Munkáltatók után vizsgálódik a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Munkáltatók után vizsgálódik a NAV

A jogszerű foglalkoztatás az államháztartási bevételek szempontjából is különös jelentőségű, és a sikeresen pályázóknak is fontos, hogy szabályosan foglalkoztassák őket, hiszen ez alapozza meg társadalombiztosításukat - emelték ki a közleményben.

A tájékoztatás szerint egy újgenerációs, gyors és rugalmas munkaerő-közvetítő alkalmazás nyilvános adatai nyomán is kontrolláltak több céget a hivatal munkatársai.

Ezúttal a munkaerőhiánnyal küzdő vendéglátó szektorra koncentráltak, ugyanis ezen a területen gyakori a szakképzetlen, alkalmi munkavállalók be nem jelentett foglalkoztatása. Bár az alkalmazás felhasználói szerződésének feltételei között szerepel az adókötelezettségek teljesítésének kritériuma, a tapasztalatok szerint ezt nem minden hirdetést feladó foglalkoztató tartja be.

Az adóellenőrök egy akcióban nyolc hirdetőt ellenőriztek, háromnál találtak összesen hat be nem jelentett alkalmazottat. A mulasztás után több mint három és fél millió forint bírság kiszabása várható, sőt, egy vállalkozásnál a NAV elrendelte a 12 napos üzletlezárást is.

Néhány héttel később a NAV munkatársai újra ellenőrizték ugyanezeket a vendéglátóhelyeket, amelyek már szabályosan bejelentették az egyszerűsített foglalkoztatottakat - olvasható a hivatal közleményében.

Nőtt a Lenovo negyedéves profitja

Jelentősen emelkedett a világ vezető személyi számítógép (PC)-gyártó kínai Lenovo negyedéves nyeresége elsősorban a PC-k iránti keresletnövekedés hatására - került föl a cég honlapjára csütörtökön.
2024. 05. 24. 11:30
Megosztás:

Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter több ezer induló közül negyedik helyezést ért el a Los Angelesben megrendezett tudományos versenyek világbajnokságán (International Science and Engineering Fair) - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Magyar Innovációs Szövetség.
2024. 05. 24. 11:00
Megosztás:

Hamis számlákat fogadott be több gyógyszertár

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy számlázási láncolat ellenőrzésekor négy gyógyszertárnál állapította meg, hogy fiktív számlákat fogadtak be. A gyógyszertárak 6,5 millió forint adót vallottak be utólag, azt befizették a költségvetésbe, a számlakibocsátó cégek adószámait a hatóság törölte - tájékoztatta a NAV csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 24. 10:30
Megosztás:

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.
2024. 05. 24. 10:00
Megosztás:

Az Nvidiától hangos megint…

Megint robbantott az Nvidia. A cég hozta a várakozásoknál jobb eredményt (EPS: 5,98 dollár vs. várt 5,19 dollár).
2024. 05. 24. 09:30
Megosztás:

Ethereum árfolyam-előrejelzés: Az ETF jóváhagyása valószínűleg új csúcsokra emeli az altcoinokat, az Algotech (ALGT) kerül a középpontba

A kriptovaluta piac izgatott várakozásban van, mivel az Ethereum ETF lehetséges jóváhagyása jelentős fellendülést hozhat az altcoinok számára. Ezek közül az Algotech (ALGT) kiemelkedő szereplőként jelenik meg, jelentős figyelmet vonzva magára.
2024. 05. 24. 09:00
Megosztás:

A legnagyobb kriptovaluta bálnák nagy nyereségre gyűjtenek - DTX Exchange, Ethereum, Optimism és DOGE

A kriptovaluta piac két hónapos veszteségsorozatát megszakította, és a bikák arra készülnek, hogy több kriptovalutát új magasságokba repítsenek. A nagy mozgolódás előtt a bálnák már pozíciókat foglalnak, több vezető altcoint halmozva, amelyekről úgy vélik, hogy jelentős nyereséget hoznak majd a piac fellendülése során.
2024. 05. 24. 08:30
Megosztás:

Megérkezett az első tömeggyártásra szánt humanoid robot a Unitree-től

A Unitree Robotics bemutatta G1 modelljét, amely a vállalat második általános célú humanoid robotja. A bejelentés azonnal szenzációt keltett, mivel a robot könnyedén megbirkózik az olyan feladatokkal is, mint egy szódásüveg kinyitása, a diótörés, a nehéz tárgyak szállítása, vagy a hegesztés, ráadásul tömeggyártásra alkalmas, piacérett formában van.
2024. 05. 24. 08:00
Megosztás:

Előny az eladóknál, új tünemény a lakáspiacon

A múlt év végére a felére csökkent a lakáspiac – 2022-ben még csúcsot döntő – túlértékeltsége a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentése szerint. A gazdasági körülmények javulása pedig tovább mérsékli a nominális áresés rizikóját. Ennek hatására válaszul kezdenek visszatérni a befektetők is a lakáspiacra.
2024. 05. 24. 07:30
Megosztás:

Év Finanszírozási Üzlete díjat nyert a MET Csoport

A vezető amszterdami pénzügyi piacelemző cég, a TXF „Az év európai árufinanszírozási ügylete” díjjal tüntette ki a 2023-ban aláírt hitelkerete kapcsán a svájci központú energiavállalatot, a MET Csoportot.
2024. 05. 24. 07:00
Megosztás:

Ki lesz az Európai Tanács elnöke?

Az intézményi ciklusváltás 2024 második felében az Európai Tanács elnökének megválasztásával zárul le. Az eddigi tapasztalatok alapján milyen szempontokat vesznek figyelembe az állam- vagy kormányfők, mely országból érkezhet az EiT új vezetője?
2024. 05. 24. 06:30
Megosztás:

Drámai változás a Google Hírekben: Nem vehető fel több kiadvány

2024. április 25. napjától drámai változás lépett életbe a weboldal tulajdonosok számára. Az eddig megszokott módon már többé nem vehető fel új kiadvány a Google Hírek kiadói központba (a Google Publisher Center-be).
2024. 05. 24. 06:00
Megosztás:

Nagyot csökken a THM-plafon, olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek

Fél év alatt több mint 4 százalékkal csökkentette az alapkamatot a jegybank, aminek hatására júliustól ennyivel lesz alacsonyabb a kötelező maximális teljes hiteldíj mutató a személyi kölcsönöknél, folyószámlahiteleknél, áruhiteleknél és hitelkártyáknál. A lakáskölcsönök önkéntes THM-plafonját azonban ez nem befolyásolja, ott már az is eredmény lenne, ha megtartanák a bankok a jelenlegit - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 05. 24. 05:30
Megosztás:

Újabb rekord dőlt meg áprilisban a hazai használtautó-piacon

Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár ez egy előzetes, becsült érték - a hónapban lezajlott adásvételeket követő átírások késleltetve jelennek meg a statisztikákban -, az eddigi 76 ezres havi rekordérték immár biztosan a múlté.
2024. 05. 24. 05:00
Megosztás:

Utasbiztosításnál egyformán fontos az ár és a szolgáltatás tartalma

A külföldre készülők fele mindig, további egynegyede pedig alkalomszerűen köt utasbiztosítást, a gyakran utazók és az idősebb korosztályok képviselői körében 60 százalék feletti a mindig kötők aránya. A biztosítás kiválasztásnál a többség számára fontos szempont, hogy a csomag a minimumot meghaladó szolgáltatásokat tartalmazzon, és az ára is legyen kedvező.
2024. 05. 24. 04:30
Megosztás:

Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis Csoport

Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. A lépés jól illeszkedik az AutoWallis stratégiájába, melynek célja, hogy az organikus növekedés és akvizíciók mellett üzletfejlesztésekkel is tovább növekedjen.
2024. 05. 24. 04:00
Megosztás:

Felrobbant a kínálat, ilyen albérletárak várják az érettségizőket

Bár az albérletpiaci főszezon rajtjára még két hónapot várni kell, az albérletpiac már most megmozdult. A kínálat két év alatt 40 százalékkal bővült és már közel 14,5 ezer kiadó lakásba vagy házba várnak bérlőket a tulajdonosok. Budapesten a három- vagy többszobás lakások átlagos bérleti díja 390 ezer forint. Ezzel a lakóingatlanok a legnagyobb egyetemvárosokban 170-310 ezer forinttal szerepelnek a kínálatban. A fővárosi egyszobás garzonokat 175 ezer forintért kínálják a bérlők, a kétszobások esetén pedig 250 ezer forint a jellemző.
2024. 05. 24. 03:30
Megosztás:

Szép eredményt ért el az ALTEO az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak mellett is

A jelentős energiapiaci árcsökkenés sem törte meg az ALTEO lendületét: a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett vállalat az első negyedévben is kedvező számokat jelentett. Ezek arra utalnak, hogy a cég eredményességét a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél jóval magasabb szinten sikerült tartani.
2024. 05. 24. 03:00
Megosztás:

Továbbra is élénk a brit gazdaság aktivitása

A brit gazdaság lanyhuló, de továbbra is élénk aktivitását mutatják a csütörtökön ismertetett új mérőszámok.
2024. 05. 24. 02:30
Megosztás:

PEPE, BONK és WIF árak több mint 10%-kal emelkednek, a Rollblock (RBLK) vezetheti az altcoin szezont?

A Pepe (PEPE) 554%-os emelkedést mutat az év elejétől számítva, míg a Bonk (BONK) 7,589.4%-kal ugrott meg, és a Dogwifhat (WIF) az elmúlt öt hónapban 183,014.9%-os növekedést ért el. Még a heti grafikonon is mindegyik altcoin több mint 10%-os emelkedést mutat, ami a piac optimizmusát jelzi.
2024. 05. 24. 01:30
Megosztás: