Kósa Lajos szerint a szénsavas üdítőitalok nagy problémát jelentenek a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából

  • narancs.hu
  • 2024. május 14.

Fekete Lyuk

A zöld átállásról fejtegette nézeteit a fideszes politikus egy műsorban. 

Kósa Lajos fideszes képviselő, volt debreceni polgármester a Heti TV Pirkadat című műsorában fejtette ki nézeteit arról, hogy miért nem ért egyet a zöld átállással. 

Miután a műsorvezető Breuer Péterrel hosszan beszélgettek Ukrajnáról és a háborúról, az orosz energiahordozók apropóján Kósa áttért a zöld átállás kérdésére, azzal a felvezetéssel, hogy "a fene nagy zöldséghez" lennének megjegyzései.

Egyrészt kifejtette, hogy az energiaiparhoz képest a divatipar nagyságrendekkel nagyobb kibocsátású, az európai népességnek pedig tízszer annyi ruhája van, mint kellene, másrészt pedig szerinte a szénsavas üdítőitalok is gondot jelentenek. Kósa azt mondta, szénsavas italokat nem kell inni, az embernek nincs ilyen élettani igénye, a szervezet kitűnően elvan tiszta vízzel, ráadásul

"az üdítőkbe szén-dioxidot tesznek, azt kiszedik valahonnan, előállítják, majd azt a levegőbe bocsátjuk".

Feltette a kérdést, hogy ehhez képest követelte-e valaha valaki, hogy a Coca-Colát ha nem is betiltsák, de a szénsavat ne tegyék bele? 

Az egész zöld átállásban Kósa szerint nagyon sok blöff meg hazugság van, miközben mindenki elismeri, hogy a környezet fontos, régen senki nem dobott ki semmit, mert az jó lesz még valamire, a maradékokat is feletették az állatokkal. "Az egész környezettudatosságunk szörnyű állapotban van, miközben kevergetjük a mindenmentes szója lattét, és azt hisszük, ezzel mentjük meg a világot" – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem is azt, mert az génmódosított. 

Rákanyarodott az akkugyárak témájára is, azzal, hogy

"ha holnap minden kerítést kolábszból csinálnának Debrecenben, akkor a vegánok tüntetnének, hogy tönkretesszük az életüket".

Hozzátette, olyan még nem volt, hogy ha valamit kitalálnak, azt ne ellenezte volna markánsan néhány száz ember, de ez szerinte nem probléma, meg kell vitatni a kérdéseket, ráadásul minden ipari tevékenység hordoz magában veszélyeket.

Kósa kifejtette, hogy a legnagyobb szennyező Debrecenben a biológiai veszélyeshulladék-előállítás tekintetében egyébként is a klinika, ott minden hulladék veszélyes, de nem az a megoldás, hogy zárjuk be a klinikát, hanem hogy szervezzük meg jól, vigyázzunk a közös értékeinkre, ráadásul a gyógyszergyártás is milyen veszélyes. Közölte, mindent a lehető legszigorúbb feltételek mellett kell, mindenkit a legszigorúbban kell kezelni és betartani az előírásokat. 

Ezután az akkugyártásba is belebonyolódott, azt mondta, hogy nem csak olyanokat csinálnak, amelyeket autókba lehet tetnni, mert a zöld átálláshoz is szükség van akkumulátorohoz, "hiszen ha lokálisan állítunk elő egy csomó energiát, azt el kell tárolnunk, mert a nap nappal süt és nem este, erre mindenki rájöhetett, aki egy kicsit is figyeli a környezetet, és akkor tudhatja. (...) Ez este nem megy, télen rosszabbul megy, nyáron jobban, meg kell oldani az áram tárolását. Ezt akkumulátorban lehet csinálni" – magyarázta Kósa, hozzátéve, hogy vannak helyzeti energiás víztároló erőművek is, csak Magyarországon nincsenek hozzá elég magas hegyek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk