New York Times: Trump vezet öt csatatér-államban

New York Times: Trump vezet öt csatatér-államban

Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt választási kampányrendezvényt tart a New Jersey állambeli Wildwoodban 2024. május 11-én (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)

Fotó: Matt Rourke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Egy frissen megjelent közvélemény-kutatás szerint (melyet a The New York Times, a Siena College és a The Philadelphia Inquirer közösen készített és finanszírozott) a csatatér-államok többségében (Michiganben, Arizonában, Nevadában, Georgiában és Pennsylvaniában) Donald Trump vezet, míg Joe Bidennek csak Wisconsinban van előnye a regisztrált szavazók körében. (2020-ban mind a hat államban Joe Biden nyert.) A felmérés szerint a hivatalban lévő elnök veszített népszerűségéből a fiatal, valamint a fekete és a spanyol ajkú szavazók körében, akik nem elégedettek az ország gazdasági helyzetével és a gázai háború kezelésével.

Az eredmények többnyire nem változtak a Times/Siena legutóbbi, novemberi hasonló méréséhez képest ugyanezekben az államokban, pedig azóta az amerikai tőzsde 25 százalékot erősödött, megkezdődött Trump büntetőpere Manhattanben, és Biden kampánystábja több tízmillió dolláros hirdetésekkel bombázza a csatatér-államok szavazóit.

A felmérések szerint a megélhetési költségek növekedése, a bevándorlás, Izrael gázai háborúja és a változás iránti vágy továbbra is nehezíti a hivatalban lévő elnök újraválasztását. A választók közel 70 százaléka szerint az ország politikai és gazdasági rendszere jelentős változtatásokra szorul – vagy akár teljesen le kell bontani.

A demokraták hagyományos bázisát jelentő fiatalok, feketék és spanyolajkúak körében is romlott Biden megítélése. Trump és Biden lényegében holtversenyben áll a 18-29 évesek és a spanyolajkú szavazók körében, annak ellenére, hogy 2020-ban a demokrata jelölt hatvan százalékot kapott mindkét rétegtől. Most a feketék húsz százaléka is Trumpra szavazna – ez a szám a legmagasabb fekete támogatottságot jelentené bármelyik republikánus elnökjelölt számára az 1964-es polgárjogi törvény életbe lépése óta.

A közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy Trump legsebezhetőbb pontja az abortusz – ebben a kérdésben még a saját szavazóinak 44 százaléka sem ért egyet a volt elnökkel.