Meddőnek hitt nők esnek teherbe egy fogyást segítő gyógyszer hatására

Viszont a szakértők nem tudják, milyen hatással van a fogyást segítő csodagyógyszer a magzatra. 

2024. május 14., 12:49

Szerző:

Egyre többször jelentik korábban meddőnek gondolt nők, hogy a híres fogyást segítő gyógyszer szedése mellett váratlanul teherbe estek – írja a Telex.CNN cikke egy alabamai nő esetéről számol be, akinek orvosa korábban azt mondta, hogy elképzelhető, hogy nem tud teherbe esni. Catera Bentley 2022 októberében kezdte el szedni a Mounjaro gyógyszert fogyás céljából. Az első néhány hónapban körülbelül 40 kilót fogyott és menstruációs ciklusa is normálissá vált. Az alabamai Steele-ben élő pár több mint két éve próbált gyermeket vállalni, nagyon boldog voltak amikor kiderült, hogy Bentley terhes. 

Egyelőre nincs információ arról, hogy milyen hatással van a gyógyszer a magzatra

A CNN arról beszámol, hogy számos nő osztott meg történeteket „Ozempic babákról” a közösségi médiában. De a terhesség felfedezése során tapasztalt öröm az ismeretlenek miatti szorongással járhat, mivel ezeket a gyógyszereket nem vizsgálták terhes embereken.  A tudósoknak több elképzelésük is van arra nézve, hogy miért növelheti a termékenységet az ilyen gyógyszerek. Az első és legvalószínűbb egyszerűen az, hogy az ilyen gyógyszereket szedő betegek leadnak a feleslegükből, a fogyás pedig általában összefüggésbe hozható a termékenység növekedésével azért, mert rendszeresebbé teszi az ovulációt. A GLP-1 gyógyszereket mostanában policisztás ovárium szindrómára (PCOS) is felírják, ilyenkor is gyakori probléma a túlsúly, így ezekben az esetekben is lehet a fogyás az oka a termékenység növekedésének.

Az Eli Lilly betegtájékoztatójában ezenkívül szerepel, hogy csökkenthetik a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. Ezek a gyógyszerek részben azáltal fejtik ki hatásukat, hogy lassítják az élelmiszerek gyomorban való áthaladásának sebességét. Ettől a betegek hosszabb ideig jóllakottnak érezhetik magukat, de a folyamat más gyógyszerek, köztük a fogamzásgátló tabletták felszívódását is megzavarhatja. A Novo Nordisk betegtájékoztatójában külön a fogamzásgátló tablettákra nincs utalás, csak azt tüntetik fel, hogy egyes gyógyszerek felszívódását lassíthatják.

Ezt kell tudni a fogyást segítő gyógyszerről 

Novo Nordisk által gyártott szemaglutid alapú szer és az Eli Lilly tirzepatidos gyógyszere a GLP-1-receptor-agonista gyógyszercsoport tagja. Ezek a gyógyszerek az inzulinszabályozásban és az étvágycsökkentésben vesznek részt, utóbbi hatást a bélben megtalálható étvágycsökkentő hormonok utánzásával fejtik ki. Mindkettőt jóváhagyták a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, és mindegyiknek van társgyógyszere is a fogyás elősegítésére – írja a Telex. 

Klinikai vizsgálatok során kimutatták, hogy az emberek átlagosan 15-20 százalékot veszítettek a testsúlyukból a gyógyszer hatására. 

Nagy-Britannia lesz az első nagy piac, ahová a Kwikpen márkanév alatt forgalmazott és a kényelem érdekében heti négy szubkután injekció (közvetlenül a bőr alatti kötőszövetbe juttatott injekció) beadására alkalmas gyógyszert szállítani fogják. Viszont más európai piacokon – Németországban, Svájcban és Lengyelországban – a Mounjaro már Nagy-Britannia előtt megjelent. Ezekben az országokban a szérumot egyelőre üvegcsékbe töltötték és a betegeknek maguknak kell felszívniuk a gyógyszert a fecskendőbe az injekció beadása előtt. A rivális Novo előrébb jár az évi 100 milliárd dolláros bevételt hozó fogyókúrás piac kiszolgálásában. Lázasan igyekeznek növelni a Wegovy, valamint annak alacsonyabb dózisú, cukorbetegség kezelésére szánt változatának, az Ozempic-nek a termelését –írja a Tőzsdefórum.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)