Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

A természeti értékeket bemutató foglalkozások és a népszokásokat felidéző programok várják a családokat pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Vasárnap rendezik a madármegfigyelési napot, melyen előadáson mutatják be Magyarország természeti kincseit, természetvédelmi értékeit, és énekes, zenés programon derülnek ki, milyen madarak szerepelnek a magyar népdalokban.

A nagyréten Bódis Gergely mestersolymász négyfajta madárral tart solymászbemutatót. A Köröstorki Ebtanoda szervezésében pedig kutyás engedelmességi-, ügyességi- és dogdancing bemutatót rendeznek, és az érdeklődők megismerhetik, hogyan tudnak segíteni a kutyák a terápiás foglalkozások során.

Délután az Erdészház udvarán interaktív szabadtéri laboratóriumot rendeznek be, ahol kísérletekkel modellezik víz- és talajszennyezés folyamatát, valamint kiderül, miként zajlik egy vízminősítési eljárás.

A programokhoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozik. A madárgyűrűzés mellett az érdeklődőket természetismereti gyermekjátékok, madárvédelmi eszközök bemutatója és szaktanácsadás is várja.

Pünkösd hétfőjén a skanzenben a Borica Táncegyüttes bemutatója látható, melyen a vendégek is táncra perdülhetnek, a talpalávalót Mester László zenekara szolgáltatja. Az iparos műhelyeknél mesekert és Fordulj egyet, de ne nevess! címmel interaktív viseletbemutató és játszóház várja a kicsiket és nagyokat, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör udvarán pedig kemencés finomságok sülnek.

A Csongrádi halászháznál Boka Gábor utcaszínháza szórakoztatja az egybegyűlteket, majd az előadás végeztével kikiáltóval, táncosokkal, zenészekkel elindul a pünkösdjárás. Ezután következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi király megválasztása. A lovaspályán a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút.

Megerősítette a Fitch Ratings az MVM besorolását

A "BBB" szintű, befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzattal azonos szinten megerősítette csütörtökön az MVM Zrt. devizában és hazai valutában eszközölt hosszú futamú kibocsátásainak besorolásait a Fitch Ratings.
2024. 06. 07. 10:00
Megosztás:

Befejeződött a 800 millió forintos turisztikai fejlesztéssorozat Orosházán

Befejeződött az a több elemből álló turisztikai fejlesztéssorozat Orosházán, amelyre a Békés vármegyei település 820 millió forint uniós forrást fordíthatott - közölte az önkormányzat.
2024. 06. 07. 09:30
Megosztás:

Enyhe csökkenés várható a nyitás utáni kereskedésben

Enyhe csökkenés várható a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a nyitás utáni kereskedésében pénteken az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. A BUX csütörtökön 734,24 pontos, 1,07 százalékos emelkedéssel, 69 669,74 ponton zárt, a részvénypiac forgalma 9,2 milliárd forint volt.
2024. 06. 07. 09:00
Megosztás:

Gyengült kissé a forint péntek reggelre

Gyengült kissé a forint péntek reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 07. 08:30
Megosztás:

Miért népszerű befektetések a mém-kriptók? Kik vásárolják leginkább a mém-kriptókat, ki a célcsoport?

A mém-kriptovaluták, mint például a Dogecoin és a Shiba Inu, népszerű befektetésekké váltak számos ok miatt. Ezek közé tartoznak a következők:
2024. 06. 07. 08:00
Megosztás:

Egyre több a francia vállalat Magyarországon

Magyarországon 544 francia tulajdonú vállalat működik, csaknem 11 százalékkal több, mint 2020-ban, csaknem 49 ezer munkavállalóval, éves árbevételük több mint 13 milliárd euró - közölte a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön az MTI-vel, a Magyarországi Francia Nagykövetség Gazdasági Osztályával és a Francia Külkereskedelmi Tanácsosok magyarországi szervezetével készített tanulmányuk alapján.
2024. 06. 07. 07:30
Megosztás:

Drasztikusan csökkenti karbonlábnyomát a pécsi Körber gyár

Több mint 11 ezer négyzetméter felületű naperőművet telepített üzemcsarnoka tetőszerkezetére Pécsen a Körber Hungária Gépgyártó Kft., a forgácsolócsarnokban egy hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert is kiépít. A több mint hárommillió eurós beruházással legalább 450 tonnával mérséklődik a cég szén-dioxid-kibocsátása - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 07. 07:00
Megosztás:

Így alakul az amerikai termelékenységi mutató

Az Egyesült Államokban lassult a termelékenység a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban az első negyedévben.
2024. 06. 07. 06:30
Megosztás:

Rengeteg pénz szükséges a zöld átállásra, de honnan?

Amikor napjainkban a zöld energiára való átállásról beszélünk, akkor a leggyakrabban évtizedes célokat és eszközöket fogalmazunk meg, azonban kevés szó esik ennek pénzügyi hátteréről. Az egyik oldalon beruházásokra van szükség a környezettudatosság érdekében, cserébe becslések szerint akár 50 ezer milliárd dollárt is megtakaríthat a világ a folyamat végén.
2024. 06. 07. 06:00
Megosztás:

Vegyél meg egy ezüstbányát - mutatjuk hogyan kell!

