A lengyelek felálltak az uniós szégyenpadról, és ez rossz hír Orbánnak

A lengyelek felálltak az uniós szégyenpadról, és ez rossz hír Orbánnak

Orbán Viktor kormányfő (j) Donald Tusk lengyel miniszterelnök társaságában az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának második napján Brüsszelben 2024. március 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Az új lengyel kormány fél év alatt minden uniós hátrány alól felszabadította az országot, Magyarország teljesen egyedül maradt az uniós szégyenpadon. S míg a lengyelek joggal várják az eurómilliárdokat, Magyarország továbbra is el van zárva a pénzektől.

Lengyelország kikerül az uniós alapszerződések 7-es cikkelye szerinti eljárás alól – döntött a hét elején az Európai Bizottság. Pontosabban a brüsszeli testület visszavonja azt a még 2017-ben tett indítványát a tagállamok tanácsa elől, amelyet a lengyel jogállamiság miatti súlyos aggodalmak miatt fogalmazott meg, elsősorban igazságszolgáltatási függetlenségével kapcsolatban. A helyzet tehát az, hogy mivel az Európai Bizottságnak ebben a kérdésben nem lesz érvényes javaslata, a tagállamoknak nincs miről tárgyalniuk. Ezért számukra pár héten belül majd nyújtanak egy tájékoztatást, amit a kormányok tudomásul fognak venni. Az Európai Parlament jelenlegi összetételében a választásokig már nem ül össze, a következő pedig ki tudja, mikor tűzi ezt a témát napirendre, de nekik nem lesz más lehetőségük, csak tudomásul venni a döntést, beleszólásuk nincs.

Ebből a szempontból (is) rosszabb helyzetben van Magyarország. Az Orbán-kormány 12 pontban felsorolt intézkedései miatt ugyanis 2018-ban maga az Európai Parlament javasolta az eljárás megindítását, vagyis arról a tagállamok döntöttek. Így csak ők szüntethetik meg az eljárást, ennek azonban egyelőre semmi jele.

Erről olvashat a cikkben:
• Minek köszönhető a lengyelek számára kedvező döntés?
• Miért nem juthat a pénzekhez Magyarország?
• Miért rossz hír a lengyelekkel kapcsolatos döntés Orbánnak?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap május 16-ig kapható 2024/19. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!