Orbán volt minisztere: Hasíthattunk volna, de nem tettük

  • narancs.hu
  • 2024. május 11.

Gazdaság

Nem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket, véli Chikán Attila korábbi gazdasági miniszter. 

„Már alig-alig találni olyan mutatót, amiben ne lennénk Európa végén” – mondta Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere Veiszer Alinda műsorában, amelyet a Telex szemlézett. 

Chikán szerint a közgazdászok egy csoportja, köztük ő is, jó tíz évvel ezelőtt jelezte, hogy a gazdaságpolitika nem célravezető, lassú csúszás lesz az eredménye. A kitűzött gazdasági célok és azok a társadalmi körülmények, melyek között ezek megvalósulnak, nem felelnek meg a gazdaság tényleges követelményeinek.  

Azt mondta, hogy a gazdaság szerkezetét másképpen kellene elgondolni, máshová kellene befektetni a pénzt. Számos irányban tévedünk szerinte. Az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszer teljesen a háttérben maradt az elmúlt években. Ez nem azt jelenti, hogy rosszabbul élünk, mint tíz-húsz éve, de mások sokkal gyorsabban fejlődtek, és mi nem tudtuk kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek adódtak. Volt egy relatív pénzbőség, kiegyensúlyozott nemzetközi kereskedelem.

„Ebben az időszakban lehetett volna hasítani, ha úgy tetszik. Hát mi nem tettük”

– mondta.

Az akkumulátorgyárakat említve elmondja, hogy szerinte abba az irányba tartunk, hogy monokulturális gazdaság legyünk. De nem úgy tűnik, mintha ez lenne a jövő ígéretes iránya. A növekedési rátánk nem olyan rossz, teszi hozzá, de a növekedés csak egy a mutatók közül. Ha a közgazdász versenyképességről beszél, akkor a növekedési rátával egyben szeretné látni az inflációt, az egyensúlyt és a költségvetést, „hiszen ezek egymást tartják”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk