EP-választások: csúcsjelölti vita lesz Brüsszelben

EP-választások: csúcsjelölti vita lesz Brüsszelben

Az Európai Parlament épülete (Fotó: Guillauma Perigois / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap Európa-napi fesztivált és futóversenyt is tartanak Budapesten, a Szabadság téren.

Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltek közötti hivatalos vitájára május 23-án, délután kerül sor a brüsszeli plenáris ülésteremben. A rendezvényt az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) szervezi a Parlament Kommunikációs Főigazgatóságával és az európai politikai pártok tagjaival együttműködésben. A vitára a képviselőcsoportok tagjai, uniós intézményi tisztviselők és más magas rangú vendégek mellett a média akkreditált munkatársait is részt vehetnek.

Miután pénteken hazaindult Budapestről a kínai elnök, immár vörös zászlók nélkül lehet ünnepelni az Európa-napot és Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulóját. A fővárosi Szabadság téren ingyenes, egész napos rendezvény reggel tíz órától kezdődik, és többek között családi és EU-s programokkal, koncertekkel is várják az érdeklődőket.

Az Európa-nap hivatalos megnyitójára délben, 12:30-kor kerül sor a Nagyszínpadon. Az esemény egyik kiemelt programpontja az immár hagyományos, akadálymentesített és ingyenes futóverseny. Az idén 20 kilométeres táv egyénileg és két- vagy háromfős csapatokban is teljesíthető. Rajthoz áll többek között Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó; Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos, valamint Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó is. A Nagyszínpadon délután 14 órától először a Lázár Tesók, utánuk a Carson Coma Akusztik Trió, majd Szabó Balázs Bandája ad ingyenes koncertet.

A rendezvény egész ideje alatt várják az érdeklődőket a meghívott civil szervezetek sátrai. Az uniós intézmények bemutatása mellett több – a mindennapjainkat átható és a jövőnket befolyásoló – témáról is tájékozódhatnak a látogatók, sokszor izgalmas, játékos formában. Ilyen kiemelt témákkal foglalkozik majd az emberközpontú gazdaság, az európai életmód előmozdítása, a digitális korra felkészült Európa vagy éppen az európai zöld megállapodás sátra. A látogatók az információs sátrakban találkozhatnak például a Budapest Bike Maffia, az Igazgyöngy Alapítvány és a Kortárs Építészeti Központ képviselőivel.

A cikk az Excenter Kutatóközponttal együttműködésben, az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.