Nők 40 nyugdíj változás: Nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is szerezhető jogosultsági idő!

A „nők 40” korkedvezményes nyugdíj különböző élethelyzetekben kínálhat korai nyugdíjazási lehetőséget a nők számára Magyarországon. Az egyik ilyen helyzet az, amikor a nő nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is megszerzi a jogosultsági időt a kedvezményes nyugellátáshoz. Hogyan is van? Erről olvashattunk az adó.hu pénzügyi blogban.

Nők 40 nyugdíj változás: Nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is szerezhető jogosultsági idő!

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 18.§ (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

Fontos tudni, hogy a jogosultsági idő nem azonos fogalom a szolgálati idő fogalmával.

A jogosultsági idő szűkebb fogalom, mint a szolgálati idő.

A Nők 40 nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít a keresőtevékenységgel járó biztosítási-, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony.

Jogosultsági idő továbbá gyermeknevelési időként: a terhességi-gyermekágyi segély, csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, gyermekek otthongondozási díja időtartama és az az ápolási díjban eltöltött szolgálati idő, amelyet súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel szerzett a nő, illetve az ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati idő. (Tny. 18.§ (2b) bekezdés)

Nagymamák – jogosultsági idő

nagymamák jogosultsági idő nők 40 nyugdíj esetén

Itt jelenhet meg az a helyzet, amikor a még nyugdíj előtt álló, aktív korú nagymama unokája mellett nagyszülői gyermekgondozási díjat (nagyszülői gyed), vagy nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátást (nagyszülői gyes) vesz igénybe.

Abban az esetben ugyanis, ha ez a hölgy a saját gyermekére tekintettel igénybe vett gyermeknevelési-, gyermekgondozási ellátások időtartamával nem merítette ki a negyven év jogosultsági időn belül lehetséges nyolc év gyermeknevelési időt, az unokája utáni gyedet, gyest itt még érvényesítheti jogosultsági időként.

32+8 év - így jön ki a 40 év

Az összes jogosultsági időn belül ugyanis a keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időnek a harminckét évet el kell érni, emellett nyolc év gyermeknevelési idő vehető figyelembe a negyven év jogosultsági időhöz.

Ez a követelmény gyermekek otthongondozási díja vagy súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel megállapított ápolási díj esetén rövidebb időtartam, a harminckét év helyett legalább harminc év, így ez esetben tíz év gyermeknevelési idő számítható be a negyven év jogosultsági időbe.

A keresőtevékenységgel vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett jogosultsági idő saját háztartásban nevelt öt gyermek után egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökkenhet.

A keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett jogosultsági idők tételes meghatározását a Tny. végrehajtására kiadott 168/1997. (X.6.) Korm. rendelet 12. §-ában találjuk.

Ami nem jogosultsági idő

A szolgálati időnek minősülő időszakokból néhány szolgálati idő a nagymamák esetében sem vehető figyelembe a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátásához jogosultsági időként, így például:

- az álláskeresési (munkanélküli) ellátással szerzett szolgálati idő,

- a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje,

- a passzív táppénz, azaz a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz időtartama, és

- a megállapodás alapján járulékfizetéssel szerzett szolgálati idő sem.

Azoknak a hölgyeknek tehát, akik ezek közül a szolgálati idő fajták közül is rendelkeznek megszerzett szolgálati idővel, hosszabb időtartam után kerülhet megszerzésre a negyven év jogosultsági idő.

Fenti, jogosultsági időnek nem minősülő szolgálati idők azonban a nyugdíj összegénél természetesen már figyelembe vételre kerülnek, nem vésznek el.

Amit még fontos tudni a Nők 40 éves nyugdíj kapcsán

Nyugdíj szempontból a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása saját jogú nyugellátás, amely öregségi teljes nyugdíjnak minősül. Korlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység a nyugellátás mellett nemcsak a korhatár betöltésétől, hanem a korhatár betöltése előtt is.

Fontos azonban tudni, hogy ez a nyugellátás „végleges” nyugdíj, azaz, ha a hölgy betölti a születési éve szerinti öregségi nyugdíjkorhatárát, nem történik átszámítás akkor sem, ha dolgozott a „nők 40” nyugdíj mellett.

A kedvezményes nyugellátás igénybevételétől kezdődően járulékfizetés hiányában további szolgálati időt ugyanis nem szerezhet a hölgy keresőtevékenység esetén sem. A saját jogú nyugdíj melletti keresőtevékenység esetén teljes járulékfizetési mentesség illeti meg a nyugdíjast.

Átadták a Vertikál Group korszerűsített dombóvári üzemét

Átadták a Vertikál Group Nyrt. dombóvári üzemét, ahol 2,5 milliárd forintos fejlesztést valósítottak meg a Gazdasági és Innovációs Operatív Program Plusz 1,115 milliárd forintos támogatásával - közölte a műanyagiparral és környzetgazdálkodással foglalkozó cég az MTI-vel.
2024. 06. 06. 23:00
Megosztás:

Átadták az új hidat Kalocsa és Paks között

Átadták a Kalocsát és Paksot összekötő, Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, hadvezérről elnevezett új Duna-hidat, valamint a hozzá kapcsolódó 512-es főút új szakaszát csütörtökön.
2024. 06. 06. 22:30
Megosztás:

A MET Csoport bejelenti érdeklődését a litván Achema Csoport többségi részesedésének megszerzése iránt

Európa egyik leggyorsabban növekvő integrált energiavállalata, a svájci központú MET Csoport bejelenti, hogy érdeklődik a litván UAB koncernas ACHEMOS GRUPĖ (Achema Csoport) részvényeinek 54,07 százalékos részesedésének megszerzése iránt. Az Achema Csoport a balti térség vezető nitrogénműtrágya- és vegyipari termékgyártója. A tranzakció a két vállalat erősségeinek egyesítésével jelentős értékteremtést eredményez.
2024. 06. 06. 22:00
Megosztás:

Egy évet hosszabbítottak az ukrán termékekre vonatkozó EU-s szabályokon

Hatályba léptek azok a jogszabályok, amelyek egy évvel meghosszabbítják az ukrán termékek vámok és mennyiségi korlátozások nélküli uniós behozatalát - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2024. 06. 06. 21:30
Megosztás:

Ki lesz az európai parlamenti választás nyertese?

Az Európai Néppárt szerezheti a legtöbb mandátumot az európai parlamenti választáson, ám a voksolás valódi győztese a radikális jobboldali frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek lehet.
2024. 06. 06. 21:00
Megosztás:

Csökkent az EU kiskereskedelmi forgalma áprilisban

Havi összehasonlításban csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban áprilisban.
2024. 06. 06. 20:30
Megosztás:

Erősödtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 06. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 06. 19:30
Megosztás:

A kedvező nemzetközi befektetői hangulat hatására emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 734,24 pontos, 1,07 százalékos emelkedéssel, 69 669,74 ponton zárt csütörtökön.
2024. 06. 06. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 06. 18:30
Megosztás:

A Penny Market veszélyezteti a hazai tojástermelőket

Olcsó külföldi étkezési tojások jelentek meg a Penny Market magyarországi bolthálózatában, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint az üzletlánc lépése alkalmas lehet arra, hogy kaotikus állapotokat teremtsen a hazai tojásárakban.
2024. 06. 06. 18:00
Megosztás:

Javult némileg az építőipar helyzete az euróövezetben

Csökkenő mértékben zsugorodott az építőipari aktivitás az euróövezetben májusban a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett felmérése szerint.
2024. 06. 06. 17:30
Megosztás:

A szabályozó kiemelt feladata a nagykereskedelmi piacok integritásának felügyelete

Az energiaválság egyik fontos tanulsága, hogy a piacok minden nehézség ellenére működőképesek maradtak, a krízis egyúttal szükségessé tette a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló uniós rendelet (REMIT) felülvizsgálatát, amelynek módosítása tovább erősíti a nagykereskedelmi piacok felügyeletét - mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese az energiakereskedők közép- és délkelet-európai konferenciáján a hivatal csütörtöki közleménye szerint.
2024. 06. 06. 17:00
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 06. 16:30
Megosztás:

Otthonfelújítási program 2024 indulása csúszik

Eredetileg június 3-i indulással tervezték, ám egyelőre késik – talán néhány hetet – az a régóta remélt felújítási program, amely egy kis lendületet adhat a korosodó és energetikai szempontból egyre inkább elavult hazai lakásállomány korszerűsítésének.
2024. 06. 06. 16:00
Megosztás:

Idén öt női vállalkozást díjazott a Visa

Idén öt női vállalkozást díjaztak a Visa She's Next versenyén, a döntős pályázatok kreatívak, bátrak és sokszínűek voltak - közölte a Visa szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 06. 15:30
Megosztás:

Tanulmánytervet készíttet a dél-pesti villamosfejlesztésekről a BKK

Tanulmánytervet készíttet a dél-pesti villamosfejlesztésekről a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2024. 06. 06. 15:00
Megosztás:

A biztosítók zöme kivezette a kampányhoz kötött kedvezményeket

Májusban átlagosan 49 700 forint volt a megkötött lakásbiztosítások átlagdíja, ami 14 százalékkal haladja meg a márciusi lakásbiztosítási kampány során közvetített szerződések átlagos díjszintjét, és gyakorlatilag megegyezik az előző év első felében tapasztalt értékkel - közölte az Insura.hu biztosításközvetítő csütörtökön az MTI-vel, saját adatai alapján.
2024. 06. 06. 14:30
Megosztás:

Elérte a hatszázmillió eurót az Erste Csoport Social Banking üzletágában kihelyezett hitelek értéke

Az Erste Csoport tavaly 125,5 millió euró értékben nyújtott finanszírozást társadalmilag hasznos szervezetek, startupok és mikrovállalkozások számára Kelet-Közép-Európában. Az Erste Csoport Social Banking üzletága 2016-os indulása óta összesen mintegy 600 millió euró ilyen hitelt helyezett ki. A bankcsoport célkitűzése, hogy 2030-ig a folyósított hitelek állománya elérje az egymilliárd eurót.
2024. 06. 06. 14:00
Megosztás:

A beruházások elhalasztásával védekeznek a hazai vállalatok a késve fizetések ellen

Visszafogják a beruházásaikat és késve fizetik a rezsiszámláikat a magyar cégek, mert maguk sem jutnak határidőre a pénzükhöz a vállalatközi (B2B) kereskedelemben. Egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító fizetési szokásokról szóló, éves elemzésében. A felmérés szerint minden második hitelezett számlát késve, jellemzően 90 nappal a határidő lejárta után fizetnek a magyar vevők. Ezért is hiteleznek óvatosan a magyar vállalatok egymásnak, az ügyletek csak 44 százaléka történik hitelre. A felmérés 211 cég megkérdezésével készült.
2024. 06. 06. 13:30
Megosztás: