7 milliárd forint többlettámogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjakhoz kapcsolódó, év eleji jogszabály-módosításból fakadó többletkiadásaikat. A közel száz településen működő társaságok így együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz jutnak - közölte az Energiaügyi Minisztérium szombaton az MTI-vel.

7 milliárd forint többlettámogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A közlemény szerint 2024. január elsejétől a nem lakossági fogyasztók a korábban több mint 900 féle víz- és csatornadíj helyett egységes alap- és fogyasztással arányos díjakat fizetnek. A módosítás kiegyenlítette a legalacsonyabb és a legmagasabb tételek közötti, az ivóvíznél akár 49-szeres különbséget - írták.

A változás a lakossági díjakat nem érintette, a kormány a családok számára e téren is a megszokott formában tartja fenn a rezsicsökkentést - tették hozzá.

Közölték, hogy a jelentős mennyiségű vizet használó távhőszolgáltatók kiszámítható gazdálkodása és zavartalan működése érdekében a kormány e társaságok többletkiadásait rendszeres támogatásaik megemelésével kompenzálja. A kihirdetett rendeletmódosításnak megfelelően a szükséges forrásokat az év elejéig visszamenőleg térítik meg összesen 7 milliárd forint értékben - tájékoztatott a tárca.

Hangsúlyozták: a magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően tartósan Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik.

A több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatók bevételekből meg nem térülő kiadásait a távhőkassza útján ellentétezi a költségvetés. A következő gázév elejéig, idén szeptember végéig a korábbi kormánydöntésekben biztosított források szolgálják a távhőkassza pozitív egyenlegének megőrzését, a családok védelmét - írta közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 06. 04. 19:30
Megosztás:

Csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt kedden.
2024. 06. 04. 19:00
Megosztás:

Átadták a Talentis Agro Zrt. új öntözőtelepét

A kormány minden segítséget megad a gazdálkodóknak ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás kihívásaihoz és növelni tudják a nagyobb hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztését - fejtette ki az agrárminiszter a Talentis Agro Zrt. új, 1,7 milliárd forintból létrehozott öntözőtelepének keddi átadásán a Békés vármegyei Kamuton.
2024. 06. 04. 18:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 06. 04. 18:00
Megosztás:

Már épül Kínában a Magnus Aircraft Zrt. gyára

Októberre szerkezetkész állapotba kerülnek a kínai Wuxi város határában azok a gyáregységek, amelyekben a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt. (Magnus Aircraft) Magyarország után az ázsiai országban is repülőgépeket gyárthat - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 06. 04. 17:30
Megosztás:

Májusban stagnált a munkanélküliség Németországban

Németországban az elemzői várakozásokkal összhangban immár hatodik hónapja stagnált a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta májusban - derült ki a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) kedden közzétett adataiból.
2024. 06. 04. 17:00
Megosztás:

Emelkedtek a cseh reálbérek

Csehországban az első negyedévben 43 941 koronára (703 056 forint) emelkedett, 4,8 százalékkal nőtt a bruttó havi átlagbér inflációtól megtisztított értéke éves összehasonlításban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában.
2024. 06. 04. 16:30
Megosztás:

Nehéz összehasonlítani az építőanyagok árát

Az építőanyagok árösszehasonlítását nehezíti, hogy az árakra jelentős egyéb költségek is rárakódhatnak, ezért az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) építőanyag-kereskedelmi tagozata és az Újház Zrt. elnöke azt javasolja, hogy a vevők az építkezésükhöz közel eső építőanyag kereskedésekben, minden járulékos költséget (a szállítási díjat is) figyelembe véve döntsenek a termékek beszerzéséről.
2024. 06. 04. 16:00
Megosztás:

Áldozatsegítő központ nyílik Újbudán

Hamarosan áldozatsegítő központ nyílik Újbudán - jelentette be az igazságügyi miniszter kedden a XI. kerületi Prielle Kornélia utcában, a leendő központ épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.
2024. 06. 04. 15:30
Megosztás:

Meghaladta a számításokat a Napenergia Plusz Program

Hétfő estig 15231 támogatási kérelem befogadásáról született döntés a modern napelemes rendszerek telepítését ösztöntő pályázaton, összesen több mint 62 milliárd forint értékben. Már biztosra vehető, hogy a kiírásban jelzettnél több családot segít a program a zöldenergia termelésében és tárolásában - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 06. 04. 15:00
Megosztás:

A Garantiqa tavaly másfél billió forintnyi garanciát vállalt

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2023-ban - az előzetes üzleti tervét mintegy 40 százalékkal felülmúlva - mintegy 1430 milliárd forintnyi garanciát vállalt a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) hitelei mögé - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tulajdonosi joggyakorlása alatt működő állami garanciaintézmény kedden az MTI-vel.
2024. 06. 04. 14:30
Megosztás:

A gazdaság az első negyedévben meghaladta az előző éves adatokat

Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024. első negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - erősítette meg kedden kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 06. 04. 14:00
Megosztás:

A diákmunka jó lehetőség a tapasztalatszerzésre

A Nyári diákmunka program jó lehetőséget ad arra is, hogy a diákok szakmai és gyakorlati tapasztalatot szerezzenek, megismerkedjenek a munkavilágának szabályaival a pénzkereset mellett - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 04. 13:30
Megosztás:

Fejlesztések valósultak meg Geszten és térségében az elmúlt években

Június 4-én, a nemzeti összetartozás emléknapján lezárul a Békés vármegyei Gesztnek és térségének nyolcéves fejlesztési programja - ismerteti az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2024. 06. 04. 13:00
Megosztás:

Befejeződött a belterületi útfelújítás Mezőkovácsházán

Befejeződött a belterületi útfelújítás a Békés vármegyei Mezőkovácsházán, amelyre a dél-békési város csaknem 200 millió forint uniós támogatást nyert el - közölte az önkormányzat.
2024. 06. 04. 12:30
Megosztás:

Bővül a kerékpáros turizmus Magyarországon

Az elmúlt években jelentősen nőtt a kerékpáros turizmus Magyarországon, egyre kiterjedtebb a Kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat, és népszerű kerékpáros rendezvények csábítják a turistákat országszerte - közölte az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) hétfőn az MTI-vel a kerékpározás világnapja alkalmából.
2024. 06. 04. 12:00
Megosztás:

Normál tempót tart eddig az ingatlanpiac idén

Májusban 10 969 lakóingatlan cserélt tulajdonost Magyarországon, 2 százalékkal kevesebb, mint áprilisban, az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor több mint 7,5 százalékkal teljesített jobban az ingatlanpiac - közölte saját adatai alapján a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 04. 11:30
Megosztás:

Európa élvonalába jutott a magyar tejtermelés

A belföldi tejtermelés Európa élvonalába jutott a technológiai háttér megújításával; árbevétel és foglalkoztatás alapján a tejipar a magyar élelmiszergyártás egyik legnagyobb, kivitelben is egyre fontosabb ágazata - mondta az agrárminiszter hétfőn Budapesten, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács rendezvényén.
2024. 06. 04. 11:00
Megosztás:

Ismét élénkül a brit gyáripar aktivitása

Rövid visszaesés után ismét élénkülést jelez a brit feldolgozószektor hétfőn ismertetett friss aktivitási mutatója.
2024. 06. 04. 10:30
Megosztás:

Felújították az egészségcentrumot Magyarbánhegyesen

Felújították százharmincmillió forint uniós támogatásból az egészségcentrum épületét a Békés vármegyei Magyarbánhegyesen - közölte az önkormányzat.
2024. 06. 04. 10:00
Megosztás: