Nők 40 nyugdíj változás: Nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is szerezhető jogosultsági idő!

A „nők 40” korkedvezményes nyugdíj különböző élethelyzetekben kínálhat korai nyugdíjazási lehetőséget a nők számára Magyarországon. Az egyik ilyen helyzet az, amikor a nő nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is megszerzi a jogosultsági időt a kedvezményes nyugellátáshoz. Hogyan is van? Erről olvashattunk az adó.hu pénzügyi blogban.

Nők 40 nyugdíj változás: Nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is szerezhető jogosultsági idő!

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 18.§ (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

Fontos tudni, hogy a jogosultsági idő nem azonos fogalom a szolgálati idő fogalmával.

A jogosultsági idő szűkebb fogalom, mint a szolgálati idő.

A Nők 40 nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít a keresőtevékenységgel járó biztosítási-, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony.

Jogosultsági idő továbbá gyermeknevelési időként: a terhességi-gyermekágyi segély, csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, gyermekek otthongondozási díja időtartama és az az ápolási díjban eltöltött szolgálati idő, amelyet súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel szerzett a nő, illetve az ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati idő. (Tny. 18.§ (2b) bekezdés)

Nagymamák – jogosultsági idő

nagymamák jogosultsági idő nők 40 nyugdíj esetén

Itt jelenhet meg az a helyzet, amikor a még nyugdíj előtt álló, aktív korú nagymama unokája mellett nagyszülői gyermekgondozási díjat (nagyszülői gyed), vagy nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátást (nagyszülői gyes) vesz igénybe.

Abban az esetben ugyanis, ha ez a hölgy a saját gyermekére tekintettel igénybe vett gyermeknevelési-, gyermekgondozási ellátások időtartamával nem merítette ki a negyven év jogosultsági időn belül lehetséges nyolc év gyermeknevelési időt, az unokája utáni gyedet, gyest itt még érvényesítheti jogosultsági időként.

32+8 év - így jön ki a 40 év

Az összes jogosultsági időn belül ugyanis a keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időnek a harminckét évet el kell érni, emellett nyolc év gyermeknevelési idő vehető figyelembe a negyven év jogosultsági időhöz.

Ez a követelmény gyermekek otthongondozási díja vagy súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel megállapított ápolási díj esetén rövidebb időtartam, a harminckét év helyett legalább harminc év, így ez esetben tíz év gyermeknevelési idő számítható be a negyven év jogosultsági időbe.

A keresőtevékenységgel vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett jogosultsági idő saját háztartásban nevelt öt gyermek után egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökkenhet.

A keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett jogosultsági idők tételes meghatározását a Tny. végrehajtására kiadott 168/1997. (X.6.) Korm. rendelet 12. §-ában találjuk.

Ami nem jogosultsági idő

A szolgálati időnek minősülő időszakokból néhány szolgálati idő a nagymamák esetében sem vehető figyelembe a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátásához jogosultsági időként, így például:

- az álláskeresési (munkanélküli) ellátással szerzett szolgálati idő,

- a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje,

- a passzív táppénz, azaz a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz időtartama, és

- a megállapodás alapján járulékfizetéssel szerzett szolgálati idő sem.

Azoknak a hölgyeknek tehát, akik ezek közül a szolgálati idő fajták közül is rendelkeznek megszerzett szolgálati idővel, hosszabb időtartam után kerülhet megszerzésre a negyven év jogosultsági idő.

Fenti, jogosultsági időnek nem minősülő szolgálati idők azonban a nyugdíj összegénél természetesen már figyelembe vételre kerülnek, nem vésznek el.

Amit még fontos tudni a Nők 40 éves nyugdíj kapcsán

Nyugdíj szempontból a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása saját jogú nyugellátás, amely öregségi teljes nyugdíjnak minősül. Korlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység a nyugellátás mellett nemcsak a korhatár betöltésétől, hanem a korhatár betöltése előtt is.

Fontos azonban tudni, hogy ez a nyugellátás „végleges” nyugdíj, azaz, ha a hölgy betölti a születési éve szerinti öregségi nyugdíjkorhatárát, nem történik átszámítás akkor sem, ha dolgozott a „nők 40” nyugdíj mellett.

A kedvezményes nyugellátás igénybevételétől kezdődően járulékfizetés hiányában további szolgálati időt ugyanis nem szerezhet a hölgy keresőtevékenység esetén sem. A saját jogú nyugdíj melletti keresőtevékenység esetén teljes járulékfizetési mentesség illeti meg a nyugdíjast.

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Közelegnek a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.
2024. 05. 23. 13:30
Megosztás:

Tavaly csúcsot döntött a zöld hitelek állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023. végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki - mondta az MNB szerdai sajtóeseményén Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.
2024. 05. 23. 13:00
Megosztás:

Kell a kamatplafon június 30-ig történő fenntartása

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait - tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 23. 12:30
Megosztás:

Nagy mértékben bővülhet idén a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedésdel a hazai takarmánygyártás volumene idén elérheti a 4 millió tonna körüli szintet - derül ki az UBM mezőgazdasági cégcsoport közleményéből.
2024. 05. 23. 12:00
Megosztás:

Itthon fontos a természet és a környezet védelme

Magyarország számára különösen fontos a természet és a környezet védelme - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM)környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének (MÜMÜ) avatóján, Budapesten.
2024. 05. 23. 11:30
Megosztás:

A republikánusok olcsó trükknek nevezik Biden új terveit

Az amerikai elnök újabb 7,7 milliárd dollár (mintegy 2750 milliárd forint) értékű diákhitel elengedését jelentett be szerdán.
2024. 05. 23. 11:00
Megosztás:

Ötvenmilliárd forint fölött az összes megítélt támogatás a Napenergia Plusz programban

A teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton; az eddigi több mint 12 ezer nyertes család átlagosan mintegy négymillió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán a Facebook-oldalán.
2024. 05. 23. 10:30
Megosztás:

Voksolni szeretne? Van előtte egy fontos teendő!

Mindenki ellenőrizze a választáshoz szükséges okmányai érvényességét, mivel az európai parlamenti és önkormányzati választáson voksolni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges - írta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 05. 23. 10:00
Megosztás:

UBM: közel 20 százalékkal bővülhet 2024-ben a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedés eredményeképpen a hazai takarmánygyártás volumene a 4 millió tonna körüli szintet is elérheti 2024-ben. A kedvező piaci folyamatoknak köszönhetően az állattartók – akik a tavalyi év első feléig a 2021-es szintnél akár 30-40 százalékkal is magasabb takarmányköltséggel voltak kénytelenek számolni – az idei évben már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak - összegzi az idei várakozásokat a hazánk egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportjának és piacvezető takarmánygyártójának számító UBM Csoport szakértője.
2024. 05. 23. 09:30
Megosztás:

A Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) erős ellenállásba ütköznek, miközben az Algotech előértékesítése várhatóan az egekbe szökik az 5,3 millió dolláros összegyűjtött tőkét követően

A változás szele fúj a Layer 1 blokkláncok világában. Míg a jól ismert szereplők, mint a Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) egykor a figyelem középpontjában álltak, dominanciájuk új kihívással néz szembe. Az Algotech (ALGT), egy feltörekvő csillag a rendkívül sikeres előértékesítésével, arra készül, hogy innovatív Layer 1 technológiájával felforgassa a status quo-t.
2024. 05. 23. 09:00
Megosztás: