méretesek, mint amilyennek karnyújtásnyira látjuk őket!

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriuma – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A vizák lassan nőnek, de sokáig, akár 100 évig is élnek. Nem ritkák a hatalmas példányok, az eddigi rekordméretű viza, ami a halászok hálójába akadt, 7,2 méter hosszú és 1571 kg súlyú volt. A csupasz, csontvértekkel és vértpikkelyekkel fedett haltest különlegessé teszi a vizát, fején a csontos pajzsok és a hatalmas szája, amely eléri a fej két szélét is, rendkívül félelmetessé teszi.

A viza, ez a kivételesen szép hal a legnagyobb édesvízi hal Európában. A Fekete-, a Kaszpi- és az Adriai tengerben és a hozzájuk csatlakozó folyóvizekben honos. Egykor a Fekete-tengerből egészen Bécsig is felúsztak íváskor.

Nevüket Budapesten a Vizafogó városrész is őrzi, hiszen egykor a dunai halászat egyik fő halfaja volt. Az ember által épített akadályok, a duzzasztóművek, a gátak jó ideje megakadályozzák, hogy a vizák és a hozzá hasonló többi halfaj felússzon ilyen messzire a folyón. A viza ikrájából készül a drága ínyencségnek számító beluga kaviár is: szláv nyelvekben a vizát is belugának nevezik.

„A viza a magyarság őrhala, mint tudjuk, a magyar történet szempontjából is nevezetes hal Régente, a midőn ez a valóságos óriás még szerette a magyar vizeket, az érkező sereg olyan volt, hogy a víz duzzadozott tőle, s oly számmal került szárazra, hogy nemzetgazdasági fontosságot öltött.” (Hermann Ottó: A magyar halászat könyve)

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriuma – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Természetesen nem csak vizákat figyelhetünk meg az akváriumban, hiszen a 35 őshonos halféle közt ott vannak a kecses kecsegék, a pontyok, a csíkok, küszök, pérek. Tényleg megismerhetjük teljes egészében, apró részleteiben szinte az egész a hazai halvilágot.

A halak mellett láthatunk vidrákat, megleshetjük életmódjukat.

Érdekes látvány a hatalmas teknős, foltos szalamandra. Egy rendhagyó kiállítás az éjszakai erdőbe kalauzolja el a látogatókat, ennek segítségével ismerhetjük meg a hüllők és kétéltűek világát. Ugyan nem mindenkinek jó érzés látni a kígyókat, békákat, gőtéket, unkákat, de ahhoz, hogy otthon legyünk a természetben, megismerésük mindennél fontosabb.

Zöld gyík a Tisza-tavi Ökocentrumban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho    

Akinek kedve van, beülhet a moziterembe, ahol egy 3D-s vetítés során fedezheti fel a négy évszak váltakozását a Tisza-tónál. Az operatőr csónakja nesztelenül suhan a sűrű nádasban, láthatunk méltóságteljesen úszó récéket, kecses kócsagot, a vízből felugró halakat. Mintha csak éppen az ölünkbe akarnának érkezni! Csodálatos élmény a napfelkelte, a tavirózsák ringása, az őszi lombok aranyba fordulása, a tiszai naplemente. Ha nincs módunkban ezt személyesen, a valóságban átélni, a film legalább ad belőle egy kis virtuális ízelítőt. Ahogyan a kiállítást is körbejárhatjuk egy applikáció segítségével, még több információval és különféle játékokkal színesítve.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum sétánya – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho   

A toronyból 7 emelet magasságából tekinthetünk körbe a tájon, és figyelhetjük meg a meder változatosan szeldelt partját, a madaraktól hangos nádas világát. Aki pedig az egész Tisza-tavat szeretné látni felülnézetből, annak egy műholdról készített, járható térkép ad útbaigazítás az Ökocentrum épületében. A tó közepére egy hatalmas, kerek üvegablakot tettek, ahonnan éppen a legnagyobb akváriumba pillanthatunk be felülről.

A legkisebbeknek önfeledt szórakozást kínál az „Elvarázsolt Vízi Világ” játszószoba, a „Makrovilág” teremben pedig apró élőlényeket figyelhetnek meg mikroszkóp alatt.

Kilátás a Tisza-tavi Ökocentrum tornyából – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho   

Az Ökocentrum természetesen nem lenne teljes, ha nem lennének körülötte lehetőségek a szabadtéri élményekre. Ilyen a ragadozómadár-röpde, a vörösrókák, az aranysakálok, de van állatsimogató és megnézhetünk közelről pár háziállatot. Az aprónép örömét leli mindig a nyusziudvarban és a hagyományőrző baromfiudvarban. Kiugrálhatják magukat a rönkjátszótéren, és megleshetik a mesékből jól ismert, kedves vadállatokat, biztonságos kerítés mögül.

A vizes élményekre éheseknek ott a „Tutajos-tó” nevet viselő vizijátszótér, a vízparti tanösvény madárvártával. Lehetőség van kisebb-nagyobb hajókirándulásra, ahol a hajók vagy csónakok a nádas mélyére siklanak, és amit a filmben meg a képeken láthattunk, ott megelevenedik a valóságban. Akinek pedig mindez még nem elég, kellemes szórakozást nyújt a sövénylabirintus, hasznos ismereteket pedig a Halászskanzen és a tájház.

Mocsári írisz – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho    

Ennyi program bőven elegendő egy napra, ha pedig gyerekekkel érkezünk, akkor mindenképpen érdemes mindenképpen egy egész napot szánni Poroszlóra. Aki közben megéhezett volna, annak számos hely áll a rendelkezésére, ahol csillapíthatja étvágyát. Remek halételeket kínáló vendéglőkben kóstolhatjuk meg a Tiszapart finomságait, vagy akár egy kitűnő halászlevet. A Fehér amúr halászcsárda halászlevéért messziről is idezarándokolnak a halászlé-kedvelők. A Haltanya halsütő büfé frissensült halételek kínálatával csábítja a betérőket.

Halpaprikás – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho   

Akinek pedig ennyi élmény sem volt elég a Tisza-tóból, vagy éppen, most kívánta csak meg igazán, annak érdemes egy hosszabb lélegzetű túrára felkerekedni. Akár két keréken, hiszen a tó körül pompásan kiépített kerékpárút-hálózat és hozzá kapcsolódó infrastruktúra várja a kerekezőket. Akár kishajóval, mert a kikötőkben olyan kishajók állnak rendelkezésre, amelyeket hajóvezetői engedély nélkül is vezethetünk. Járhatunk kempingről kempingre, megszállhatunk minden kényeztetést nyújtó wellnesshotelben. Átugorhatunk Poroszlóról a Sarudi Élménypartra, a Kiskörei hallépcsőhöz, Tiszafüredre vagy a pezsgő Abádszalókra.

tavirózsa a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho    

Hazánk második legnagyobb tava elképesztően sok látni- és átélnivalót nyújt, érdemes nyaralásnak is választani – mi éveken át visszatérő vendégek voltunk, nem lehetett megunni. A Tisza-tavi ismerkedést viszont érdemes a poroszlói Ökocentrumban kezdeni.

Ajánljuk még:

Édeskeserű ballada a szülőföldről: táncban elmesélve

Május 10-én látható újra a Magyar Állami Népi Együttes ismét színpadra állított Édeskeserű című előadása a Hagyományok Házában. A táncköltemény korszerű vizuális nyelven, feszesebbre szerkesztett jelenetekkel, konkrétabban fogalmazva, de az alapüzenetét nem feledve éled újjá.