Hogyan vélekednek a munkavállaló diákok az iskolaszövetkezetekről?

A pénzkereseti lehetőség jelenti a legfontosabb motivációt a munkát vállaló diákok életében, akik döntő többsége már hallott, dolgozott vagy jelenleg is az iskolaszövetkezetekkel való együttműködésben tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A Pannon-Work Zrt. által készített kutatásból ezek mellett az is kiderült, hogy miképpen vélekednek az iskolaszövetkezetek által nyújtott szolgáltatásokról, mennyire elégedettek a munkakörülményekkel illetve a fizetésekkel.

Hogyan vélekednek a munkavállaló diákok az iskolaszövetkezetekről?

A nappali képzésben résztvevő és munkaerőpiacon is megjelenő diákok több mint fele (52 százalék) az iskolaszövetkezetek közreműködésével jut álláslehetőségekhez, közel egynegyedük (22 százalék) közvetlenül kerül kapcsolatba a munkáltatóval, illetve minden tizedik tanuló gyakornokként dolgozik az adott munkahelyen – derült ki a Pannon-Work Zrt. 100 fős mintán elvégzett nem reprezentatív kutatásból. A felmérésből többek között képet kaphatunk a munkát vállaló diákok motivációs hátteréről, az iskolaszövetkezetekkel kapcsolatos attitűdjeikről is.

A pénzkereset és egyéb motivációk

A munkát vállaló diákok döntő többségének – 84 százalék – legfontosabb motivációját a jövedelemszerzés jelenti. A pénzkereseti lehetőség kiemelt szerepét mutatja az is, hogy ennek hiányában minden harmadik diák kénytelen lenne felfüggeszteni a tanulmányait. Ugyanakkor a kutatás az anyagi biztonság megteremtése mellett más hajtóerőket is beazonosított. A felmérésében résztvevő és a munkaerőpiacon megjelenő diákok kétharmada számára lényeges tényezőt jelent az általános és a több munkaterületen is való tapasztalatszerzés, illetve az ezeknek a tapasztalatoknak az önéletrajzban való megjelenítése is. A válaszadók 56 százaléka tanulmányok végeztével szívesen folytatná a karrierjét annál a foglalkoztatónál, ahol diákként szakmai tapasztalatokra tettek szert, ami gyógyírt jelenthet a foglalkoztatók szakemberhiányára is. Hasonló arányban vannak azok is, akik számára a munka szeretete jelenti a legfontosabb motivációt a munkaerőpiacra való kilépés során. 

A kutatás kitért a diákok munkájukkal és a munkakörülményeikkel való elégedettségére is. Döntő többségük – 89 százalék – alapvetően elégedettségét fejezte ki az aktuális munkakörülményeikkel kapcsolatban, közel kétharmaduk tartotta izgalmasnak az általa végzett feladatokat, míg a szakmai fejlődés lehetőségével kapcsolatban 62 százalékuk fejezte ki pozitív véleményét. Ugyanakkor a fizetésekkel való elégedetlenség mértéke igencsak nagy arányú: a válaszadók 40 százaléka értékelte negatívan a jövedelemmel kapcsolatos helyzetet.

Mérlegen az iskolaszövetkezetek megítélése

Az iskolaszövetkezetek jelentős szereppel bírnak a diákok munkaerőpiaci elhelyezkedésében, és ezzel a tanulók is tisztában vannak. A felmérésben résztvevő tanulók közel 100 százaléka hallott már az iskolaszövetkezetek által biztosított lehetőségekről, több mint kétharmaduk vállalt már ebben a formában munkát, és 52 százalékuk jelenleg is ebben a konstrukcióban dolgozik. A kutatás rávilágít arra, hogy a diákok körében az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás domináns szerepet tölt be. 

Az iskolaszövetkezetek megítélése is magas értékkel bír: a megkérdezettek 89 százaléka tudott pozitívumot, míg kétharmaduk valamilyen negatív tényezőt megnevezni. Utóbbi kapcsán a legnagyobb arányban a fizetésekkel kapcsolatban (38 százalék) fogalmaztak meg kritikát, emellett a közvetítői díj mértékének aránytalanságát, az iskolaszövetkezetek ügyintézéssel kapcsolatos munkáját, valamint a munkakínálat szűkösségét jelölték meg, mint e foglalkoztatási forma hátrányát. Ugyanakkor az iskolaszövetkezetekkel való együttműködés előnyeként 44 százalékos arányban említették, hogy a kooperáció leveszi vállukról az álláskeresés és az adminisztratív feladatok terhét, illetve könnyebben jutnak fix munkalehetőséghez. További pozitívumként említik a szélesebb álláskínálatot, a jogilag biztonságos munkalehetőséget, a rugalmasságot és a kiszámítható jövedelmet.

Egyensúly a tanulás és a munka között

A felmérés arra is rávilágít, hogy a válaszadó diákok számára az iskolaszövetkezetekkel való munkaerőpiaci együttműködés nem bír jelentős előnnyel az új tapasztalatok megszerzése, a személyes szakmai fejlődés és a későbbi karrierépítés kapcsán (3 százalék), viszont a tanulmányokkal kapcsolatos kötelezettségek ellátása és a munkavégzés összeegyeztethetőségének nehézségét a megkérdezettek mindössze 1 százaléka említette, vagyis az egyensúly megteremtése ebben a foglalkoztatási formában szinte semmilyen akadályba nem ütközik. Az adatok alapján az látszik, hogy az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás, illetve a szolgáltatást nyújtó iskolaszövetkezetek fogadtatása egyértelműen pozitív.

2023: ezek voltak a legnépszerűbb használtautók

Bár az elmúlt években a használt autók piacát meglehetősen viharos trendek jellemezték, összességében elmondható, hogy az adásvételek száma továbbra is növekszik. Az erősödő infláció és az emelkedő kamatlábak hatására egyre több vásárló dönt úgy, hogy használt járművet vesz. A piac növekedésének kedvez az a tény is, hogy az új autók elérhetősége sok esetben korlátozott.
2024. 05. 23. 05:30
Megosztás:

Az eladók és a vevők is kivárásra játszanak a balatoni ingatlanpiacon

Az elmúlt hónapokban az előző évi pangás után némi mozgás érzékelhető a Balaton ingatlanpiacán, miközben az árak változatlanok. De talán már nem sokáig.
2024. 05. 23. 05:00
Megosztás:

Az AutoWallis új márkakereskedést nyit Budapesten

Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal, és várhatóan idén nyáron megnyitják első budapesti Renault és Dacia kereskedésüket - tájékoztatta az AutoWallis szerdán az MTI-t.
2024. 05. 23. 04:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a Joint Venture Szövetség és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ). A megállapodás célja, hogy a hazai kkv-k minél hatékonyabban férhessenek hozzá az elérhető finanszírozási eszközökhöz és szakmai támogatási lehetőségekhez - közölték a szervezetek szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 23. 04:00
Megosztás:

Az agrárminiszter szerint minél magasabb feldolgozottságú termékekre van szükség

Meg kell találni a lehetőséget arra, hogy Magyarország minél magasabb feldolgozottságú termékeket vigyen a piacra - mondta az agrárminiszter szerdán Dunaföldváron.
2024. 05. 23. 03:30
Megosztás:

Az USA-ban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 17-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 05. 23. 03:00
Megosztás:

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona, 4 ezer milliárd a plusz három hónap alatt

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is - derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.
2024. 05. 23. 02:30
Megosztás:

Betiltja az Unió a gázkazánokat és ez Magyarországra is vonatkozik - mi lesz helyette?

Nyakunkon a gázkazánok kivezetése az EU területén: új politikát sürget a tagországok jelentős része.
2024. 05. 23. 02:00
Megosztás:

Így kereshetsz sok pénzt háziállatod segítségével

A háziállatok nemcsak szeretetet és társaságot nyújtanak, hanem gyakran kiváló üzleti lehetőségeket is rejtnek. Nézzük, hogyan fordíthatják előnyükre gazdáik ezeket a lehetőségeket, különböző állatok példáján keresztül.
2024. 05. 23. 01:00
Megosztás:

A BÉT és az MBH Bank együttműködik a középvállalatok versenyképességének fejlesztéséért

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása - közölték a szervezetek az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 23. 00:40
Megosztás:

3 mém érme, amit figyelj mielőtt 75 000 lenne a Bitcoin

Ne tévesszen meg, hogy a Bitcoin a jelenlegi pozitív piaci hangulat kellős közepén veszít az erejéből, hiszen csak látszólag csökken a bikák lendülete.
2024. 05. 23. 00:01
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2024. 05. 22. 23:30
Megosztás:

Brutális mértékben nő az Egyesült Államok államadóssága

Az amerikai kongresszus költségvetési hivatala (CBO) megerősítette azt a korábbi, tavaly márciusi előrejelzését, hogy az államadósság a GDP 114 százalékára nőhet 2033-ra, és 166 százalékára 2054-re a tavalyi 99 százalékról.
2024. 05. 22. 23:00
Megosztás:

A MATE fejleszteni szándékozik a képzési infrastruktúráját

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) csaknem hárommilliárd forintból fejleszti a gyakorlati képzés infrastruktúráját a három legnagyobb campusán - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.
2024. 05. 22. 22:30
Megosztás:

Lengyelországban nőtt az ipari termelés

Lengyelországban a vártnál erőteljesebben nőtt az ipari termelés áprilisban éves összevetésben, amikor a vártnál nagyobb mértékű volt a termelői árak csökkenése - áll a lengyel statisztikai hivatal (GUS) szerdai jelentésében.
2024. 05. 22. 22:00
Megosztás:

Csökkent a 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 22. 21:30
Megosztás:

Visszafogott tere van a kamatcsökkentésnek a második fél évben

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.
2024. 05. 22. 21:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 05. 22. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 22. 19:30
Megosztás:

A Mol és a Magyar Telekom húzta pluszba a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 90,95 pontos, 0,13 százalékos emelkedéssel, 67 957,08 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 22. 19:00
Megosztás: