Ez fog történni az Ön forintjaival is ha Magyarország bevezeti az EURÓ-t

Magyarország csatlakozása az euróövezethez az átlagember életében több szinten is változásokat hozna. Az alábbiakban részletezzük, hogy milyen hatásai lehetnek az átlag magyar lakos pénzügyi helyzetére az euró hivatalos fizetőeszközként történő bevezetésének:

Ez fog történni az Ön forintjaival is ha Magyarország bevezeti az EURÓ-t

1. Árfolyam stabilitás és infláció

Az euró bevezetésével Magyarország megszabadulna a forint árfolyam-ingadozásából eredő bizonytalanságtól. A stabilabb árfolyam miatt az importált termékek ára kiszámíthatóbbá válhatna, ami potenciálisan csökkentené az inflációt. Ugyanakkor, az euró bevezetése előtt a forint konvertálása a közös valutába esetleg átmeneti árnövekedést okozhat egyes termékeknél.

2. Bérek és nyugdíjak

Az euró bevezetésével a bérek és nyugdíjak is átváltásra kerülnének, ami az átlagember számára kezdetben nehézségeket okozhat a valuta értékének megszokása terén. A munkavállalók számára azonban az euróban kapott bérek növelhetik a pénzügyi stabilitást. Az euróövezetben tapasztalható bérek magasabb színvonalat képviselnek, és az árfolyamkockázatok megszűnésével a külföldi munkavállalás is kiszámíthatóbbá válna.

A nyugdíjak esetében az euróban történő kifizetés stabilabbá és kiszámíthatóbbá tenné az idősek anyagi helyzetét. A nyugdíjasok által vásárolt importált termékek árai kiszámíthatóbbá válnának, ami segítheti őket a költségvetésük tervezésében.

3. Pénzügyi termékek és hitelek

A hitelek és egyéb pénzügyi termékek esetében az euró bevezetése megnövekedett stabilitást jelenthet. Az árfolyam-kockázatok minimalizálódnak, így a devizahitelek kockázata csökkenne. Ugyanakkor, az euróövezetben lévő bankok hozzáférése is könnyebb lenne a magyar ügyfelek számára, ami a pénzügyi termékek szélesebb körű kínálatát hozhatná magával.

4. Bolti árak átláthatósága és vásárlóerő

magyarországon így áll át forintról euróra

Az euró használatával az árak átláthatóbbá válnak az európai országok között, ami erősítené a magyar fogyasztók vásárlóerejét. Az euróövezetbe tartozás által az euróban való megtakarítás egyszerűbbé és kevésbé kockázatossá válhatna, hiszen az átváltási költségek megszűnnének.

Összegzés

Az euró bevezetése Magyarországon sok szempontból kiszámíthatóbbá és stabilabbá tehetné az átlag magyar lakos pénzügyi helyzetét, de rövid távon kihívásokat is jelenthet. Az árfolyam-stabilitás, a jobb hozzáférés a pénzügyi termékekhez, és az átláthatóbb árak mind pozitív hatással lehetnének a mindennapi életre. A gazdasági változások sikeres kezeléséhez azonban szükséges a lakosság alapos felkészítése és az átmeneti időszakra vonatkozó megfelelő szabályozás kialakítása.

Napjainkban már fókába is lehet befektetni, ITT írtunk róla, hogyan.

Új elnököt választott az MGYOSZ

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary), a legnagyobb múltra visszatekintő hazai munkaadói szervezet. Az MGYOSZ közgyűlésén egyhangúlag választották meg négy évre Lakatos Péter, aki 8 éve vesz részt aktívan a szövetség építésében, az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt.
2024. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok

Gyenge kezdés után vegyes eredménnyel, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint

Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
2024. 05. 24. 19:00
Megosztás:

Nőtt a Zwack árbevétele, nyeresége csökkent

A Zwack Unicum Nyrt. 2023-2024-es üzleti évében 36,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évihez képest; adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 24. 18:30
Megosztás:

Az első negyedévben rekordösszegű osztalékot fizettek ki világszerte

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.
2024. 05. 24. 18:00
Megosztás:

Rekordbevétele volt előző évben Csehországnak a turizmusból

Tavaly 174,9 milliárd koronát (2798,4 milliárd forint) költöttek el a külföldi turisták Csehországban; az új rekordot jelentő összeg 34,5 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordbevételeket 4,4 százalékkal haladja meg - derült ki a Czech Tourism állami idegenforgalmi ügynökség által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.
2024. 05. 24. 17:30
Megosztás:

Az elektromos autók akkumolátorainál oda kell figyelni a tartósságra és megfelelő cserére

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.
2024. 05. 24. 17:00
Megosztás:

Erősödésre számít a Duna House idén az ingatlanpiacon

Erősödő befektetői aktivitásra számít a Duna House idén az ingatlanpiacon: 2024. első negyedévének átlagában vidéken a vásárlók 25 százaléka, Budapesten a vásárlók 34 százaléka került ki a befektetők közül.
2024. 05. 24. 16:30
Megosztás:

Negyedéves összevetésben nőtt, éves összehasonlításban csökkent a német GDP

A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, míg 0,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban - közölte végleges adatként a német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken.
2024. 05. 24. 16:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 24. 15:30
Megosztás:

A kormány nagy összegeket mozgósít a magyar gazdaság érdekében nemzetközi szinten

Magyarország összesen évi 34 milliárd forintot költ nemzetköziesítési programokra, amelyek olyan kutatásokat finanszíroznak a világban bárhol, amelyek a magyar gazdasági érdek mentén előrébb visznek minket - jelentette ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Brüsszelben.
2024. 05. 24. 15:00
Megosztás:

Béremeléseket jelentett be Marcel Ciolacu

Egyes közalkamazotti kategóriák bérének és az országos bruttó minimálbérnek a 10 százalékos emelését jelentette be Marcel Ciolacu román miniszterelnök csütörtökön, ugyanakkor a kormány és a parlament alkalmazottainak bérköveteléseit megalapozatlannak minősítette.
2024. 05. 24. 14:30
Megosztás:

A SEAT S.A. csúcsot döntött az első negyedévben

A SEAT S.A. az év első negyedévében rekord működési eredményt és rekordbevételt ért el - tájékoztatta az autóipari vállalat csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 24. 14:00
Megosztás:

Újraválasztották az IPOSZ elnökét

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) csütörtöki tisztújító közgyűlésén újra elnöknek választották Németh Lászlót további öt évre - közölte a szövetség az MTI-vel.
2024. 05. 24. 13:30
Megosztás:

Javult a fogyasztói hangulat az euróövezetben májusban

Az euróövezetben több mint kétéves csúcsra javult májusban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentése szerint.
2024. 05. 24. 13:00
Megosztás:

Megkezdődött a M2 metróvonal és a H8-as/H9-es HÉV összekötését célzó projekt megvalósítása

A környezetvédelmi engedélyezéshez szükséges dokumentumok benyújtásával megkezdődött az M2 metróvonal és a H8-as/H9-es HÉV összekötését célzó projekt megvalósítása - jelentette be az útépítésekért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 24. 12:30
Megosztás:

Egyszerűbb lett az MVM ügyfeleinek az online ügyintézés

Egyszerűbb lett az online ügyintézés az MVM Next-nél, valamennyi ügyfél ugyanazon az online ügyfélszolgálaton és applikációban intézheti gáz- és áramügyeit is, a régi áramügyintézési felületek hamarosan megszűnnek - közölte az MVM csütörtökön.
2024. 05. 24. 12:00
Megosztás:

Nőtt a Lenovo negyedéves profitja

Jelentősen emelkedett a világ vezető személyi számítógép (PC)-gyártó kínai Lenovo negyedéves nyeresége elsősorban a PC-k iránti keresletnövekedés hatására - került föl a cég honlapjára csütörtökön.
2024. 05. 24. 11:30
Megosztás:

Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter több ezer induló közül negyedik helyezést ért el a Los Angelesben megrendezett tudományos versenyek világbajnokságán (International Science and Engineering Fair) - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Magyar Innovációs Szövetség.
2024. 05. 24. 11:00
Megosztás: