A dokumentumban közölték, hogy a kormány az otthonfelújítási program keretében összesen 108 milliárd forintos keretösszegből vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes hitelt nyújt családi házak energiahatékonyságának javítására. Az 1990 végéig megépült ingatlanok energetikai korszerűsítését összesen akár 6 millió forint állami hozzájárulás segítheti.

Hazánkat az országos átlagjövedelmek alapján három csoportba osztották. 

A járás átlagjövedelme az országos átlaghoz képest:

  1. 75 százalékánál alacsonyabb (63 darab járás): 2,5 visszatérítendő hitel, plusz 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás;
  2. 75 százalékánál magasabb, de 110 százalékánál alacsonyabb (96 darab járás): 3 millió forint hite, plusz 3 millió forint támogatás;
  3. 110 százalékát meghaladó (38 járás): 3,5 millió forint hitel és 2,5 millió forint támogatás. 

Ez egyébként azt is jelenti, hogy a kormányzati becslés szerint Magyarország területének egyharmadán (31 százalékán) a jövedelem nem éri el az országos átlag 75 százalékát.

Hol élnek az alacsony jövedelműek? Mutatjuk!

Hangsúlyozták, a pályázati lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe. A követelmények közül kikerült a vezetékes földgázhálózatra kötöttség feltétele. Az otthonfelújítási programban a következő beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el hozzájárulás:

  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, 
  • a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal.

Elvárásként szerepel, hogy a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos energiamegtakarítás valósuljon meg.

Arról is tájékoztattak, a támogatást 2024. június 3-tól lehet igényelni az MFB Bank Pont Plusz hálózatban, az otthonfelújítási program május végén megnyíló honlapja minden kapcsolódó információt egy helyen összegez majd.

Milyen dokumentumokra lesz szükségünk igényléskor?

A korábbi tájékoztatás szerint az alábbi papírokat kell elővennünk, ha igényelnénk a támogatást:

  • munkáltatói jövedelemigazolás
  • ingatlan tulajdoni lap (ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, úgy használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.)
  • személyi igazolvány és a lakcímkártya
  • nemleges igazolás adótartozásról (érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással Központi Hitelinformációs Rendszerben)
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok).

korszerűsítést tervezők a pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhetővé váló vállalkozói listán kikereshetik majd a lakókörnyezetükben működő kivitelezőket, a program végrehajtásában közreműködő tanácsadókat. Utóbbiak szolgáltatásainak igénybe vételét mindenképpen érdemes megfontolni, hiszen az akár ingyenes energetikai tanácsadáson túl segíthetnek a termékek kiválasztásában, a generálkivitelezők megtalálásban, kedvezményes alapanyagárak biztosításában, sőt, többen az energetikai tanúsítványok költségét is átvállalhatják.