„Köszönjük,
A lényeg

Államfőknek kijáró kíséretet kapott a holokauszttagadó volt iráni elnök

11/05/2024 03:15

| Szerző: Klubrádió

Az iráni sajtóból derült ki, hogy védett személyeknek járó kíséretet kapott a volt iráni elnök Magyarországon. Mahmúd Ahmadinezsád szélsőségesen iszlamista, antiszemita, Izrael- és Amerika-gyűlölő, holokauszttagadó nézeteiről ismert. 

Az iráni sajtóból derült ki, hogy védett személyeknek járó kíséretet kapott a volt iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád Magyarországon. A felvételek szerint a holokauszttagadó szélsőséges expolitikus rendőrkonvoj kísértében hagyta el a Liszt Ferenc Repülőteret.

Noha a kormány úgy reagált: Ahmadinezsád a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására érkezett Budapestre, a magyar államnak semmi köze a látogatásához, az iráni exelnök államfőknek kijáró fogadtatásban részesült az RTL szerint. Az a páncélozott Audi vitte például, amelyik a szlovák kormányfőt is szállította budapesti látogatásán pár évvel ezelőtt.

Az RTL megkérdezte a kormánytól, hogy Ahmadinezsád miért kaphatott védett személyeknek kijáró kíséretet és ez mennyibe került az államnak, de nem kaptak választ.

Mahmúd Ahmadinezsád 2005–2013 között volt az iszlám köztársaság elnöke; szélsőségesen iszlamista, antiszemita, Izrael- és Amerika-gyűlölő, holokauszttagadó nézeteiről ismert. Ő volt az Izraelt és a nyugati világot máig fenyegető iráni nukleáris program egyik szorgalmazója. Elnöki időszakában drámaian romlott az emberi jogok, a kisebbségek helyzete Iránban. 2005-ben egy beszédében például kijelentette, hogy „Izraelt le kell törölni a térképről”, 2010-ben pedig az ENSZ-ben intézett kirohanást a „cionista rezsim” ellen.

(Kiemelt kép: Tasnim News Agency / Wikimedia Commons)