Kínai vállalatok öt újabb ajánlatot nyertek iraki olaj- és gázmezők feltárására – közölte vasárnap az iraki olajügyi miniszter, miután a közel-keleti ország szénhidrogén-kutatási engedélyezési fordulója a második napon is folytatódott.

Eddig a kínai vállalatok voltak az egyetlen külföldi szereplők, amelyek ajánlatokat nyertek, és szombat óta 10 olaj- és gázmezőre vonatkozó engedélyt szereztek, míg az iraki kurd KAR Group vállalat kettőt. Az összesen 29 projektre vonatkozó olaj- és gázipari engedélyek elsősorban a hazai termelés növelésére irányulnak, és több mint 20 vállalat, köztük európai, kínai, arab és iraki csoportok jelentkeztek előminősítésre – írja a Reuters.

Irak ezt az engedélyezési fordulót elsősorban a földgáztermelés növelésére szánta, amelyet az Iránból importált gázra nagymértékben támaszkodó erőművek fűtésére kíván felhasználni. Legalább hat gázpotenciállal rendelkező mezőre azonban nem érkezett ajánlat, ami alááshatja ezeket az erőfeszítéseket.
Figyelemre méltó, hogy egyetlen amerikai olajipari nagyvállalatot sem vontak be, még azután sem, hogy Mohammed Sia iraki miniszterelnök a múlt hónapban az Egyesült Államokban tett hivatalos látogatása során találkozott amerikai vállalatok képviselőivel.

A konkrét odaítélések között a kínai CNOOC Iraq nyerte el az iraki 7-es blokk olajkutatásra történő fejlesztésére kiírt pályázatot, amely az arab ország középső és déli tartományaira, Diwaniya, Babil, Najaf, Wasit és Muthanna tartományokra terjed ki.

Az iraki olajágazat, amely az OPEC második legnagyobb olajtermelője Szaúd-Arábia mögött, fejlesztését hátráltatják a nagy olajvállalatok által kedvezőtlennek ítélt szerződési feltételek, valamint a visszatérő katonai konfliktusok, valamint a környezetvédelmi, szociális és kormányzási kritériumokra irányuló fokozott befektetői figyelem.