„Köszönjük,
A lényeg

Szabad Európa: El nem készült munkákat vehetett át az állam valótlan tartalmú jegyzőkönyvek alapján Mészáros Lőrinc cégétől

14/05/2024 15:35

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Valótlan tartalmú, de legalábbis a kivitelezői szerződésnek nem megfelelő úgynevezett "készre jelentési" dokumentumok alapján vehette át az állam Mészáros Lőrinc cégétől egy vasúti fejlesztés után, konkrétan az optikai hálózatot – a Szabad Európa szerint legalábbis erre utalnak a birtokukba jutott dokumentumok és részben nyilvánosan is elérhető információk.

A GSM-R-fejlesztés lényege, hogy a fontosabb magyar vasútvonalak mentén a MÁV számára saját kommunikációs rendszert hoznak létre. Ez egy nagy teljesítményű optikaikábel-hálózatból, valamint egy csak ennek felhasználásával működni képes mobiltelefon-hálózatból áll. Ezek révén amellett, hogy a mozdonyvezetők sokkal gyorsabban és biztonságosabban tudnak kommunikálni az egyes állomások szolgálattevőivel, a mozgó vonatok és a biztosítóberendezések, váltók között is javul a kommunikáció, ami nagyban növeli a vasúti biztonságot.

A beruházás eredeti értéke közel 60 milliárd forint volt és erre írtak ki közbeszerzési pályázatot, amit részben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó R-KORD nyert meg. A beruházás végül késve, csökkentett műszaki tartalommal, a tervezetthez képest drágábban és eltérő finanszírozással valósult meg.

A Szabad Európa birtokába került dokumentumok szerint például a "készre jelentések" jegyzőkönyvei olyan dátumokkal szerepelnek az iratokban, amelyeken az adott szakaszok még nem készülhettek el – mondta el Kósa András, a cikk szerzője a Klubrádiónak.

2024. május 14. A lényeg (2024.05.14.) Kósa András
01:10
00:00