Nagy Márton a Magyar Bankszövetség pénteki konferenciáján azt mondta, bizakodással tölti el a magyar háztartások a jövedelmi helyzet javulása. Hozzátette, ugyan a reálbérek növekedése nem élénkíti önmagában a fogyasztást, azonban igazolják azt a lakosság költekezésének élénküléséről, valamint az idegenforgalomról és a hitelpiacról szóló adatok.

A tárcavezető megjegyezte, hogy bár a vállalati hitelek piacán a hangulat egyenlőre mérsékeltebb, a beruházási aktivitás növekedésének már látható előjelei vannak.

Kiemelte ugyanakkor, hogy nagyobb kihívás lehet az export növelése a gyengélkedő európai piacok miatt.

Sürgette ugyanakkor az elektromos autózás fellendítését annak érdekében, hogy elegendő megrendeléshez jusson a belföldi akkumulátorgyártás.

Virág Barnabás arról beszélt felszólalásában, hogy a bankok tavalyi kiemelkedő jövedelmezősége azzal magyarázható, hogy erősek voltak az egyedi hatások. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ez nem tartható fent hosszútávon.

Megjegyezte, azért sem kedvező a magas kamatszint, mert csak alacsony infláció mellett van esély a gazdasági növekedésre, vagyis nem egyszeri feladat az árak leszorítása.

Ez lehet a ludas a gyorsuló inflációért az MNB szerint

Az áprilisi infláció a jegybank közlése szerint az MNB márciusi inflációs jelentésének középső előrejelzési sávjában, míg a maginfláció annak alsó felében alakult. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.