Több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból – erről beszéltek a munkások, és így tudják a szakszervezetnél is. Egy érintett az RTL Híradónak azt írta: a műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat. 

Egyikük, aki munkaerőkölcsönző cégen keresztül dolgozott a gyárban, azt mondta:

Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van.

A dolgozó szerint ekkor mondták meg nekik, hogy ki vannak rúgva. 

„Ez hidegzuhany volt” – értékelte a helyzetet a Híradónak az egyik iváncsai dolgozó. A stáb beszélt több ott dolgozóval is, de arcukat nem vállalták. Azt mondták, korábban csak pletykákat hallottak a leépítésről.

Állítólag voltak már előzetes információk, hogy elbocsátások várhatók, viszont erre így senki nem volt felkészülve, pláne, hogy ilyen hirtelen és ilyen sok embert érint. 

A Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke szerint másfél hete tárgyaltak a céggel a bérekről. Nem tudtak megállapodni, de azt megígérték nekik, hogy a saját dolgozóikat nem bocsájtják el. Információik szerint jelenleg kizárólag kölcsönzött munkavállalóról van szó, több mint ezer főről tudnak – magyarázta Székely Tamás, a szakszervezet elnöke. 

Ezt az ott dolgozók is így tudják, de

azóta ők is félve mennek be, úgy érzik, bármikor elveszíthetik a munkájukat.

„Értesüléseink szerint a magyar vezetőség jelenleg is lobbizik azért, hogy magyar munkavállalók ne legyenek elküldve, most az első körben az összes kirgiz kollégát bocsátották el” – mondta el az egyik ott dolgozó. 

Bod Péter Ákos közgazdász szerint a kirúgások mögött az állhat, hogy a korábbi tervekhez képest sokkal kevesebb elektromos autót adnak el Európában. Emiatt sajnos az összeszerelő fázisban a munkaerőigény csökken – magyarázta. A közgazdász szerint amikor meglódul a termelés, akkor hirtelen sok ember kell, ha meg csökken, akkor el kell küldeni a dolgozókat. − Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az Magyarországon van – fűzte hozzá.

Az iváncsai dolgozók úgy tudják, hétfőn folytatódnak az elbocsátások.