Világgá kürtölte a szakértőnk: így edd a zabkását és nem leszel tőle éhes

2024. május 13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Így teheted laktatóbbá a zabkását Fotó: Getty Images

A zabkása egy nagyon népszerű reggeli, ami nem is csoda, hiszen könnyű elkészíteni, számtalan módon ízesíthető, szénhidrátforrás, de különféle mikrotápanyagok, vitaminok forrása is.

Magas az élelmi rost tartalma (~ 9 g/ 100 g), utóbbiból kiemelkedik a béta-glükán, ami egy oldható rost fajta számtalan egészségügyi előnnyel: támogatja az immunrendszert, csökkentheti a koleszterinszintet, szerepet játszik az egészséges bélrendszer kialakításában ..stb.

Eddig csak jó hírek. De mi miatt lehet az, hogy sokakat nem telít el ez a reggeli finomság?

A megoldás az elkészítésben és a további összetevőkben lehet. Ugyanis a zabpehely -glikémiás indexe alapján- még pont az alacsony kategóriába kerülne, ami azt jelenti, hogy lassabban emeli meg a vércukorszintet. Viszont korrigálva mindezt a szénhidráttartalmával, megkapjuk a glikémiás terhelést, ami pedig a „nagyon terhelő” kategóriába sorolja. Ezt azt jelenti, hogy hajlamos arra, hogy hirtelen nagy vércukorkilengést okozzon, főleg, ha további szénhidrátokkal turbózzuk fel. (pl sokan rizstejben, zabtejben főzik, hozzátesznek banánt, mézet, stb). Ez hirtelen sok inzulin kibocsátására készteti a hasnyálmirigyet, ami viszonylag gyorsan vissza is állítja a vércukrot a normál szintre.

Előbb fogunk megéhezni, nem alakul ki az a fajta jóllakottság érzet, amit egy laposabb és elnyújtott vércukorgörbével lehetne jellemezni.

A jó hír, hogy el lehet érni ezt, ha bevetünk néhány „trükköt”:

  • plusz fehérjekiegészítés
  • plusz zsír hozzáadása
  • plusz rost hozzáadása
  • hűtés (ha szeretnénk így fogyasztani)
  • utána beiktatott testmozgás (pl séta)
Zabpehely fogyókúra: Egy hét alatt 4 kiló mínusz

Zabpehely fogyókúra: Egy hét alatt 4 kiló mínusz

Az első 3 tényező le fogja tudni csökkenteni a zabkásában található szénhidrát felszívódási sebességét.

Mi lehet könnyű fehérjekiegészítés a zabkása esetében:

kollagén por, vegán fehérjepor, tojás hozzáfőzése, mogyoróvajpor

Nézzük, hogyan adhatunk hozzá plusz zsírt:

olajos magvak, kókuszchips, tojás, magvajak, chia mag, kakaóbab töret, magas kakaótartalmú étcsoki kocka

És hogyan adható hozzá plusz rost?

kinyomkodott reszelt cukkini, 1 ek. chia mag/ útifű maghéj/ búzakorpa/ lenmagpehely,

szóba jöhet egy kis gyümölcs (lehetőleg a héjával együtt).

Ezekkel a kiegészítésekkel megteremthetjük, hogy a zabkásánk teljesértékű tápanyagforrás legyen, magasabb telítőértékkel bírjon, és kevésbé legyen terhelő a hasnyálmirigy inzulintermelésére.

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevelünkre itt.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest