Mindenkit vár a HUMDA Zöld életre valók eseménye Pécsett

Az elektromos mobilitás bemutatásával, gokartszlalommal és VR-kiállítással várják az érdeklődőket a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) e-mobilitási roadshow-jának pécsi állomásán május 9. és 11. között - hangzott el a rendezvény csütörtöki workshopján.

Mindenkit vár a HUMDA Zöld életre valók eseménye Pécsett

Mészáros Virág, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA vezetője a Zöld életre valók címet viselő esemény betétrendezvényén kiemelte: társaságuk koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét, a Zöld Busz Programot, amelynek keretében Pécs is több jármű beszerzésére pályázott már.

Azt mondta, a HUMDA igyekszik a magyar városoknak minden segítséget megadni a zöld átállásban való eredményes munkához, a megoldások keresésében és a hagyományosnál környezetkímélőbb technológiák népszerűsítésében is támogatja a településeket. A HUMDA két hidrogénmaghajtású buszt is üzemeltet, hogy az emberek megismerhessék az új technológiát - tette hozzá.

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi önkormányzati képviselője, városházi frakcióvezetője és polgármesterjelöltje arról beszélt, a következő évek sikerének kulcsa az lesz, hogy milyen eredményesen megy végbe a zöld átállás, a zöld energiák használata, a modern technológiák hétköznapokba történő beillesztése.

Kifejtette, hogy egy város csak a magyar állammal együttműködve lehet sikeres e téren, és megjegyezte, hogy az utóbbi években nem voltak pozitív eredmények, ezért változásra van szükség. Kitért arra, hogy a sikeres zöld átálláshoz egy konkrét terv is kell, éppen ezért az elmúlt hetekben a pécsieket kérdezték meg a zöld városról és zöld jövőről, a konzultáción pedig a választ adók elsöprő többsége jelezte, hogy fenntartható és zöld városra vágyik.

A vállalásaik között szerepel ezért, hogy Pécs minden egyes - helyi közösségi közlekedésben részt vevő - busza zéró emissziós legyen, hogy a kamionok elkerüljék a belvárost, és hogy több zöldterület jöjjön létre a településen - sorolta.

Mivel modern ipar nélkül nincs modern nagyváros, azt kell elérni, hogy korszerű, fenntartható módon működő befektetők érkezzenek Pécsre, a város újraiparosítása lendületet vegyen, de csak a környezetvédelmi szempontok és tudatosság szem előtt tartásával - mondta. Aláhúzta: csak olyan vállalatok működését támogatják Pécsen, amelyek a legmesszemenőbbekig betartják a környezetvédelmi előírásokat, jogszabályokat.

Háber István, a PTE műszaki karának adjunktusa, a kormánypárt pécsi önkormányzati képviselőjelöltje előadásában a hidrogénnek a zöld átállásban, a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentésében rejlő szerepéről beszélt. A hidrogén mindenhol hozzáférhető, szinte bárhol előállítható, amely - egyebek mellett - a nehéziparban, a közúti és légi közlekedésben is alkalmazható, a PTE-n pedig autókban és épületekben való alkalmazását is kutatják - mondta.

Bakk Teodóra Diána, a PTE műszaki karának mérnöke arról beszélt, hogy az elektromos áram iránti egyre növekvő igény folyamatos kielégítése érdekében a jövőben egyre nagyobb arányban kell megújuló energiaforrásokat használni. Rámutatott ugyanakkor, hogy a nap- és szélenergia ingadozása miatt olyan technológiákra is szükség van, amelyekkel tisztán és folyamatosan meg lehet termelni a szükséges elektromos áramot, és annak tárolása is megoldható.

A megoldási lehetőségek között van, hogy az energiát - akár rövid, akár szezonális módon - nap- és szélenergiával megtermelt energiával vízből előállított hidrogénben tárolják falvak, városrészek vagy akár utcák alkotta energiaközösségek - hívta fel a figyelmet.

A szervezők korábban a roadshow céljaként jelölték meg, hogy az a fenntartható és környezetbarát energiát a mindennapi élet részévé tegye és előmozdítsa a zöld átállást.

Az eseménysorozat keretében az érdeklődők gokartszlalomban tehetik próbára tudásukat, a Road Safety parkban a közlekedésbiztonsággal ismerkedhet az egész család, illetve e-autó kiállítás is várja a látogatókat, valamint egy VR-szemüvegen számos, a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális "kiállítást" lehet megnézni.

A technológiai bemutatón a Pécs Pláza parkolójában - egyebek mellett - a hidrogén-technológiáról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól is információkat kaphatnak a látogatók.

A programokról részletesen a zoldeletrevalok.hu oldalon, valamint a HUMDA felületein lehet tájékozódni.

Agrárkutatásokkal a biológiai sokszínűségért

A változatos növény és állatvilág jelentőségére, az ökológiai gazdálkodás és a természetes élőhelyek jótékony kapcsolatára hívja fel a figyelmet hazánk legnagyobb fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó kutatóintézete a biológiai sokféleség világnapján. Az agrobiodiverzitás - a mezőgazdasági élőhelyek sokszínűsége - élelmiszerellátásunkhoz járul hozzá, jövőnk és teli éléskamránk záloga. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2012 óta vizsgálja, hogy miként hat a virágos sorközök kialakítása a szőlőművelésre, gyümölcstermesztésre. Legújabb kutatásukban a hazai ültetvényekben alkalmazott élő sorköztakarás biodiverzitásra és ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt hatásait dokumentálják. A speciális magkeverékekből kifejlődött talajtakaró aljnövényzet nyárra virágzó rétként óvja és táplálja a talajt a szőlészetek sorközeiben, a gyümölcsösökben és a szántóterületeken, nélkülözhetetlen életteret biztosítva számos apró élőlénynek. A május 22-i világnapon a kutatók előzetes eredményeket tettek közzé az ízeltlábúakat, és főként a beporzókat érintő megfigyeléseikből.
2024. 05. 23. 06:00
Megosztás:

2023: ezek voltak a legnépszerűbb használtautók

Bár az elmúlt években a használt autók piacát meglehetősen viharos trendek jellemezték, összességében elmondható, hogy az adásvételek száma továbbra is növekszik. Az erősödő infláció és az emelkedő kamatlábak hatására egyre több vásárló dönt úgy, hogy használt járművet vesz. A piac növekedésének kedvez az a tény is, hogy az új autók elérhetősége sok esetben korlátozott.
2024. 05. 23. 05:30
Megosztás:

Az eladók és a vevők is kivárásra játszanak a balatoni ingatlanpiacon

Az elmúlt hónapokban az előző évi pangás után némi mozgás érzékelhető a Balaton ingatlanpiacán, miközben az árak változatlanok. De talán már nem sokáig.
2024. 05. 23. 05:00
Megosztás:

Az AutoWallis új márkakereskedést nyit Budapesten

Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal, és várhatóan idén nyáron megnyitják első budapesti Renault és Dacia kereskedésüket - tájékoztatta az AutoWallis szerdán az MTI-t.
2024. 05. 23. 04:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a Joint Venture Szövetség és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ). A megállapodás célja, hogy a hazai kkv-k minél hatékonyabban férhessenek hozzá az elérhető finanszírozási eszközökhöz és szakmai támogatási lehetőségekhez - közölték a szervezetek szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 23. 04:00
Megosztás:

Az agrárminiszter szerint minél magasabb feldolgozottságú termékekre van szükség

Meg kell találni a lehetőséget arra, hogy Magyarország minél magasabb feldolgozottságú termékeket vigyen a piacra - mondta az agrárminiszter szerdán Dunaföldváron.
2024. 05. 23. 03:30
Megosztás:

Az USA-ban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 17-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 05. 23. 03:00
Megosztás:

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona, 4 ezer milliárd a plusz három hónap alatt

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is - derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.
2024. 05. 23. 02:30
Megosztás:

Betiltja az Unió a gázkazánokat és ez Magyarországra is vonatkozik - mi lesz helyette?

Nyakunkon a gázkazánok kivezetése az EU területén: új politikát sürget a tagországok jelentős része.
2024. 05. 23. 02:00
Megosztás:

Így kereshetsz sok pénzt háziállatod segítségével

A háziállatok nemcsak szeretetet és társaságot nyújtanak, hanem gyakran kiváló üzleti lehetőségeket is rejtnek. Nézzük, hogyan fordíthatják előnyükre gazdáik ezeket a lehetőségeket, különböző állatok példáján keresztül.
2024. 05. 23. 01:00
Megosztás:

A BÉT és az MBH Bank együttműködik a középvállalatok versenyképességének fejlesztéséért

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása - közölték a szervezetek az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 23. 00:40
Megosztás:

3 mém érme, amit figyelj mielőtt 75 000 lenne a Bitcoin

Ne tévesszen meg, hogy a Bitcoin a jelenlegi pozitív piaci hangulat kellős közepén veszít az erejéből, hiszen csak látszólag csökken a bikák lendülete.
2024. 05. 23. 00:01
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2024. 05. 22. 23:30
Megosztás:

Brutális mértékben nő az Egyesült Államok államadóssága

Az amerikai kongresszus költségvetési hivatala (CBO) megerősítette azt a korábbi, tavaly márciusi előrejelzését, hogy az államadósság a GDP 114 százalékára nőhet 2033-ra, és 166 százalékára 2054-re a tavalyi 99 százalékról.
2024. 05. 22. 23:00
Megosztás:

A MATE fejleszteni szándékozik a képzési infrastruktúráját

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) csaknem hárommilliárd forintból fejleszti a gyakorlati képzés infrastruktúráját a három legnagyobb campusán - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.
2024. 05. 22. 22:30
Megosztás:

Lengyelországban nőtt az ipari termelés

Lengyelországban a vártnál erőteljesebben nőtt az ipari termelés áprilisban éves összevetésben, amikor a vártnál nagyobb mértékű volt a termelői árak csökkenése - áll a lengyel statisztikai hivatal (GUS) szerdai jelentésében.
2024. 05. 22. 22:00
Megosztás:

Csökkent a 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 22. 21:30
Megosztás:

Visszafogott tere van a kamatcsökkentésnek a második fél évben

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.
2024. 05. 22. 21:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 05. 22. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 22. 19:30
Megosztás: