Szuperhősszünet: kevesebb Marvel-mozi érkezik a jövőben

  • narancs.hu
  • 2024. május 13.

Mikrofilm

Már a Disney is úgy látja, hogy képregényfilm-túltengésben szenved a közönség.

„Szuperhős-fáradtság” – a múlt év egyik leggyakrabban emlegetett kifejezése volt ez Hollywood-szerte, és nem is véletlenül. A képregényfilmek reneszánsza nagyjából a 2002-es Pókember, azaz több mint húsz éve tart. Az igazi nagyüzem azonban a Marvel Filmes Univerzum beindulásától, azaz a 2008-as Vasembertől kezdődött. Nemcsak arról van szó, hogy a közönség egyszerűen beleunt a mindent leuraló maszkos és köpenyes igazságosztókba, hanem a nagyvászon mellett a szuperhősök már a tévét is megszállták, ráadásul egyre több silány és unalmas mozi készült. A Marvelek a képregénystúdió legnagyobb bukását szállította tavaly; másik dobásuk, a Hangya és a Darázs: Kvantumánia ugyancsak bukdácsolt, sőt, elveszítették főgonoszukat is. Azzal pedig, hogy elmaradtak az eredmények, lassan egyre több problémára derült fény a stúdiónál. A Marvel mozibirodalom repedezését ebben a cikkünkben mutattuk be.

Hogy a baj nem csekély, az is jelzi, hogy immár a Marvelt birtokló Disney régi-új fejese is bevallotta: túltolták a szuperhősmozikat. „Keményen dolgozunk a stúdióval, hogy csökkentsük a kibocsátásunkat és inkább a minőségre koncentráljunk – különösen a Marvel esetében” – fogalmazott. Mint elmondta, az egyre nagyobb számú film és sorozat miatt a szuperhősfilmek elveszítették a fókuszt és a közönség figyelmét. Bob Iger terve szerint épp ezért kicsit visszafogják a gyeplőt: évi két sorozat és kettő, maximum három film érkezhet a jövőben. Azért mindenkit megnyugtatott: jövőre még akad néhány jó filmjük, majd fejest ugorhatunk az újabb Bosszúállókba is, melyek rendszerint a sorozat – sőt, a világ – legjövedelmezőbb darabjai közé tartoznak. Továbbra is magabiztosnak és elégedettnek érzi magát, hiszen nemcsak tehetséges emberek dolgoznak a stúdiónál, de a képregények még mindig hatalmas aranybányát jelentenek.

Mindez jól hangzik ugyan, és valószínűleg alkalmasak arra, hogy megnyugtassák a befektetőket – hiszen épp ez volt Iger szavainak célja –, de kérdés, mennyi válik valóra belőlük. Bár a stúdióvezér arról beszélt, hogy az évi két sorozat és két-három film azt jelenti, hogy gyakorlatilag felére csökkentik az eddigi termelésüket, ez számszerűleg nem igaz: 2022-ben és tavaly is három film és ugyanennyi sorozat készült (ahogy 2021 kivételével szinte minden évben). Azaz nézőként alig fog feltűnni, hogy kevesebb szuperhős szaladgál körülöttünk. Sőt: jelen állás szerint jövőre négy Marvel-mozi (Amerika Kapitány: Szép új világ; Thunderbolts; The Fantastic Four; Penge) és két sorozat (Vasszív; Daredevil: Born Again) van betervezve; nem beszélve a további tervekről, köztük arról, hogy hosszú-hosszú egyezkedést követően végre az X-Menek is csatlakozhatnak a Marvel mozibirodalomhoz. Így inkább abban reménykedhetünk, hogy végre tényleg elkezdenek a minőségre koncentrálni. Ha azonban ismét ömleni kezdenek a dollárszázmilliárdok, ne legyenek kétségeink, a Disney ismét rá fog lépni a gázra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Amikor a megyei sajtó beszáll a kampányba

  • narancs.hu

Az átlag választópolgár még ma is szívesebben tájékozódik a sajtóból, sokan abban a tévhitben, hogy amit ott olvasnak, az hiteles, mert „megírta az újság”. Bemutatjuk, hogy működik ez a Somogy Online-nál a kampányban.