Helyünk a világban: a baloldal

Helyünk a világban: a baloldal

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nézőpont Intézet alapításának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényen a Szépmûvészeti Múzeumban 2021. november 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Új műfaj született, a közvélemény-kutatási publicisztika. Ja, nem én csinálom ezt most éppen, tehát nem jómagam vagyok a szülőaty, mert olyan mindig is előfordult, hogy ha kijött valami érdekesebb, izgalmasabb politikai adatsor, abból a publicisták összerakták a saját kis eszmefuttatásaikat, hanem pont fordítva, a közvélemény-kutatás tört be az újságírás felségterületére, és ha már, meg sem állt a propagandáig. Ott aztán letanyázott és megpihent. A kormányközeli Nézőpont Intézetnek köszönhető a nyilvánosság eme apró, ám annál fontosabb szegletének megújítása, hálásak azonban nem lehetünk, sőt.

Pedig oly ártatlanul kezdődött. Kedd volt, az ország leginkább az időjárásra figyelt, mivel érkezett az újabb hidegfront, hogy ideiglenesen véget vessen a májusi kora nyárnak, míg a főváros és környékének autósai azt kutatgatták a különböző hírportálokon, valamint a rendőrség honlapján, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása miatt mikor hol nem tudnak majd se közlekedni, se parkolni. Szép, hosszú, kövér listáról volt szó egyébként. És akkor az álmoskás, esősen szottyos napindításba belerobbant a Nézőpont Intézet felmérése, hogy azt mondja: „Akár minden második szavazatot a Fidesz kaphat az EP-választáson.” Amiben, már a címben sok újdonság nem volt, ezt eddig is tudtuk, így aztán senki sem gyanakodott. Főként, hogy az anyag kinézetre olyan igazi kutatásnak tűnt, mert szerepeltek benne számok, százalékok és színes ábrák, ezért a csak a száraz adatokra kíváncsi közönségrész a kormányközeliség valósághajlítási állandójával kiegyensúlyozott egyenleten átfuttatott számsorokat tanulmányozva megállapíthatta, hogy a közélet tendenciái nagyjából ugyanazok, mint a többi kutatócégnél: erős a Fidesz, egyre erősebb a Tisza Párt, középütt a DK, és nyugodjék békében a Momentum meg a Jobbik. Minő hiba! Hisz itten egy gyöngyszem, egy hibátlanra csiszolt gyémánt, egy valóságos remekmű, egy a műfajok határait nemhogy feszegető, hanem megreformáló, a szabályokat újradefiniáló, korszakalkotó mű született. De nem hibáztatom a publikumot, mivel az egész annyira új és annyira szokatlan, hogy még a szakma sem tudta a helyén kezelni: Hann Endre, a Medián igazgatója például nyílt levélben fordult a Fidesz-közeli közvélemény-kutatókhoz, hogy foglaljanak állást, határolódjanak el, és védjék meg a mundér becsületét. (Én kérek elnézést, és rühellem, hogy le kell írnom, de muszáj, mert a XXI. század nyilvánossága kivégezte az iróniát: a Hann Endré-s rész irónia.)

• Hogy csinált hülyét magából a Nézőpont?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap május 16-ig kapható 2024/19. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!