A First Majestic egy Mexikóban és az USA-ban termelő ezüst- és aranybányászati társaság. A vállalat nyereségének fő hajtóereje a magasabb arany és ezüst ár, a költségek szinten tartása, illetve a kitermelt készletek pótlása.
2024. 06. 07. 05:30
Megosztás:

Így befolyásolták a balatoni ingatlanárak, hogy már országosan is egymillió forint a lakásoknál az átlagos négyzetméterár

Áprilisban a lakáshirdetésekben országosan is átlépte az egymillió forintot az átlagos négyzetméterár. Az otpotthon.hu ingatlanhirdetési portál adatait elemezve az látszik, hogy meghatározó súlyt jelentenek a balatoni ingatlanok, ahol 2024 első negyedéve után áremelés kezdődött a különféle ingatlankategóriákban. A Balatontól 10 kilométeres sávban és azon túl azonban már jóval alacsonyabbak az ingatlanárak.
2024. 06. 07. 05:00
Megosztás:

3 kriptodeviza 20 cent alatt, amelyek 2024-ben elérhetik az 1 dolláros árfolyamot

A jelenlegi piaci helyzet közepette a befektetők olyan kriptó érmékre irányítják figyelmüket, amelyek ígéretes hozamokat mutatnak, hogy ezzel fedezzék hosszú pozícióikat. Ez a lépés lehetővé teszi számukra, hogy csökkentsék a rendkívül ingadozó kriptopénz piaccal járó kockázatokat. Figyelemre méltó, hogy a Stellar érme jelentős árcsökkenéseket szenvedett el, mégis ígéretes kilátásokkal rendelkezik. Ezzel szemben a Tron ára kitörésre készül.
2024. 06. 07. 04:00
Megosztás:

Lakásbiztosítások: a kampányt követően újra felfelé mozdult az átlagdíj

A lakásbiztosítási kampányt követő hónapban a biztosítók többsége kivezette a kampányhoz kötött egyedi kedvezményeket. Ennek hatására ismét emelkedő pályára kerültek a díjak: az Insura.hu biztosításközvetítő adatai szerint májusban átlagosan 49 700 forint volt a megkötött lakásbiztosítások átlagdíja, ami 14 százalékkal haladja meg a lakásbiztosítási kampány során közvetített szerződések átlagos díjszintjét, és gyakorlatilag megegyezik az előző év első felében tapasztalt értékkel.
2024. 06. 07. 03:00
Megosztás:

A forintot felváltja az EURÓ - Mi lesz így a pénzünk értékével?

Magyarország hosszú évek óta fontolgatja az euró bevezetését, amely a gazdasági stabilitás és integráció előmozdítását célozza. Az euró bevezetése azonban nem csupán gazdasági döntés, hanem komoly társadalmi hatásokkal is jár. Ebben a cikkben áttekintjük, mi várható az átlagemberek – dolgozók, nyugdíjasok – szempontjából, és milyen kockázatokkal kell szembenéznünk.
2024. 06. 07. 02:00
Megosztás:

Ezek a legnépszerűbb hibrid autók

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben is lefedő Használtautó.hu adatai szerint a Toyota 6 különböző modellel dominálja a hazánkban legnépszerűbb hibrid autók tízes toplistáját. A portál szakértője ezen kívül a 0-5 és 6-10 éves használt személyautók átlagárainak is utánajárt, a money.hu vezetője pedig az egyre kedvezőbb kamatkörnyezetre hívja fel az autóvásárláshoz hitelben gondolkodók figyelmét.
2024. 06. 07. 01:30
Megosztás:

A nyugdíjat még kérhetjük a tavalyi szabályok szerint - de miért éri meg?

Nem könnyű meghozni a legjobb döntést abban a kérdésben, hogy melyik időponttól kérjük az öregségi nyugdíj megállapítását. Most még döntési helyzetben vagyunk.
2024. 06. 07. 01:00
Megosztás:

Hogyan csinált a Solana mém érme 82 000 százalékos ROI-t 5 óra alatt? A Sealana és a PlayDoge szintén sokat hozhat 2024-ben

A Solana mém érme, a Mother Iggy egyik kereskedője 5 óra alatt 82 000 százalékos ROI-t ért el.
2024. 06. 07. 00:01
Megosztás:

Közös ügyünk Magyarországot zölddé tenné

Nagyon hiszek abban, hogy közösen összefogva tehetünk azért, hogy Magyarország fentartható, zöld és környezetbarát ország legyen - mondta Király Nóra, a Fidesz-KDNP újbudai polgármesterjelöltje egy csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 06. 06. 23:30
Megosztás:

Átadták a Vertikál Group korszerűsített dombóvári üzemét

Átadták a Vertikál Group Nyrt. dombóvári üzemét, ahol 2,5 milliárd forintos fejlesztést valósítottak meg a Gazdasági és Innovációs Operatív Program Plusz 1,115 milliárd forintos támogatásával - közölte a műanyagiparral és környzetgazdálkodással foglalkozó cég az MTI-vel.
2024. 06. 06. 23:00
Megosztás:

Átadták az új hidat Kalocsa és Paks között

Átadták a Kalocsát és Paksot összekötő, Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, hadvezérről elnevezett új Duna-hidat, valamint a hozzá kapcsolódó 512-es főút új szakaszát csütörtökön.
2024. 06. 06. 22:30
Megosztás: