Nem bízzák a véletlenre a háborús felkészülést Németországban: a hónapok óta napirenden lévő hadkötelezettség témájában egy friss javaslat szerint a politikusok rövidesen tovább léphetnek annak érdekében, hogy a létszámhiánnyal küszködő hadsereget felkészítsék egy európai összecsapásra.

André Wüstner, a Német Fegyveres Erők (Bundeswehr) Szövetségének elnöke legújabban sürgetni kezdte, hogy minden katonai szolgálatra alkalmas, német állampolgárt regisztráljanak a haderőnél, hogy elkezdődhessen az egyeztetés az érintettekkel. 

Ehhez előbb a jogszabályi környezetet kell megteremteni, ezért szerinte a Bundestagnak – biztonságpolitikai okokra hivatkozva – még ebben a parlamenti szezonban lépnie kell a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése felé, amelyet 2011-ben függesztettek fel.

Jelenleg egyértelmű a helyzet – jelentette ki a katonai vezető, utalva az ukrajnai háborúra.

A hadsereg az utolsó órában van

Első lépésként a Bundeswehrnek meg kell állapítania, hogy ki alkalmas a katonai szolgálatra – nyilatkozta a javaslat kapcsán André Wüstner egy rádiós műsorban, elismerve, hogy a német hadsereg „strukturális hiányokkal” küzd.

Egyúttal bírálta és naivitásnak nevezte azt a több mint egy évtizedes döntést, amellyel 55 év után az akkori kormány lebontotta a 400 ezer fős hadsereg stabilitását. A vonatkozó törvény ugyanakkor kimondja, hogy háborús feszültség esetén újraélesztik a kötelező katonai szolgálatot a férfiaknál – ez lenne az alapja a várható lépésnek.

A katonai vezető emlékeztetett: Boris Pistorius védelmi miniszter is szorgalmazza egy új hadkötelezettségi modell bevezetését Németországban, de szerinte sürgősen cselekedni kell, mert „az utolsó órában vannak”. 

Ezért most a jogalkotóknak fel kell hatalmaznia a hadsereget, hogy összegyűjtse minden katonai szolgálatra alkalmas személy adatait, azzal a szándékkal, hogy felvegyék velük a kapcsolatot és tájékoztassák őket a szolgálatról.

A kancellár a munkaerőpiacot félti

A javaslat nem lepi meg a politikusokat, mivel Boris Pistorius tavaly elhíresült kijelentése óta – miszerint Németországot fel kell készíteni arra, hogy Putyin megtámadja a NATO-államokat – állandó téma a haderő fejlesztése.

A kereszténydemokrata CDU párt is a kötelező katonai szolgálat visszaállítása mellett van: a svéd minta alapján a fokozatos átállást javasolják úgy, hogy rövid időn belül kvóták szerint nőjön a készenlétben lévő katonák száma, és legalább egy éves kötelező szolgálati időt rendelnének el. 

Olaf Scholz kancellár ugyanakkor valószínűtlennek tartja az általános hadkötelezettség visszaállítását a fiatalok számára Németországban, szerinte ahhoz az Alkotmányt is módosítani kellene, és a döntés a gazdaságban tapasztalt munkaerőhiányt is súlyosbítaná – idézi a Berliner Zeitung.

Az idősebbek támogatják, a fiatalok ellenzik a besorozást

Ellenzi a kötelezést a német Caritas Egyesület is, amely szerint nem lehet ilyen erőteljesen beavatkozni a fiatalok életébe, hanem csak önkéntességi alapon kellene ösztönözni a honvédelemben való részvételt, amely törvényes jog.

A német lakosság ugyanakkor nincs annyira megrettenve az elképzeléstől, legalábbis a közvéleménykutatások szerint.

A listázási javaslatról szóló műsor betelefonálói között volt, aki szerint sokaknak jól jönne a kényszerű katonai szolgálat, mert az a társadalmi viselkedésükön is javítana, ám az igazságtalan lenne, ha csak a 25 év alatti férfiakat érintené.

A Forsa felmérése szerint pedig jelenleg minden második ember támogatja a kötelező sorkatonaság visszaállítását Németországban, főként a 60 év felettiek, míg a 18-29 éves korosztály 59 százaléka ellene van a tervezett intézkedésnek.