Több száz dolgozót rúgtak ki az iváncsai akkugyárból

  • narancs.hu
  • 2024. május 12.

Gazdaság

A szakszervezet úgy tudja, kölcsönzött munkaerőt és többnyire vendégmunkásokat küldtek el pénteken.

Az iváncsai akkumulátorgyárban már működnek a gyártósorok, igaz, egyelőre nem indult el a termelés, csak a tesztüzem zajlik. Pénteken azonban több száz embert elküldtek. Egyikük, aki munkaerőkölcsönző cégen keresztül dolgozott a gyárban, így írt erről az RTL Híradónak

Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van.

A dolgozó szerint ekkor mondták meg nekik, hogy ki vannak rúgva. 

„Ez hidegzuhany volt” – értékelte a helyzetet a Híradónak az egyik iváncsai dolgozó. Az RTL több ott dolgozóval is beszélt, akik nem vállalták arccal a nyilatkozatot. Azt mondták, korábban csak pletykákat hallottak a leépítésről. "Voltak előzetes információk, hogy elbocsátások várhatók, viszont erre így senki nem volt felkészülve, hogy ilyen hirtelen és ilyen sok ember" – fogalmazott egyikük. 

A Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke szerint másfél hete tárgyaltak a céggel a bérekről. Nem tudtak megállapodni, de azt megígérték nekik, hogy a saját dolgozóikat nem bocsájtják el. Információik szerint jelenleg kizárólag kölcsönzött munkavállalókról van szó, több mint ezer főről tudnak – magyarázta Székely Tamás, a szakszervezet elnöke. 

Ezt az ott dolgozók is így tudják, de azóta ők is félve mennek be, úgy érzik, bármikor elveszíthetik a munkájukat. „Értesüléseink szerint

a magyar vezetőség jelenleg is lobbizik azért, hogy magyar munkavállalók ne legyenek elküldve, most az első körben az összes kirgiz kollégát bocsátották el”

– tudta meg a lap az egyik ott dolgozótól. 

 

Bod Péter Ákos közgazdász szerint a kirúgások mögött az állhat, hogy a korábbi tervekhez képest sokkal kevesebb elektromos autót adnak el Európában. „Emiatt sajnos az összeszerelő fázisban a munkaerőigény csökken” – magyarázta. A közgazdász szerint amikor meglódul a termelés, akkor hirtelen sok ember kell, ha meg csökken, akkor el kell küldeni a dolgozókat. 

Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az Magyarországon van

– fűzte hozzá Bod Péter Ákos.

 

Az iváncsai dolgozók úgy tudják, hétfőn folytatódnak az elbocsátások. Az RTL kereste a gyárat, hogy pontosan hány dolgozótól válnak meg és miért, de kérdéseikre a Híradó adásáig nem kaptak választ. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.